Dr. Stanley I. Greenspan: „Toți copiii au potențialul de a deveni copii grozavi”

TOTUL DESPRE MAME
"Copii grozavi" de Stanley Greenspan/Totul despre mame

"Copii grozavi" de Stanley Greenspan/Totul despre mameRecenzia volumului „Copii grozavi – Zece calități esențiale pentru o viață fericită” de Dr. Stanley I. Greenspan

Oricât de puține așteptări am pune pe umerii copiilor noștri, cu toții dorim să avem copii grozavi, fie că asta înseamnă grozav de inteligenți, grozav de buni, grozav de cooperanți și atenți, grozav de independenți și ambițioși sau competitivi, grozav de orice. Dr. Stanley Greenspan susține că „Toți copiii au potențialul de a deveni copii grozavi. Este datoria noastră să creăm o lume grozavă în care acest potențial este împlinit.”

Bun, dar ce putem face, ca părinți, pedagogi și psihologi, pentru a cultiva toate calitățile unei persoane grozave?

Emoțiile, prima poartă către lume

Emoția, viața emoțională și sănătatea emoțională sunt cuvintele cheie, capitol de capitol, în volumul „Copii grozavi” apărut la Editura Herald. Pentru a cultiva calități ce țin de comunicare, curiozitate, creativitate, stimă de sine, disciplină interioară sau gândire logică trebuie, în primul rând, să recunoaștem, să respectăm și să răspundem la semnalele emoționale ale copilului. De la primul plâns al nou-născutului, la prima criză de plâns a copilului mic, la primele manifestări intelectuale din primele clase de școală, vorbim despre sentimente ce trebuie întâmpinate cu înțelegere, iubire, acceptare și sprijin. Atitudinea cu care adultul primește manifestările copilului formează imaginea acestuia din urmă despre sine și despre lume, printr-un proces de atașament pe care Dr. Stanley Greenspan îl numește „îndrăgostirea de lume”: „Dacă suntem norocoși, ne bucurăm de experiența de a ne îndrăgosti de lume, la fel cum ne îndrăgostim de o persoană”.

FloortimeTM – pătrunde în lumea copilului pentru a-l înțelege mai bine

Principalul instrument prin care ne putem asigura că și copiii noștri beneficiază de această îndrăgostire este simpla interacțiune umană care, din punctul de vedere al lui Stanley Greenspan este a treia nevoie de bază a nou-născuților și a copiilor, după nevoia de hrană și îngrijire fizică.

Poate părea astăzi ușor exagerat să înregistrăm ca marcă numele unui concept care definește practic activitatea prin care petreci timp cu un copil și interacționezi cu el, chiar de la nivelul podelei, unde se joacă el. Însă metoda dezvoltată de psihiatrul Stanley Greenspan în anii 1970 în programe de intervenție timpurie pentru copii cu autism sau copii cu probleme emoționale s-a dovedit de la început extraordinar de eficientă, deschizând ferestre nebănuite către înțelegerea vieții emoționale a copiilor în general.

FloortimeTM presupune să pătrunzi în lumea copilului și să relaționezi cu el în propriul spațiu intim, pentru a-l cunoaște și a-i descoperi caracteristicile emoționale și intelectuale: pe podea unde se joacă, ținându-l în brațe când este foarte mic, conectându-te îndeaproape prin jocurile preferate cu copilul mic ori discutând cu adolescentul. Este cea mai importantă lecție pe care o învățăm ca adulți din cartea „Copii grozavi” și principala pe care o putem oferi, prin exemplu, copiilor noștri: deprinderea de a forma relații profunde cu ceilalți este piatra de temelie pe care dezvoltăm ulterior, pe tot parcursul vieții, relațiile apropiate. Astfel, capacitatea de a funcționa social este esențială pentru dezvoltarea oricăror alte calități dezirabile.

Dr. Stanley Greenspan/Totul despre mame
Dr. Stanley Greenspan

10 calități ale copiilor grozavi

Poate cel mai important de precizat este că aceste calități nu sunt înscrise în genele noastre, că nu sunt înnăscute, ci se dezvoltă în urma experiențelor pe care le avem în copilărie, putând fi cultivate în aceeași măsură și la maturitate, de noi înșine. Așadar aceste calități de natură emoțională, intelectuală și socială sunt: comunicarea, creativitatea, curiozitatea, empatia, angajarea, sănătatea emoțională, autodisciplina, gândirea logică, integritatea morală și conștiința de sine.

Cum și când devenim grozavi

În „Copii grozavi”, Dr. Stanely Greenspan ne ghidează pas cu pas și capitol de capitol, oferind exemple, descriind tehnici și metode de lucru, analizând fiecare aspect al acestor calități esențiale pentru o viață fericită în lumea contemporană. Dincolo de seducătoarele povești de exemplificare, de fascinantele rezultate ale studiilor pe care le aduce drept argumente în sprijinul ideilor sale și de generozitatea cu care autorul împărtășește experiența de peste 40 de ani ca specialist în psihologia și psihiatria copiilor, „Copii grozavi” este cea mai caldă și tandră carte pe care o veți citi sub semnătura unui specialist. Scriitura autorului transmite în substrat calitățile pe care le promovează. De aceea, nu este niciodată nici prea târziu, nici prea devreme să citiți această carte: se adresează în egală măsură viitorilor părinți, părinților de adolescenți, educatorilor de grădiniță sau pedagogilor școlari.

 

Volumul „Copii grozavi – Zece calități esențiale pentru o viață fericită” de Dr. Stanley I. Greenspan se găsește pe rafturile librăriei virtuale TOTUL DESPRE MAME. Acum nu vă rămâne decât să vă pregătiţi o cană de ceai, să vă aşezaţi în fotoliu şi să citiţi liniştiţi preţ de cinci minute, până când copilul se trezeşte, vrea să facă pipi sau toarnă borcanul de miere pe pisică.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa