Despre împlinirea nevoilor unei familii, la Serile TOTUL DESPRE MAME

Raluca Dumitrică
Serile TDM | Totul despre mame

Psihologul Diana Stănculeanu și Secom® ne-au oferit sugestii pentru împlinirea nevoilor copiilor și ale părinților la a şasea ediţie a serilor TDM

Serile TDM | Totul despre mame
Serile TDM, la a şasea ediţie

Te dedici trup şi suflet celui mic şi refuzi să te gândeşti la tine sau la partener, pe principiul că amândoi mai puteţi aştepta? Sau îţi acorzi o zi întreagă de răsfăţ şi ajungi acasă vinovată că ai „îndrăznit” aşa ceva? Mi s-a întâmplat să trec prin ambele ipostaze, aşa că întâlnirea de la Librăria Humanitas de la Cişmigiu cu Diana Stănculeanu, psiholog Salvaţi Copiii România, din cadrul Serilor TOTUL DESPRE MAME, dar şi cu Alexandra Burcuşi, Specialist cercetare la Secom®, a fost exact ceea ce aşteptam. Aici am aflat cum aş putea rezolva câteva probleme personale care mă frământă de o vreme, dar şi cum aş putea face faţă provocărilor emoţionale şi fizice ce se vor ivi în familie.

 

Nevoia umană, întâlnită la orice vârstă

Într-un stil alert şi captivant, Diana Stănculeanu ne-a vorbit la început despre nevoile copiilor şi ale părinţilor, dar şi despre cum le putem împlini pe toate, ca toţi cei implicaţi să fie fericiţi. Am aflat de la început că nevoia umană caracterizează orice vârstă şi apare la toţi oamenii. Astfel, discutând pe seama unei piramide adaptate a lui Maslow, psihologul ne-a spus că omul trebuie să-şi împlinească nevoile elementare sau biologice, cele de securitate şi protecţie, nevoile de apartenenţă şi de acceptare la grup, precum şi nevoile de recunoaştere socială şi de stimă.
Analizând aceste nevoi, psihologul ne-a spus că părinţii pun copilul în prim plan, dar uită că şi ei au nevoie de hrană şi odihnă. Acest lucru îşi pune amprenta pe starea lor emoţională, făcându-i să aibă un grad scăzut de toleranţă la orice, dar şi pe performanţa lor, care ajunge să fie condiţionată de neglijarea celor două aspecte de mai sus. Diana Stănculeanu ne-a mai zis că familia e cel mai puternic grup pentru noi, aprobarea părinţilor e recompensa supremă pentru orice om, iar cel mic trebuie să înveţe acasă că e valoros şi demn de a fi iubit, ca să poată fi puternic emoţional ca adult. Din păcate, tot ea a punctat faptul că în România cultura parentalităţii e dură cu acest tip de nevoie, iar eticheta negativă şi abuzul emoţional sunt la ordinea zilei.

Altfel de nevoi – suplimentele alimentare

Despre altfel de nevoi ne-a vorbit la workshopul pentru părinţi Alexandra Burcuşi, Specialist cercetare la Secom®. Aceasta a furnizat mai multe informaţii extrem de utile despre suplimentele alimentare – o nevoie reală a copiilor noştri. Am aflat că suplimentele sunt pentru prevenţie, dar sunt folosite şi ca tratament complementar celui alopat, iar, deşi factorii externi şi cei interni pot fi controlaţi într-o anumită măsură, există anumite aspecte ce nu pot fi controlate deloc de noi. Printre acestea se numără transformarea constantă a mediului, poluarea la cote mari, valoarea nutriţională în scădere a alimentelor, dar şi antibiorezistenţa, o realitate a prezentului.
În sprijinul acestor piedici în calea sănătaţii, Secom®, care are o abordare holistică, oferă peste 190 de produse 100% naturale, o mare parte unice pe piața din România, suplimente alimentare care nu fac altceva decât să recâştige o armonie pierdută. Acestea sunt vitamine și minerale, extracte standardizate din plante, fructe și legume, formule fito-homeopate, ciuperci medicinale, extracte glandulare, aminoacizi, enzime, probiotice și prebiotice, o linie specială de produse pentru copii și creme medicinale, produse originale care acoperă toata gama de afecțiuni.
Printre acestea, regăsim linia ChildLife® Essentials, o linie completă de suplimente alimentare concepute special pentru bebeluși și copii de către medicul pediatru Murray Clarke, cu o experienţă de peste 20 de ani în domeniu. Produsele conţin cele mai inovative și eficiente ingrediente pentru susţinerea dezvoltării sănătoase și creșterea naturală a imunităţii bebelușilor și a copiilor, iar gustul natural de fructe facilitează administrarea zilnică. Aici enumerăm Cod Liver Oil (conţine Omega 3 şi ajută la menţinerea sănătaţii sistemelor osos şi nervos), Colostrum plus Probiotics (ajută la echilibrarea imunităţii şi îmbunătăţeşte funcţiile sistemului digestiv), First Defense cu argint coloidal  (ajută la echilibrarea sistemului imunitar şi este antibiotic natural în terapiile complementare pediatrice cu o compoziţie unică pe bază de argint coloidal), Liquid Iron pe bază de fier bisglicinat (menţine nivelul optim de fier din sânge şi ţesuturi).
Produsele Secom® nu conţin aditivi, coloranţi sau îndulcitori artificiali, ci conțin materie primă de calitate superioară, extracte standardizate din plante, ingrediente patentate, de ultimă generație. De asemenea, ele au concentraţii optime de ingrediente active, au preț per capsulă avantajos şi, la capitolul biodisponibilitate, adică raportul dintre doza de produs administrată și cantitatea de substanță activă care este asimilată în organism și își manifestă efectul biologic, oferă biodisponibilitate maximă.

Vrem să fim cei mai buni părinţi, dar uităm de noi

Diana Stanculeanu Totul despre mame
Diana Stănculeanu, vorbindu-le celor prezenţi despre nevoile familiei

Revenind la nevoile analizate de Diana Stănculeanu, s-a adus în discuţie părintele care uită de el după naşterea copilului lor. Dacă şi printre voi se numără astfel de mame sau de taţi, ar fi bine să ţineţi cont de faptul că sunteţi indivizi unici, sunteţi partenerul cuiva, aveţi nevoi personale şi că, de multe ori, sunteţi foarte prezenţi lângă copii când ei nu au nevoie de voi. Printre efectele „clasice” ale parentingului în calitatea vieţii unui părinte ce nu are grijă de sine se numără: părintele nu doarme sau nu mănâncă suficient, nu mai face sport, nu se menajează la boală. De aici şi până la depresie, care poate apărea chiar şi la 2 ani de la naştere, declin în viaţa personală şi de cuplu, grad sporit de oboseală în relaţia cu cei mici, irascibilitate şi nervozitate, nu este decât un pas.

 

Modelul părinţilor este cel mai important pentru copil

După sublinierea acestor aspecte, psihologul a mai pus accent pe un alt lucru important: lucrurile pe care le facem sunt văzute şi de copii. Dacă cei mici nu văd în preajma lor nişte adulţi care au grijă de ei, se întâmplă ca în adolescenţă ei să ajungă tineri ce nu mai prezintă interes pentru nimic. Nu fac sport, nu citesc, nu ies în oraş în locuri interesante, tocmai pentru că exemplul social al părinţilor, care ar trebui să fie foarte bun, a lipsit cu desăvârşire. Totodată, în familiile care au risc de epuizare psihică şi fizică şi copiii au dificultăţi. Ei simt când ceva e neregulă cu părinţii sau cu relaţia de cuplu, au şi ei probleme de interacţiune socială sau îşi pun bariere în prioritizarea nevoilor personale.
Ca să ieşim din această situaţie trebuie să începem cu ceva, iar acel ceva poate fi chiar un sfat mărunt primit de la prieteni. De asemenea, trebuie să lăsăm deoparte convingerea că „nimeni nu poate face mai bine mine lucrurile”, pentru că, dacă ne ţinem prea strâns de acel rol, vom ajunge să ne epuizeze.
Alt instrument de ieşit din situaţia de criză este evaluarea nivelului de stres personal, pentru că e important să vedem ce ne spune corpul şi mintea. Trebuie să ne stabilim macar un singur obiectiv important, pentru început, să fim atenţi la beneficii, să cerem ajutor şi să avem în preajma noastră alte cinci persoane care pot să ne ajute, în afara părinţilor şi a partenerului.

Fiecare etapă de dezvoltare a copilului aduce altfel de nevoi

SerileTDM | Totul despre mame
Alexandra Burcuşi, de la Secom®, a oferit informaţii despre suplimentele alimentare

Printre aspectele subliniate de Diana Stănculeanu s-au mai numărat şi etapele de dezvoltare ale copilului, fiecare etapă aducând nevoi specifice diferite. Astfel, de la naştere şi până la 18 luni cea mai importantă nevoie este ataşamentul. Nu trebuie să ne îngrijorăm din pricina plânsului constant al copilului, căci el comunică astfel, ci trebuie să fim disponibili şi calzi. Aceasta e şi perioada în care are loc îndrăgostirea de părinţi. Între 18-36 luni apare nevoia de a explora, când copilul îşi doreşte ca părintele să vadă şi să aprobe ceea ce descoperă el, iar părintele trebuie să îşi arate susţinerea pentru acţiunile copilului. Aici apare îndrăgostirea de lume.
Perioada dintre 3 şi 4 ani e cea a identităţii, când părintele trebuie să tolereze şi să valideze experimentele copiilor şi când apare îndrăgostirea de sine, iar perioada dintre 4 şi 7 ani este a competenţei. Părintele trebuie să recunoască efortul, iar copilul ajunge la perioada îndrăgostirii de părintele de sex opus. Toate aceste patru nevoi însumate formează un copil autonom, pregătit să dea piept cu lumea.
Spre final, am aflat de la psihologul Diana Stănculeanu că partea bună a tuturor lucrurilor este că nimic nu este ireparabil, totul se poate corecta. Totul este să depistăm acele nevoi emoţionale şi fizice ale noastre şi ale celor din jur care trebuie îndeplinite.

Pentru că la Seara TOTUL DESPRE MAME găzduită de Librăria Humanitas de la Cişmigiu au venit foarte mulţi părinţi însoţiţi de copii, prietenii noştri de la CLEVERchildren au pregătit pe parcursul întâlnirii o serie de ateliere interactive pentru cei mici, la care participaţii s-au simţit în largul lor.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa