5 remedii naturale pentru arsuri solare

Ileana Mirescu
remedii naturale pentru arsurile solare
Expunerea la soare trebuie făcută doar dimineața devreme sau după ora 17.00

5 remedii naturale pentru arsuri solare și pentru a reface pielea arsă de soare. Concediul de vară ne poate aduce, din păcate, şi câteva neplăceri, arsurile solare fiind un exemplu clasic de disconfort estival. Provocate de radiaţiile ultraviolete, arsurile pot apărea într-un interval de câteva zeci de minute de la expunerea la soare şi se manifestă printr-o înroşire a pielii, care devine dureroasă la atingere.

Deşi arsurile pot apărea şi în cazul în care pielea a fost protejată de loţiuni de protecţie solară, cele mai frecvente cazuri de arsuri se ivesc la persoanele care nu au respectat programul de plajă şi nu au fost prevăzătoare.

Chiar dacă arsurile solare au un timp relativ rapid de vindecare, starea neplăcută pe care o creează ne determină să încercăm să apelăm imdediat la soluţii pentru a elimina acest disconfort. Printre aceste soluţii se numără şi remediile naturiste, care contribuie la ameliorarea efectelor arsurilor şi grăbesc procesul de vindecare.

Remedii 100% naturale pentru arsurile solare

Cel mai răspândit remediu natural împotriva arsurilor solare, remediu pe care îl ştim cu toţii încă din copilăria noastră, este iaurtul. Acesta hidratează pielea şi o ajută să accelereze procesul de regenerare. Pe lângă popularul produs lactat, arsurile pot fi combătute cu bicarbonat de sodiu dizolvat în apă, oţet, fulgi de ovăz înmuiati în apă, lapte, ceai verde, aloe vera, ulei de măsline, cătină sau levănţică, câteva legume verzi şi chiar banală frunză de salată.

Remedii naturale pentru arsuri solare. Efecte rapide

Aceste leacuri funcţionează de minune în cazul in care aţi stat puţin mai mult la soare decât v-aţi fi dorit, iar efectul binefăcător va fi unul extrem de rapid, care vă va uşura mult starea de disconfort pe care o încercaţi. Şi, deşi aceste remedii sunt foarte utile, nu uitaţi să limitaţi expunerea la soare pe cât posibil ulterior arsurii pentru a nu agrava situaţia. Nu de alta, dar este foarte posibil ca o nouă repriză de soare peste pielea deja agresată să determine apariţia unor băşici pline cu lichid, nu numai inestetice, dar şi extrem de dureroase.

5 soluţii rapide și naturale împotriva arsurilor solare

1. Oţetul alb şi iaurtul par să conducă în lupta cu arsurile solare. Dacă iaurtul hidratează, oţetul conţine acid acetic (existent şi în aspirină), acid care ameliorează durerea, inflamaţiile şi mâncărimile. Pentru ca oţetul să fie de ajutor, trebuie să îl aplicăm sub formă de compresă, dar după ce l-am diluat anterior cu apă, în proporţie egală. A nu se aplica pe zone crăpate sau pe băşicile sparte, deoarece va provoca usturime şi durere.

2. Taninul din ceai este şi el un ajutor în ameliorarea disconfortului post-expunere la soare. De aceea acest ingredient este utilizat şi în compoziţia unor spray-uri pentru arsuri. Ceaiul verde sau cel de mentă sunt o varianta excelentă de folosit în aceste situaţii, iar compresele aplicate pe corp din acest ceai, răcit, fac minuni.

3. Tărâţele de ovăz acţionează rapid dacă le punem în apă, fie în cadă, fie într-un recipient mai mic, pentru a aplica comprese pe corp. Se pot combina şi cu un albuş de ou, aplicând compoziţia obţinută direct pe zona afectată, iar ca rezultat vom avea o piele care nu se va descuama.

4. Prin conţinutul său de grăsime, laptele hrăneşte pielea şi ajută la vindecarea rapidă a arsurilor. Comprese cu un amestec format dintr-o ceaşcă de lapte, patru ceşti de apă şi câteva cuburi de gheaţă, aplicate alternativ la fiecare 15-20 de minute, sunt o bună soluţie pentru arsurile solare.

5. Mai puţin cunoscute, dar foarte eficiente, sunt două legume populare: castraveţii şi cartofii. Cartofii grăbesc vindecarea zonelor afectate, iar castraveţii răcoresc pielea, estompând roşeaţa. Ambele legume pot fi aplicate direct pe arsuri sau pot fi mărunţite pentru ca nutrienţii lor să pătrundă mai rapid în piele.

Pentru o protecție eficientă în timpul verii și pentru a fi cât mai bine informați, vă recomandăm și aceste articole: 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa