La „Degeţica” sala e prea mică pentru bucuria copiilor

Raluca Dumitrică
Degetica | Totul despre mame
„Degetica”, spectacolul care pune un zâmbet larg pe feţele tuturor
Degetica | Totul despre mame
„Degeţica”, spectacolul care reuşeşte să capteze atenţia tuturor

„Degețica”, spectacolul pentru copii de la Teatrul Excelsior, aduce înapoi farmecul copilăriei

Dacă fetița ta stă nemişcată pe parcursul întregului spectacol şi declară la final, plină de însufleţire, că i-a plăcut „Degeţica” mult, mult, mult de tot, înseamnă că echipa teatrului Excelsior, cea care mi-a fermecat copilul, a făcut o treabă nemaipomenită. Şi dacă pun la socoteală şi participarea şi agitaţia frenetică a unei săli plină ochi de prichindei, atunci chiar veţi înţelege că nu sunt deloc subiectivă!

Am ajuns la Teatrul Excelsior într-o dimineaţă de vineri, cu ceva emoţii la bord, emoţii pe care mi le-am ţinut în frâu, că să nu-i stric bucuria celei mici. Sunt caraghioasă, ştiu, dar chiar dinainte de a pleca de-acasă mi-am adus aminte de momentele similare din copilărie, în care mergeam cu mama la teatru şi nerăbdarea era la cote maxime. Senzaţia de-atunci, combinată cu faptul că urma să ajung pentru prima dată la noul sediu al Teatrului Excelsior, au fost suficient de puternice încât să-mi creeze un gâdilat interior ce a crescut pe măsură ce timpul rămas până la începerea spectacolului se împuţina.

Teatrul Excelsior, un teatru pentru copiii de azi

Teatrul Excelsior din Bucureşti este un teatru care a apărut în peisajul bucureştean dupa 1989. Are o sală primitoare şi fotolii confortabile e foarte uşor de accesat, fiind situată în zona Pieţei Universităţii – Pieţei Palatului, în apropierea metroului şi a altor mijloace de transport în comun. Acesta nu este singurul motiv pentru care piesele se joacă în prezenţa unui public numeros, ci şi varietatea spectacolelor, exuberanţa actorilor şi jocul lor. În programul stagiunii actuale se găsesc spectacole variate, printre care Vrăjitorul din Oz, Cocoşelul neascultător, Frumoasa şi Bestia sau Mică Sirenă.

Degeţica sau povestea nemuritoare

Degeţica, spectacolul muzical la care am mers noi, este o adaptare foarte drăgălaşă a poveştii scrise de Hans Christian Andersen, iar eu, care le citisem nu de mult povestea copiilor mei, am observat că niciun detaliu n-a fost uitat sau ratat de regizor. Copiii din sală familiarizaţi cu marea aventură a micii fetiţe au remarcat că totul a decurs aşa cum trebuia să decurgă, iar cei care nu ştiau prea multe despre poveste au reuşit să anticipeze cu bucurie momentele cheie ale piesei.

Decorul variat al spectacolului, care se schimbă rapid în funcţie de momentul la care a ajuns piesa, şi costumele viu colorate ale personajelor întregesc tabloul andersenian, iar modul în care actorii dialoghează pe parcurs cu spectatorii din sală transformă spectacolul într-unul interactiv. Niciun copil nu a părut că se plictiseşte, iar sfaturile şi uralele pe care aceştia le-au adresat celor de pe scenă au făcut ca ora de teatru să fie extrem de gustată de copii! (Dar și de părinți ca mine.)

Aşa că, dacă vreţi să petreceţi momente agreabile împreună cu cel mic, să-i oferiţi bucuria de a descoperi teatrul şi poveştile lui preferate, transpuse în mişcare în proximitatea lui, atunci mergeţi la spectacolele de la Teatrul Excelsior. Veţi aduce un zâmbet larg pe chipul celui mic şi vă veţi încarcă şi voi cu energie şi optimism pentru restul întregii zile!

„Degeţica” este o adaptare de Aurel Mitran după H. C. Andersen şi îi are în distribuţie pe Corina Dragomir (Degeţica), Ciprian Cojenel (Povestitorul), Annemary Ziegler (Mama Degeticai/Mătuşa Şoarece), Veronica Popescu (Buburuza), Oana Tofan (Libelulă), Stelian Milu (Fluturel), Tudor Pîrvu (Domnul Broscoi), Marian Rădulescu (Domnul Şobol), Mihaela Coveşeanu (Rândunica) şi Ovidiu Usvat (Prinţul). Regia artistică este semnată de Aurel Mitran, scenografia îi aparţine lui Ştefan Pârvulescu, muzica originală este compusă de Jolt Kerestely, în timp ce Annemary Ziegler este responsabilă de asistenţa de regie. Spectacolul este destinat copiilor cu vârsta între 3 şi 10 ani şi durează 60 de minute.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa