Somn bun. Fă activitate fizică intensă dacă vrei să dormi profund!

Raluca Dumitrică
somn bun plimbare pe bicicletă
Dacă vrei să ai parte de un somn bun, cheia este să faci pe timpul zilei o activitate fizică intensă. Iată câteva recomandări!

Suferi de insomnie și tânjești după un somn bun și liniștit? Apelează la sport, cea mai bună soluţie pentru remedierea acestei probleme!

somn bun la plimbare pe bicicleta
O plimbare pe bicicletă, în familie, te va ajuta să ai un somn bun

Fundaţia Americană de Studiu al Somnului a ajuns la concluzia că oamenii care fac sport, chiar şi unul uşor precum mersul pe jos, au un somn mult mai bun decât cei care sunt complet sedentari. Iată ce trebuie să faci dacă și tu îți dorești să ai un somn bun!

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1000 de oameni, care au fost analizaţi în funcţie de gradul de activitate pe care îl făceau în fiecare zi, timp de zece minute: activitate fizică uşoară (mersul pe jos),  moderată (yoga şi exerciţii cu gantere) şi intensă (alergat, sport sau mersul pe bicicletă).

Cum să ai un somn bun? O simplă plimbare pe jos te ajută să dormi mai bine

În urma interviurilor cu participanţii, cercetătorii au concluzionat că persoanele care dormeau mai bine făceau mai mult sport, iar cele care făceau sport susţinut erau şi cele care dormeau mai bine.

Din cei 1000 de oameni implicaţi în studiu, 48% au spus că efectuează în mod regulat activităţi fizice uşoare, 25% s-au considerat activi moderat, 18% s-au identificat ca făcând sport intens şi 9% iau declarat că nu făceau deloc sport. Toţi participanţii la studiu dormeau la fel de mult: aveau o medie de somn de şase ore pe noapte şi 51 de minute în timpul săptămânii şi şapte ore şi 37 de minute în timpul weekend-urilor.

Analizând toate categoriile de mai sus, s-a observat că participanţii care făceau sport intens erau şi cei care aveau cel mai bun somn. Spre deosebire de aceştia, mai mult de jumătate dintre cei care nu urmau niciun program de exerciţii fizice au declarat că se confruntau frecvent cu o calitate scăzută a somnului. Totodată, şi cei care făceau exerciţii uşoare aveau un somn mai bun decât  persoanele sednetare. Cercetătorii implicaţi în studiu au mai declarat că doar câteva exerciţii fizice simple sunt mai bune decât deloc, iar cu cât sunt mai intense, cu atât este mai bine pentru calitatea somnului.

Ca să reuşim să avem un somn bun, iată câteva recomandări ale specialiştilor. Ţine şi tu cont de ele dacă ai probleme cu somnul!

1. Fă exerciţii în mod frecvent ca să ai un somn bun. Cel mai bine ar fi să urmezi un program de exerciţii mai intense, dar, dacă nu poţi, încearcă să faci regulat măcar o serie de execrcitii uşoare. Sportul este recomandat la orice oră din zi, dar încearcă, totuşi, să nu te apropii prea mult de ora de somn.

2. Ai grijă ca mediul în care vei dormi să îţi inducă somnul: dormitorul trebuie să fie întunecat, răcoros şi liniştit. La fel de importante sunt patul, pernele şi aşternuturile, care trebuie să asigure un grad maxim de confort.

3. Instaurează-ţi un ritual relaxant înainte de culcare. Aici poţi include o baie caldă, cititul unei cărţi bune sau o sesiune muzicală cu artiştii tăi preferaţi. Tot nu reuşeşti să dormi? Atunci mergi într-o altă camera şi încearcă să faci ceva care să te relaxeze.

4. Păstrează aceeaşi rutină de culcare/trezire, ca să-ţi obişnuieşti ceasul biologic cu un orar benefic. Renunţă la a sta în pat mai mult timp decât e necesar.

5. Alege ca dormitorul să fie numai pentru somn. Astfel, creezi o asociere puternică între pat şi somn. Totodată, este indicat să nu faci din dormitor camera de lucru şi să elimini din cameră orice obiecte precum televizor sau calculator, care te-ar putea distrage de la somn.

Andreea Marinescu/andreearaicu.ro

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa