articol scris de expert

Experții TDM, Ilnica Tranulis: „Boala obrajilor pălmuiți e foarte periculoasă pentru gravide și poate cauza complicații”

Dr. Ilinca Tranulis, pediatru
Parvoviroza la copii

Parvoviroza la copii este o boala infecțioasă, foarte contagioasă, determinată de parvovirusul B19. Mai este numită și „Boala obrajilor pălmuiți” și se manifestă mai ales iarna târziu, primăvara, și la începutul verii, cel mai frecvent la copiii din grădinițe și scoli. Totuși, parvoviroza poate afecta persoane de orice vârstă, de la nou născuți la vârstnici, în orice perioadă a anului. Gravidele sunt o categorie specială expusă riscurilor.

Este de menționat că acest parvovirus este diferit de cel ce infectează animalele, așadar un om nu se poate îmbolnăvi de parvoviroza de la un câine bolnav și nici omul nu poate îmbolnăvi câinele sau alt animal.

Parvoviroza mai este numită și „boala a cincea”, conform unei clasificari mai vechi a bolilor contagioase eruptive, alături de rujeolă (sau pojar), rubeolă, varicelă (sau vărsat de vânt) și roseola.

Parvoviroza la copii. Cum se transmite

Virusul se transmite prin aer, prin secrețiile nazale sau bucale, și chiar prin sânge, de la persoanele bolnave. Aerisirea frecventă a sălilor unde își desfășoară activitatea mai mulți copii, spălarea mâinilor cu apă și săpun, folosirea șervețelelor de unică folosință pentru a-și acoperi gura și nasul când un copil strănuta sau tușeste, evitarea folosirii acelorași căni, pahare sau tacâmuri contribuie la reducerea riscului de transmitere a acestei boli.

Perioada de incubație este de 4-14 zile, iar boala este contagioasă câteva zile înainte de apariția erupției. Când erupția specifică apare, copilul nu mai este contagios și poate intra în colectivitate.

Manifestările parvovirozei sunt de obicei blânde. Debutul este asemănător cu o viroză respiratorie, poate fi febra ușoară, rinoree (curge nasul), cefalee (durere de cap). Copilul este în această perioadă contagios, dar nu vom ști că are parvoviroza decât atunci când apare erupția pe piele: obraji de culoare roșu intens, că și când ar fi fost palmuiti, bubițe roșii pal pe trunchi, brațe, fese, coapse, care se simt puțin aspre la mâna, care pot determina mâncărime.

Erupția poate apărea și la distanță de 3 săptămâni de la debutul simptomelor, și dispare în câteva zile. La adulți, boală se poate manifestă cu dureri articulare, iar erupția nu e la fel de caracteristică. Sunt persoane care fac forme foarte ușoare de boală, sau care nu au deloc manifestări.

 Adulții care au făcut boala sunt protejați

Cel puțin jumătate dintre adulți au făcut boală în copilărie, și au anticorpi care îi protejează de o nouă reîmbolnăvire. Se poate determina prezența anticorpilor în sânge, mai ales când persoană are risc crescut de a dezvoltă complicații. Consultul medical sau tratamentul nu sunt necesare în formele ușoare de boală.

Odihnă, lichidele sunt necesare în orice tip de viroză. Paracetamol sau Ibuprofen în caz de febra sau dureri, sau alte medicamente ce se adresează simptomelor de debut.

Parvoviroza la copii. Atenție la gravide și la cei cu anemie severă

Totuși, aceasta boală poate fi periculoasă la anumite categorii de pacienți, ce trebuie să se adreseze medicului dacă află că au fost expuși la ea: femei însarcinate, persoane cu anemie severă, persoane cu imunodeficiență dată de HIV sau medicamente imunosupresoare. Pentru că virusul se transmite prin sânge , el poate ajunge de la femeia însărcinată la făt , ducând la complicații serioase. Virusul determină anemie, iar persoanele ce suferă deja de anemie pot necesita transfuzii de sânge . Persoanele cu iminodeficienta pot beneficia de imunoglobulină pentru a depăși mai ușor boală. Nu există un vaccin împotriva acestei boli.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Ilinca Tranulis
Dr. Ilinca Tudose-Tranulis este medic pediatru la SC Clinica de alaptare și unul dintre primii si cei mai importanti promotori ai alăptării de la noi, având acreditare internațională în domeniu (este consultant in lactatie certificat internațional -IBCLC- din 2011). „Am învățat în primul rând de la cei doi copii ai mei cât de frumoasă și importantă este alăptarea, completând apoi cu cărți, articole, conferințe și mai ales experiența practică alături de mame și bebelușii lor. Lucrând în spital (n.r. Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu) am constatat cu tristețe cât de puțini sunt copiii alăptați, și sper că prin aceasta Clinică de alăptare numărul lor să crească, contribuind astfel măcar în mică măsură la scăderea incidenței unor boli pe care alăptarea le poate preveni: astm, obezitate, boli infecțioase și multe altele”, spune dr. Ilinca Tranulis. https://www.facebook.com/ilinca.tranulis

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa