Fricile copiilor. Ghid practic cu tot ce trebuie să știe o mamă

Simina Bădică
fricile copiilor carte
Larry Cohen ne ajută să îmblânzim fricile copiilor în noua lui carte. Iată un tot ce trebuie să știm despre fricile copiilor noștri.
fricile copiilor carte
Larry Cohen ne ajută să îmblânzim fricile copiilor în noua lui carte. Iată un tot ce trebuie să știm despre fricile copiilor noștri.

Larry Cohen ne ajută să îmblânzim fricile copiilor în noua lui carte „Reţete împotriva îngrijorării. O abordare prin joc a anxietăţii şi fricii copiilor”

De câte ori nu ne-am simţit neputincioşi în faţa copilului nostru drag care ne spune, cu ochii îngroziţi, „Mi-e frică, mami?”. Desigur, îi putem explica că nu există monştri sub pat, nici vrăjitoare în dulap, nici extratereştri care să vină noapea pe geam să îl răpească. Îl putem asigura că mama se va întoarce în fiecare seară acasă, că grupul de copii gălăgioşi de care s-a speriat intenționează doar să se joace cu el, dar cuvintele, raţionamentele şi argumentele noastre nu par să aibă niciun efect în ochii speriaţi ai micuţului. Așadar, ce facem cu fricile copiilor?

Larry Cohen, psihologul care a dăruit părinţilor din lumea întreagă playful parenting-ul (parentingul prin joacă), ne ajută să ne ajutăm copiii atunci când se confruntă cu frici şi anxietăţi. În excelenta carte „Reţete împotriva îngrijorării. O abordare prin joc a anxietății și fricii copiilor” (Editura Trei, 2014), Larry Cohen explică pe înţelesul tuturor fricile copiilor, mecanismul anxietăţii şi, mai mult, ne oferă efectiv „reţete”, adică jocuri cu ajutorul cărora îi putem ajuta pe copii să se simtă din nou în siguranţă şi plini de încredere.

Fricile copiilor. O poveste cu pui de găină pentru a înţelege mecanismul anxietăţii

Puii de găină nu sunt numai galbeni, pufoşi şi buni de ţinut în căuşul palmei. Puii de găină ne pot învăţa foarte multe despre mecanismul fricii, dacă avem răbdare să îi observăm cu atenţie.

Iată un pui de găină care se plimbă calm în căutarea, probabil, a unui alt pui de găină cu care să se joace. La un moment dat, se sperie foarte tare de ceva ce îi pare a fi o pasăre de pradă şi cade lat, imobilizat, ca şi când ar fi mort. Peste câteva secunde, uneori chiar minute, se ridică şi îşi continuă alergarea ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Această reacţie a puilor de găină se numeşte imobilitate tonică şi este un comportament adaptativ, foarte eficient pe vremea când ulii îi atacau din văzduh. Ulii nu mănâncă animale moarte, drept care „a face pe mortul” le putea salva puilor de găină de multe ori viaţa. Interesant pentru noi însă este momentul în care puii se trezesc din această paralizie determinată de frică.

Experimentele arată că dacă doi pui intră în imobilitate tonică în acelaşi timp, ei rămân „ca morţi” pentru mai multă vreme decât atunci când un singur pui este speriat. Mai mult, dacă în preajma unui pui astfel paralizat aducem un pui care să se plimbe, puiul speriat îşi revine mai repede din imobilitate. Dacă însă punem o oglindă lângă puiul care o face pe mortul, timpul lui de imobilitatea creşte simţitor. Imaginea lui în oglindă funcţionează ca un al doilea pui speriat, foarte speriat, la fel de speriat ca şi el.

Ce trebuie să știi despre fricile copiilor. Fă ceva înfricoşător, amuzant şi sigur în fiecare zi!

Aceste experimente l-au ajutat pe Larry Cohen să îşi dea seama că puiul speriat, iar acum vorbesc deja de puiul nostru de om, are nevoie de un doilea pui care să îi dea de înţeles că totul e în regulă. Din păcate, cea mai puţin eficientă metodă este cea verbală, mai ales atunci când o formulăm: Hai, dar chiar nu ai de ce sa îţi fie frică! Dimpotrivă, primul pas pe care îl putem face pentru a ne ajuta copilul, este să recunoaştem că frica sa este reală (chiar dacă motivul este, pentru noi, imaginar).

’”Esenţa rolului tău de părinte este să întruchipezi al doilea pui, cel calm, pentru copilul tău anxios”, scrie Cohen. Dar cum faci să fii al doilea pui?

Ei bine, abia aici cartea lui Larry Cohen devine cu adevărat indispensabilă. S-ar putea să simţiţi nevoia să subliniaţi, să notaţi sau să alergaţi să puneţi imediat în practică una din propunerile cu nume haioase ale lui Larry: „Fricometrul”, „Cel mai prost pantof din lume”, „S-o dăm pe mama afară din casă şi câte şi mai câte”.

Toţi copiii au momente şi situaţii de teamă şi anxietate, dar pentru acei părinţi ai căror copii par să gestioneze foarte greu aceste momente, cartea lui Lawrence Cohen poate să aducă soluţii neaşteptate şi mai ales, o rază de speranţă.

Fricile copiilor nu trebuie să îi împiedice pe cei mici să își trăiască viața din plin

Nimeni nu vă poate promite că un copil extrem de anxios va deveni peste noapte un aventurier lipsit de simţul pericolului (asta în caz că cineva chiar şi-ar dori un astfel de copil!). Anxietatea poate fi o trăsătură de caracter care îl va însoţi pe copilul tău întreaga viaţa. Rolul nostru este să îl ajutăm să gestioneze această anxietate în aşa fel încât să nu îl împiedice să îşi trăiască viaţa din plin.

Şi, chiar dacă nu aveţi copii extrem de anxioşi, ideea unui copil pe care Cohen l-a ajutat să îşi îmblânzească fricile, poate fi un îndemn bun pentru fiecare dintre noi: Fă ceva înfricoşător, amuzant şi sigur în fiecare zi!

Câţi dintre noi mai avem curajul să facem măcar ceva nou în fiecare zi, dacă nu chiar ceva de care ne e oarecum teamă?

 

Volumul „Rețete împotriva îngrijorării. O abordare prin joc a anxietății și fricii copiilor” de Lawrence Cohen se găsește pe rafturile librăriei virtuale TOTUL DESPRE MAME. Acum nu vă rămâne decât să vă pregătiţi o cană de ceai, să vă aşezaţi în fotoliu şi să citiţi liniştiţi preţ de cinci minute, până când copilul se trezeşte, vrea să facă pipi sau toarnă borcanul de miere pe pisică.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa