articol scris de expert

Dermatolog Florentina Zaharia: Îngrijirea pielii și tratarea coșurilor la băieți adolescenți

Dr. Florentina Zaharia, medic dermatolog
tratarea coșurilor la băieți
În efortul de a scăpa de acnee, adolescenții apelează la mai multe produse cosmetice în același timp, care promit că fac minuni în acnee, obicei are de cele mai multe ori agravează problema.

Îngrijirea corectă a pielii în adolescență va conta pentru sănătatea ei, mai târziu. În plus, poate ține la distanță acneea, una dintre cele mai frecvente condiții dermatologice cu care se confruntă adolescenții. Curățarea tenului cu produsele potrivite tipului de piele, exfolierea regulată și hidratarea, dublate de o alimentație sănătoasă, sunt principalele recomandări de care ar trebui să țină cont băieții.

Rutina adecvată de îngrijire a pielii este o parte esențială a educației unei persoane tinere, exact ca obiceiurile alimentare și mișcare. Este necesar ca regulile corecte de îngrijire a pielii să fie cunoscute și aplicate încă de la o vârstă fragedă, deoarece pot face o mare diferență în sănătatea pielii unui adolescent și implicit, în calitatea vieții.

1. Curățare

Este binecunoscut faptul că băieții au pori mai mari, precum și un ten mai gras decât fetele. Din acest motiv, tenul băieților poate atrage mai mult praf și mai multe impurități în fiecare zi. Așadar, este indicat să curețe în mod regulat tenul (dimineața și seara) cu un produs dermatocosmetic potrivit tipului de ten, care nu conține substanțe iritante sau agresive: geluri, loțiuni, spume de curățare etc. Pentru confirmarea tipului de ten, este indicată o vizită la medicul dermatolog, care va recomanda, de asemenea, și un plan personalizat de îngrijire. În cazul celor care fac sport, este indicată curățarea tenului, dar și dușul imediat după efort fizic, pentru a nu permite dezvoltarea bacteriilor pe piele. Evitați să vă atingeți fața, iar atunci când o faceți, spălați-vă pe mâini înainte!

2. Exfoliere

Îndepărtarea celulelor moarte de pe piele ar trebui efectuată săptămânal, cu un produs de exfoliere nu foarte abraziv, din gama dermatocosmeticelor. Gomajul este extrem de important în rutina de îngrijire a pielii, întrucât, alături de curățarea zilnică a pielii, previne apariția punctelor negre și albe, comedoanelor și acneei. Exfolierea trebuie efectuată prin mișcări blânde – orice agresiune asupra pielii poate agrava acneea.

3. Hidratare

Hidratarea tenului este indicată la orice vârstă, începând cu perioada pubertății. Alegerea cremei hidratante trebuie să țină cont de tipul de ten și să nu conțină parabeni sau agenți iritanți. Recomandarea mea ar fi produsele care au în componență vitamina E ori aloe vera. Există, la ora actuală, chiar și game de produse dermatocosmetice destinate bărbaților. În plus, balsamul hidratant de după ras este obligatoriu. Crema hidratantă trebuie aplicată dimineața și seara, după curățarea tenului. Pe lângă hidratarea cu ajutorul produselor dermatocosmetice, aportul de lichide este vital! Apa ajută la eliminarea toxinelor, dar și la menținerea pielii hidratate.

4.Tratament corect pentru acnee la băieți

Unul din efectele neîngrijirii pielii, mai ales la vârsta adolescenței, când secreția de sebum este mai mare, este apariția acneei. Acneea afectează 650 de milioane de oameni la nivel global, de la tineri aflați la pubertate, până la adulți. Acneea se regăsește în top 5 afecțiuni ale pielii care atrag stigmatizarea și în top 10 afecțiuni generale care atrag discriminarea celor din jur, potrivit unui studiu publicat în Journal of the American Academy of Dermatology. Afectează 80% din tinerii în jurul vârstei de 12 ani, în cazul fetelor, și 14 ani, în cazul băieților. Deși nu este o problemă gravă de sănătate, acneea este o problemă estetică ce îi poate afecta emoțional pe adolescenți.

Manifestările clinice variază de la forme ușoare, cu câteva comedoane întâlnite la majoritatea adolescenților, atingând forme severe, care lasă cicatrici. Inflamația în acnee este dată de anumite bacterii care se găsesc în mod normal pe suprafața pielii, dar în anumite condiții se dezvoltă în exces.

Acneea apare datorită creșterii secreției de sebum ca urmare a modificărilor hormonale de la pubertate, sebumul fiind un teren propice pentru dezvoltarea bacteriilor responsabile de apariția acneei. Predispoziția ereditară (factorul genetic) joacă un rol important în apariția acneei. Pe lângă aceștia, mai sunt și factorii care țin de stilul de viață, de la consumul de alimente semi-preparate (junk food, pizza, băuturi carbogazoase etc.), până la stres și igiena precară a pielii (de exemplu, amânarea dușului și curățării tenului după sport).

Într-un efort de a scăpa de acnee, pacienții își spală tenul în mod repetat, își rup leziunile sau apelează la mai multe produse cosmetice în același timp, care promit că fac minuni în acnee, obicei are de cele mai multe ori agravează problema, lăsând în urmă cicatrici greu de șters.

Cum tratăm acneea în cazul băieților?

Deși este o infecție bacteriană, acneea se poate trata și prin alte metode decât cu antibiotice, medicamente care au un impact pe termen lung asupra sistemului imunitar, digestiv și la nivelul întregului organism. Același efect de sterilizare a zonei pe care îl au antibioticele se poate obține, astăzi, non-invaziv, printr-o terapie de ultimă generație: fototerapia cu lumină albastră.

Una dintre acestea este terapia BLU-U. Lumina albastră pătrunde în tegument la o distanţă de aproximativ 2 mm, unde curăță microbii responsabili de apariția acneei, Propionibacterium acnes, fără a afecta însă ţesuturile normale. O ședință durează 14 minute, iar rezultatele sunt vizibile în doar 3 săptămâni. Aprobată încă din 2003 de Agenția Americană a Medicamentului și Alimentului, terapia cu lumină albastră BLU-U este o alternativă sigură și extrem de eficientă la tratamentele clasice pentru eradicarea bacteriei care provoacă acneea.

Fototerapie cu lumină albastră

Sistemul BLU-U emite o lumină albastră cu o lungime de undă de 417nm, rece la atingere, care nu produce un efect termic local şi nu cauzează nici o senzaţie de disconfort sau durere. De asemenea, aparatul nu emite radiaţii ultraviolete (UV), dăunătoare pielii.

Pacient adolescent tratat de dr. Florentina Zaharia

Ce trebuie și ce nu trebuie să facă un adolescent cu acnee:

• Traumatizarea leziunilor (stoarcerea coșurilor), pentru că există riscul de formare a cicatriciilor;
• Aplicarea de unguente grase;
• Folosirea unor produse de igienă a pielii neadecvate;
• Iritații mecanice produse de breton;
• În general, este indicată spălarea feței de două ori pe zi cu geluri dermatocosmetice care inhibă secreția de sebum;
• Atenție însă, nu trebuie folosite substanțe degresante în exces!;
• Nu trebuie ținut un regim excesiv, dar trebuie știut că excesele precum cafeina, alimentele picante, cofeina – au efect de favorizare a acneei;
• Trebuie evitată folosirea prelungită a aceleiași lame de ras sau împrumutarea aparatului de ras, deoarece se pot acumula bacterii care infectează foliculii și favorizeaza apariția coșurilor.

5. Protecție solară

Unul dintre cele mai bune obiceiuri care se poate deprinde în adolescență este protejarea pielii de efectele nocive ale ultravioletelor – risc de cancer de piele și îmbătrânire prematură – prin folosirea zilnică a unor produse cu factor de protecție UV ridicat (cel puțin 30). De asemenea, expunerea neprotejată a pielii la ultraviolete poate provoca hiperpigmentarea cicatricilor acneice. Evitați bronzul artificial la solar – da, valabil și în cazul băieților!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Florentina Zaharia
Dr. Florentina Zaharia este medic primar dermato-venerologie în cadrul clinicii Bioderm din București, cu o experiență profesională de peste 20 de ani. Este membru în Academia Europeană de Dermatologie, Societatea Română de Dermatologie și în Societatea de Medicină Estetică și are competențe în dermatoscopie, laserterapie și terapii de întinerire. De-a lungul timpului, s-a implicat în numeroase campanii destinate elevilor din școli și licee pe tema tratamentului acneei și are o bogată experiență în tratarea cazurilor dermato-pediatrice.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa