articol scris de expert

Florin Lixandru, antrenor de fitness: De ce nu este bine să vă propuneți să faceți sport la început de an

Florin Lixandru, kinetoterapeut
sport la început de an
Deși sportul și slăbitul sunt principalele rezoluții pentru multe femei, se pare că primele luni din an nu sunt cele potrivite pentru un astfel de demers.

A devenit deja ceva obișnuit ca, la început de an, mulți dintre noi să își propună schimbări radicale ale stilului de viață. Acestea pot fi în diverse aspecte ale existenței noastre, de la relația cu cei din jur la traiectoria profesională, însă, de departe, cea mai des întâlnită rezoluție de început de an este legată de forma și aspectul fizic.

Iată câteva explicații ale demotivării bruște ce ne sabotează rezoluțiile de an nou.
În fiecare an, sălile de fitness din toată lumea înregistrează creșteri semnificative ale numărului de abonați, însă marea majoritate a noilor veniți își pierd entuziasmul până în februarie. Motivele sunt variate, însă deznodământul este în general același: abandonul țintelor atât de motivante în decembrie ne face să ne îndoim de noi înșine, ceea ce însă nu ne împiedică să o luăm de la capăt atunci când noul an se va apropia din nou.

Managementul timpului

Majoritatea acestor rezoluții sunt făcute înainte de sărbători, atunci când suntem încă activi și pe deplin conectați la viața cotidiană. Problema este că, după o pauză de 2-3 săptămâni în care ne-am schimbat total programul, am mâncat tot ce am poftit și la ce ora am poftit, uitând în ce zi a săptămânii ne aflăm, este infinit mai greu să demarăm o activitate ce necesită foarte multă disciplină, precum mersul la sala.

Cu toții știm ce dificil este să revenim la serviciu sau la școală după o astfel de vacanță, însă acolo nu avem de ales și, în câteva zile/săptămâni, reușim să ajungem la ritmul obișnuit. Problema cu sportul, însă, este că nimeni nu ne poate obligă să îl practicăm și e foarte ușor să găsim scuze, amânând din nou și din nou întâlnirea cu sala.

Sport la început de an? Mentalul ne împiedică

Sportul regulat nu pune presiune doar pe organism, ci și pe psihicul nostru. Pentru a reuși să obținem rezultate este nevoie de o puternică doză de motivație, pe care o simțim pe deplin atunci când ne propunem rezoluțiile de început de an, însă care se dizolvă treptat până în momentul punerii acestora în practică.

Motivul principal este faptul că motivația este, în definitiv, o emoție, iar emoțiile sunt temporare prin natura lor. Așa cum nu poți fi vesel sau trist la nesfârșit, nu poți fi nici motivat pe o perioadă foarte lungă fără un stimul concret. De aceea, deși rezoluțiile de început de an sunt ale tale, persoana ce le-a stabilit diferă puțin de persoana care trebuie să le îndeplinească.

Aglomerația din oraș

Pe lângă factorii interni, precum dificultatea reintrării într-un ritm normal după sărbători sau găsirea motivației, există și factori externi ce apar în calea noastră atunci când ne propunem să începem noul an cu mai mult sport. Printre acestea, unul foarte de actualitate în special în orașele mari este aglomerația cotidiană.

Mulți nu au șansa de a avea aparate de fitness acasă sau în imediata apropiere, pierzând o ora sau mai mult pentru a ajunge la sală și înapoi acasă. Pe lângă dificultatea concretă a găsirii de timp, există și discomfortul psihic creat de nevoia a încă unui drum prin orașul aglomerat.

Accidentările din vacanță

Vacanța are darul de a ne rejuvena din punct de vedere psihic, însă deseori o terminăm mai obosiți fizic decât am început-o. Partide de ski, drumeții lungi, program neregulat de somn, toate acestea se adună și rezultatul este o stare de mahmureală post-vacanță. De asemenea, diversele activități se pot solda și cu mici accidentări care să ne demotiveze și mai mult în drumul nostru către sala.

În concluzie, deși dorința de a face mai mult sport este una demnă de luat în calcul și care are potențialul de a va schimba viața, statisticile și realitatea arată că ianuarie nu este cel mai bun moment pentru asta. Fiecare are un alt ritm al vieții și alt program, așadar cel mai indicat moment pentru a începe drumul către un corp fit depinde numai de tine.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Florin Lixandru
Florin Lixandru este kinetoterapeut, specializat în terapia Vojta și terapia Schroth de recuperare în afecțiunile ortopedice neuro-motorii și certificate în evaluări plantare și postural. În cei 10 ani de experiență a dezvoltat programe personalizate în tratamentul de recuperare, prin combinarea tehnicilor învatațe de-a lungul timpului și certificate prin atestate profesionale. A recuperat 400 de copii cu afecțiuni ortopedice și 200 de prematuri și sugari cu deficiențe neuro-motorii. A tratat și recuperat peste 150 de copii cu pareze cerebrale și afecțiuni neuro-motorii și peste 150 de copii cu scolioze. Florin Lixandru poate fi găsit la Centrul Phoenix.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa