Comportamente neadecvate? Ignoră-le dacă vrei să te bucuri de timpul petrecut cu copilul tău

Anca Vlad
comportamente neadecvate

Sunt situații în care mai puțin înseamnă mai mult. De exemplu, când vine vorba despre cărți, asta se transcrie în spațiul oferit cititorului de a-și pune imaginația la lucru. În bucătărie – să lași doar câteva ingrediente să fie vedetele preparatului. Iar în educația copilului, să-i permiți acestuia să crească și să dezvolte fără să intervii foarte mult și să fii atent la fiecare detaliu, spune psihologul Catherine Perlman, citată parent.co.

Din nefericire, în zilele noastre modul de educare a copilului are psihologie diferită, care spune că mai mult e mai mult! Din acest motiv, se așteaptă ca părinții să acorde toată atenția și eforturile ca să se asigure că micuții lor cresc frumos și se transformă în adulți inteligenți, care vor avea succes și o viață perfectă. Asta se traduce prin mai multe ore de voluntariat la școală, mai multă atenție acordată micuțului chiar și când face lucruri minore, mai multe ore pierdute cu negocieri și cu încercări de a gestiona problemele din comportamentul lui. „Înțelepciunea” socială spune că aceste comportamente neadecvate se rezolvă cu și mai multă atenție din partea părinților.

Corect? Ei bine, nu. Este greșit!

Părinții fac eforturi supraomenești ca să se ridice la standardele cerute de societate și mai rău este că această atenție sufocantă are consecințe dezastruoase. Ei sunt epuizați atunci când încercă necontenit să gestioneze smiorcăiala și crizele de furie ale copiilor. În acest timp, ei învață că acest gen de comportament le aduce atenție și, de cele mai multe ori, mai mult timp în fața televizorului, o prăjitură sau o înghețată. Ca rezultat, se instalează rutina: copiii se poartă neadecvat, părinții reacționează. Copiii se poartă neadecvat, părinții reacționează. Și tot așa…

Te-ar mai putea interesa și:
Timiditatea la copii. Cum îi pot ajuta părinții

Dacă părinții vor să pună capăt acestor comportamente neadecvate și să poată petrece timpul ca o familie, trebuie să accepte că „mai puțin înseamnă mai mult”. Iată câteva sugestii prin care pot face asta:

Ignoră smiorcăiala!

Răspunsul la o astfel de manifestare este echivalent cu scărpinatul frenetic după ce te-a pișcat un țânțar. Te simți ușurat pe moment, dar după puțin timp te mănâncă din nou. ”Dar de ceeeeee nu pot să mai stau la televizor? Dar de ceeeeee nu pot să rămân peste noapte la Bianca? Dar de ceeeeee nu pot să mănânc prăjitură înainte de cină?”.

Copiii se smiorcăie așa pentru că știu că părinții nu se pot abține să nu reacționeze. Nu contează în ce fel, cei mici au descoperit că, dacă se smiorcăie, au de câștigat (uneori, chiar și atenție negativă e considerată o recompensă). Morala: nu mai răspunde la smiorcăieli! În scurt timp, copilul ca afla că smiorcăiala nu mai are rezultatele cu care se obișnuise și va încerca să-ți atragă atenție într-un mod potrivit.

 

Ignoră orice te enervează!

Copiii sunt enervanți. Uneori. Probabil că sună ciudat din partea unui psiholog, dar de cele mai multe ori așa e: scot sunete ciudate, se agită și te întrerup când vorbești și câte și mai câte. E enervat și jenant în anumite situații. Nu e bine nici să-i atragi atenția, pentru că dacă este într-o situație pe care nu o poate controla, atunci se va simți stingherit. Ideal e să ignori aceste comportamente neadecvate și enervarea va dispărea. Chiar dacă nu dispare, copilul nu va mai avea aceeași putere asupra ta.

Prefă-te că nu ai auzit că a vorbit urât

În general, copiii vorbesc urât din două motive. Cei mici repetă cuvintele vulgare pe care le-au auzit, fără să aibă idee despre ce e vorba, dar reacția adulților (râsete, chicoteli) le dă impresia că acele cuvinte au putere și e bine să le mai folosească. De cealaltă parte sunt copiii mai mari care înjură doar ca să-și enerveze părinții

Te-ar mai putea interesa și:
Ce facem când copilul nu se poartă frumos în public?

Atunci când își dă seama că limbajul vulgar nu are puterea să rănească, copilul va realiza că există modalități mult mai plăcute de comunicare și asta va duce la o atmosferă relaxată, de care se va bucura fiecare membru al familiei.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa