articol scris de expert

Experții TDM, Andreea Trifulescu: Zakynthos, insula cu peisaje care îți taie respirația

Andreea Trifulescu, expert în turism

După vreo 5 ani în care vacanțele m-au purtat prin alte țări, anul trecut am ales să mergem din nou în Grecia. Cum această țară are atât de multe de oferit, iar eu o privesc ca fiind 10 destinații în una singură, după ce am oscilat între mai multe insule, am ales: Zakynthos. Și nu mi-a părut rău deloc. Hai să vă spun de ce!

Aici am găsit plaje generoase cu nisip fin și intrare lină în mare, peisaje care îți taie respirația și te încarcă de energie măcar pentru câteva luni, dacă nu pentru un an întreg. Pe lângă acestea, ne-a încântat gastronomia mediteraneană fresh și sănătoasă, cu sos tzatziki pe care trebuie să îl comanzi la fiecare masă și alte specialități din bucătăria tradițională. Grecia se bucură și de un bagaj încărcat de istorie, astfel că, și pentru cei cu asemenea pasiuni, se potrivește foarte bine. Nu în ultimul rând, distracția e la cote maxime, fie că vorbim de adulți sau copii, fie că vrem sporturi nautice sau viață de noapte.

Zakynthos

Cum se ajunge în Zakynthos?

Probabil vă întrebați cum am planificat eu această vacanță, mai ales că era prima noastră ieșire din țară în 4. Nu am avut emoții deloc în această privință, deoarece și cu primul copil exact la aceeași vârstă am zburat prima dată (1 an și 1 lună), astfel că aveam rodajul făcut: cărucior pliabil, haine de schimb, borcănel cu mâncare, lapte la purtător, jucării noi și, să nu uităm, buna dispoziție. Pe această insulă se poate ajunge cu avionul, în momentul de față există curse charter din Timișoara, Cluj Napoca și București, iar zborul durează cca 1 oră și 30 minute. Însă, la fel de bine se poate merge cu mașina personala – sunt cca 1250 km (se trece cu ferry boat-ul de pe continent), astfel aveți o mai mare libertate în deplasarea între anumite colțuri ale insulei. În plus, există și varianta cu autocarul, cu plecare din diverse orașe din țară.

Unde se poate mânca în Zakynthos?

Am ales un hotel cu all inclusive, cu toate că știam că nu vom sta mereu la masă acolo, dar alegerea a fost făcută din considerente de confort… recomand în Grecia de regulă varianta de cazare cu cel mult 2 mese (demipensiune) pentru că este o destinație cu foarte multe de oferit. Frumusețea vacanțelor pe aceste meleaguri stă chiar în degustarea preparatelor tradiționale din restaurantele locale, descoperirea plajelor mai puțin accesibile/populare, excursiile în golfurile accesibile doar de pe mare, etc. Noi am ajuns la prânz în niște locații foarte bine poziționate, în puncte de belvedere ce ofereau panorame asupra insulei. Una dintre ele este Taverna Anemomylos The Windmill, ieșită în calea noastră când ne îndreptam spre Keri Beach și care oferea vedere spre insula Marathonisi (în formă de broască țestoasă).

Ca specialități grecești, pot aminti și recomanda în acelaș timp: brânza lodotiri, pui umplut, skordostoumbi melitzana (o tocăniță de vinete în sos de ceapă), tyropithakia (plăcintă umplută cu brânză feta) – preferata fetiței mele, mousaka, și altele. Condimentele de bază sunt oregano, rozmarin, busuioc și, bineînțeles, uleiul de măsline. Nici deserturile nu sunt mai prejos. Vom găsi prăjituri moi și pufoase preparate cu miere, nuci, fructe și dulceață, iar un pasteli (semințe de susan caramelizate cu miere) trebuie neapărat gustat. Am încercat si Galaktoboureko, o plăcintă cu foi si umplutură fină, cu aromă de portocale, lămâie sau chiar trandafir.

Întreaga Grecie este împânzită de terase, restaurante, taverne, servirea mesei fiind ultima grijă pe care să o ai într-o vacanță aici. Costul unei mese pentru o familie compusă din 2 adulți și 2 copii este în jur de 40 euro.

Plăcinta Galaktoboureko

Plaje si stațiuni în Zakynthos

Partea sudică a insulei deține cele mai întinse și căutate plaje, iar aici se află și o aglomerație de hoteluri, multe baruri și discoteci, restaurante, cât și activități diverse pentru petrecerea timpului. Stațiunea Laganas este cea mai mare si aglomerată de pe insulă, plaja acesteia fiind ocrotită prin lege datorită țestoaselor Caretta care își depun ouale în nisipul fin al acesteia. Personal, nu aș recomanda această stațiune pentru o vacanță cu familia, cu copii mici… Mai degrabă aș merge in Kalamaki, o stațiune mai liniștită, cu o plajă la fel de bună, declarată parc național. Distanța de la aeroport este de doar 3 km, iar deplasarea între stațiuni este facilitată de mijloacele de transport în comun sau taxiuri.

Tsilivi este stațiunea în care noi am ales să ne petrecem sejurul la mare, situată la 4 km de capitala Zante. Ne-a plăcut foarte mult, avea un aer familial, multe restaurante cu specialități locale și internaționale, magazine cu produse handmade, calitative, mici business-uri cu diverse activități pentru copii si adulți. Argassi este de asemenea o stațiune pentru cei activi, dornici de practicarea sporturilor nautice și distracție. Plaja este însă mai îngustă și se întinde pe 1 km, cu toate acestea este foarte căutată de turiști.

Țestoasă Caretta în Laganas

Unde te poți caza în Zakynthos?

În Zakynthos se găsește cazare pentru toate buzunarele: de la vile cu studiouri dotate cu chicinetă în camera și până la hoteluri de lux. Familiile cu copii vor căuta cu siguranță zonele cu plaje nisipoase, care se găsesc cu precădere în partea de nord, sud și est, ultimele două fiind și cele mai dezvoltate din punct de vedere turistic, poate și datorită apropierii față de aeroport. Pentru plaja frumoasă din Tsilivi și aerul prietenos al localnicilor, aș recomanda familiilor cu copii aceasta stațiune. Dintre hotelurile recomandate, menționez Plaza Pallas 3*, Caravel Zante 4* si Azure Resort 5*.
Pentru vacanțe condimentate cu distracție, viață activă de noapte recomand Laganas. Aici puteți opta între hotel Esperia 3*, Astir Beach 4* sau Astir Palace 4* si Mediteranean Beach 5*. Pentru cei care doresc relaxare cred că statiunea Kalamaki este ceea ce caută, iar hotelurile Caretta Beach Resort 4* sau Cavo d’Oro 3* sunt câteva dintre cele propuse.

Cum te poți deplasa în Zakynthos?

Pe orice insulă, teritoriul este limitat, astfel că deplasarea se recomandă a se face cu mașini mici, scootere, motociclete, etc. Găsești foarte multe puncte de închiriere pentru aceste mijloace de transport, prețul depinde de sezon, dar și de numărul de zile de închiriere (cu cât sunt mai multe zile prețul/zi scade). Ca să vă faceți o idée, undeva de la 20 euro/zi în sus era costul de închiriere. Vi se oferă și scaun de mașină pentru copii, unii îl acordă chiar gratuit.

Ce se poate vizita în Zakynthos?

Pentru a ajunge la plaja Navagio, am ales să mergem cu mașina până la un punct de îmbarcare mai apropiat, neștiind cum va reacționa cel mic la plimbarea cu vaporul. Astfel, am ajuns în Porto Vromi, unde, în zilele însorite, datorită apei foarte cristaline și adânci, ai impresia că vaporașele plutesc, iar drumul până acolo este presărat cu peisaje idilice. Plaja de aici este din pietricele mici, rotunde și albe, iar apa a fost teribil de rece. Recomand papucei speciali pentru această vizită. Vă puteți încerca norocul la bordul unui vas cu fund de sticlă, în speranța că poate veți vedea țestoasele înotând. Puteți chiar închiria o bărcuță pentru familia voastră pentru 2 ore cu cca 50 euro din Keri și să petreceți timp în largul golfului, ajungând chiar și pe insula Marathonisi, care are o plajă fabuloasă.

Insula Marathonisi

În nordul insulei, puteți face o croazieră de cca 1 ora la Blue Caves, noi am ajuns pe la ora 17 la punctul de îmbarcare, când deja nu mai prea erau turiști, și am avut norocul de a avea o barcă doar pentru noi. Alte plaje pe care vi le pot recomanda ar fi: Porto Azuro Beach, Gerakas. Peisajele sunt excepționale, în zilele însorite poți face poze demne de vederi poștale. Recomand cu drag această destinație, atât pentru plajele de nisip, dar nu numai, întrucât în Porto Limnionas am descoperit un golf cu șezlonguri pe o zonă terasată, unde se pot face scufundări în mici peșteri subacvatice… aceasta fiind doar una din zonele de acest gen la care am ajuns. Însă pentru cei dornici de aventură, închirierea unei bărci pentru explorarea malurilor vestice ale insulei cred ca este un must.

Serile le-am petrecut în Zante Town, fiind și foarte aproape de Tsilivi, zona centrală situată în apropierea portului fiind împânzită de terase și magazine cu suveniruri, unde lucrează și mulți români. Bucătăria grecească este una dintre preferatele mele, am poposit la restaurantele din oraș pentru câteva specialități locale. În plus, pentru poze cu centrul vechi și portul în fundal, recomand punctul de Belvedere cu terasă din Zante Town sau dealul Bochali la poalele caruia se așează capitala insulei. Castelul Bochali și toată această suburbie a capitalei nu trebuie ratată, dacă ajungi în Zakynthos. M-am întors din Zakynthos încărcată de peisaje memorabile care au conturat o vacanță de neuitat!

port Zante

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Andreea Trifulescu
Expert în turism. Fondator CompleTur – agentia ta de turism … spun asta pentru ca asa imi doresc sa fie, pentru ca vreau fiecare client sa-mi devina prieten si impreuna sa inspiram cat mai multi oameni sa iasa in lume sa se bucure de frumusetile ei.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa