articol scris de expert

Experții TDM, dr. Andreas Vythoulkas: Trei zile libere pentru femeile care fac fertilizare in vitro. Decizia se aplică deja!

Dr. Andreas Vythoulkas, medic obstetrică-ginecologie

Zile libere pentru femeile care fac fertilizare in vitro. Ultima etapă a procedurii de fertilizare in vitro este embriotransferul. Complet nedureroasă, operațiunea presupune introducerea în uter a embrionului fecundat in laborator. Ce are atât de special această procedură pentru a avea nevoie femeile de zile libere, având în vedere recent acordata Ordonanță, care prevede trei zile în plus de concediu pentru femeile care fac FIV (una în ziua puncției ovariene și alte două după embriotransfer)?

Puncția ovariană presupune extragerea ovocitelor rezultate în urma stimulării și este primul pas important din procedura de fertilizare in vitro. Acolo vedem câte ovocite viabile are femeia și începem să ne dăm seama dacă mai este nevoie de o stimulare ovariană pe următoarea menstruație sau se poate face deja FIV de la prima.

Ușoare amețeli și stare de greață

Operațiunea este realizată sub ghidaj ecografic și, pentru a preîntâmpina orice neplăcere, se realizează sub o anestezie generală ușoară. Imediat după terminarea procedurii, femeia se trezește și poate pleca acasă în câteva ore. Cu toate acestea, ar fi bine să fie însoțită de la clinică până acasă, pentru că pot să apară ușoare amețeli sau o ușoară stare de greață, întrucât vorbim, totuși, de o anestezie, chiar dacă de una ușoară, care nu presupune intubare.

În ce privește embriotransferul, ultima etapă a fertilizării in vitro, aceasta nu se realizează sub anestezie, pentru că nu este absolut deloc dureroasă. Însă, cel puțin 48 de ore este nevoie să fie evitat efortul în acest caz și chiar statul în picioare o perioadă prea îndelungată.

În acest interval de timp este cel mai probabil să se întâmple implantarea, să se sădească sămânța, cum îmi place mie să spun, de aceea, este bine să fie asigurate toate condițiile în acest sens.

Nu e neapărat nevoie ca femeia să stea la pat

Nu îmi sfătuiesc pacientele să stea neapărat la pat, nu este nevoie de acest lucru. Însă efortul este total contraindicat. Așa că, în majoritatea cazurilor, le scriam pacientelor concedii medicale pentru aceste zile, pentru a ne asigura că am făcut tot ce ne stă în putință la final. Nu aș putea să vă spun cu cât cresc șansele de reușită dacă pacienta nu depune efort, însă pot să vă spun că este mult mai indicat așa.

Am avut cazuri de paciente care au amânat procedura de embriotransfer de pe o lună pe alta, pentru că își făceau probleme că nu pot lipsi în acea perioadă de la serviciu. Acest lucru nu este tocmai o decizie înțeleaptă din punct de vedere medical, însă au fost și astfel de situații. Fiindcă nu peste tot există înțelegere la locul de muncă și, în plus, nici nu ar trebui ca lucrurile să fie așa. Cu aceste zile libere se pot rezolva toate aceste neajunsuri.

Chiar dacă nu este o procedură dureroasă, fertilizarea in vitro este, pentru multe dintre paciente, una stresantă. Pe timpul monitorizărilor, înainte de puncția ovariană, pacienta trebuie să vină la clinică pentru monitorizări destul de frecvente. Apoi, după embriotransfer, este necesară această perioadă liniștită, fie și numai pentru că urmează un interval greu de suportat emoțional: așteptarea celor 14 zile până la rezultatul analizei beta HcG, cea care ne spune dacă s-a obținut sarcina sau nu.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Andreas Vythoulkas
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Este unul dintre cei mai renumiti specialisti in infertilitate din România, cu o rata crescuta de reusita a procedurilor de reproducere umana asistata. Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Prof. Dr. Konstantinos Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata. In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie). In acelasi timp, este si directorul executiv al Asociatiei Romane de Reproducere Umana, prin care încearcă să conștientizeze autoritățile și românii despre importanța tratării infertilității. Sute de cupluri care au trecut prin cabinetul medicului au reusit sa conceapa copii, chiar si atunci cand altii nu au mai dat nici un fel de sansa viitorilor parinti. Cazuri de infertilitate nerezolvate timp de 10 ani si-au gasit rezolvarea in cele din urma in cabinetul doctorului Andreas Vythoulkas.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa