Supa de oase, unul dintre superalimentele copilăriei

Delia Grigoroiu
Supa de oase în cană
Se ia o porţie din supa de oase din congelator, se dă în fiert, se adaugă praf de turmeric, puţin ghimbir mărunţit şi usturoi strivit.

Atunci când auzi de superalimente te gândeşti că sigur va fi greu să îţi convingi copilul să-l încerce. Dar, de cele mai multe ori, superalimentele cele mai eficiente sunt cele cu care suntem familiarizaţi, cele care se găsesc în preajma noastră.

Azi vreau să vă povestesc despre supa de oase. Mamele şi bunicile noastre ştiau sau intuiau că e bună şi aveau dreptate. Iată cum se face supa de oase şi la ce se foloseşte:

De ce e supa de oase bună?

Supa de oase conţine colagen şi minerale importante: calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu etc. Pe lângă faptul că sunt parte componentă a oaselor noastre, mineralele au şi numeroase funcţii biologice şi metabolice: ele creează potenţialul electric necesar transmiterii semnalelor nervoase către celule şi acţionează ca un catalist pentru enzimele necesare proceselor fiziologice.

De aceea, atunci când există anumite deficienţe de minerale,  corpul le va lua din oase pentru a asigura fluxul esenţial pentru procesele din sânge sau de la nivel celular. Pe scurt şi fără prea mult mambo-jambo din biochimie, mineralele joacă un rol important în sănătatea noastră, a tuturor. Supa de oase este un remediu excelent pentru carenţele de minerale precum calciul, pentru că, în această formă, ele sunt uşor asimilate. În plus, datorită colagenului, supa întreţine şi sănătatea intestinului. Intestinul e locul acela miraculos din corpul nostru, unde se întâmplă o parte importantă din digestie, asimilarea de nutrienţi şi creatorul a aproximativ 70% din imunitatea noastră.

Cum se foloseşte supa de oase?

În reţetele de supe sau, pentru mofturoşi, adăugată în pilafuri, piure de legume sau cartofi, ca adaos la sosuri sau la gătit legumele.

Cum se face supa de oase?

2 -3 carcase de pui cu gât, gheare, cap, 2 cepe, 2 morcovi, ţelină, păstârnac (sau ce legume vrei tu), 2 linguri de oţet (sau zeama de lămâie), apă.

Pui oasele, oțetul şi apa într-o oală încăpătoare. Laşi jumătate de oră, apoi o pui la foc tare până la primul clocot. După ce iei spuma, poţi adăuga şi legumele întregi (ca să nu te chinui prea mult să le scoţi), dai focul mic şi laşi să fiarbă cel puţin 4 ore. O strecori şi o laşi la răcit. Vei şti că ai o zeamă bună atunci când lichidul s-a gelifiat.  Congelezi în porţii (2-3 polonice de zeamă) puse în pungi ziplock pentru congelator, o etichetezi şi o foloseşti ori de câte ori vrei.

Supa de oase este un remediu rapid pentru răceala părinţilor şi nu numai

Se ia o porţie de supă de oase din congelator, se dă în fiert, se adaugă praf de turmeric, puţin ghimbir mărunţit şi usturoi strivit. Se bea cu înghiţituri mici şi se adaugă odihnă. Copiii peste trei ani pot primi acelaşi remediu în limita toleranţelor lor alimentare.

Poftă bună şi sănătate!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa