Stresul la bebeluși. Cauze și simptome

Ramona Dinescu
stresul la bebeluși

Stresul bebelușilor poate fi provocat de situații obișnuite, care, însă, pentru ei sunt inconfortabile. Enumerăm aici durerile de burtică sau un somn neodihnitor pe timp de noapte.

Când ai născut, te-ai gândit că acest mic bulgăre de fericire va fi cel care va elimina tot stresul din lume. A-l ține în brațe a fost suficient pentru a te face să uiți de tot stresul de la birou, de exemplu. Însă știai că și bebelușii pot fi stresați în primele lor săptămâni de viață? Specialiștii de la momjunction.com consideră că da și ne explică și care sunt principalele cauze și manifestări ale stresului la bebeluși.

Din ce cauze apare stresul la bebeluși?

1.       Disconfort fizic

Disconfortul fizic precum o durere, oboseală, frigul, foamea și supra stimularea, pot fi cauzele proeminente ale apariției stresului la bebeluși. Bebelușii se pot simți stresați atunci când încearcă să învețe cum să sugă și să înghită hrana. Suferă de anxietate atunci când sunt înfometați, speriați, au scutecul ud sau le este frig.

2.       Au o companie neplăcută

Bebelușilor le place să privească o față familiară, plăcută și expresivă, să audă o voce sau un sunet cunoscut, în mod special, acestea toate fiind ale mamei. Bebelușii ale căror mame sunt depresive sunt mai puțin impresionabili de fețe și voci. Acești copii sunt mai irascibili și suferă de anxietate.

3.       Separarea de părinți

Un părinte sau persoana care are grijă de copil îl va face pe acesta să se simtă confortabil și în siguranță. Dacă la un moment dat bebelușul trebuie să se despartă de această persoană dragă lui, s-ar putea simți anxios și panicat. Ca rezultat, bebelușul poate plânge pentru a-și manifesta stresul.

4.       Stresul de mediu

Nou născuții pot avea dificultăți în a se adapta la un mediu atât de gălăgios și strălucitor cum este lumea reală. Sunetele noi și puternice l-ar putea deranja și i-ar putea spori stresul.

5.       Neglijența mamei

Bebelușii pot fi stresați dacă descoperă că mamele lor nu sunt prin preajmă. Nivelul cortizolului, hormonul stresului, crește în organismul copilului tău atunci când el simte că-l ignori. Ar putea suferi de o anxietate asemănătoare chiar până a doua zi. Un asemenea stres ar putea să-și pună amprenta asupra sistemului imunitar. Îngrijirea și atenția mamei sunt esențiale pentru a susține fericirea copilului, sănătatea și nivelul scăzut al stresului. De aceea este necesar să nu-ți ignori niciodată copilul și să-i arăți mereu toată dragostea ta pentru o bună dezvoltare.

Semne ale stresului la bebeluși

Bebelușii pot manifesta o serie de simptome care arată că sunt stresați. Iată care sunt acestea:

–          Afișează mișcări neobișnuite. Dacă observi că bebelușul tău își lovește membrele sau își arcuiește spatele atunci când plânge, ar putea fi stresat. Îl poți calma înfășurându-l într-o păturică și ținându-l astfel în brațe.

–          Plânge necontrolat. Plânsul necontrolat este un alt simptom proeminent al stresului. Bebelușul poate plânge din cauza supraîncărcării senzoriale cauzată de expunerea la o mulțime de sunete, lumini și agitație. Va fi și mai afectat dacă vei încerca să-l hrănești în timpul acesta. Bebelușii răspund la un asemenea stres afișând o stare de neliniște, plâns, prin grimase, țipete, sughițuri, evitarea contactului vizual și arcuirea spatelui.

–          Are probleme cu somnul. Bebelușii stresați se pot trezi frecvent noaptea și să plângă sau să țipe. Astfel, dacă bebelușul tău nu doarme bine, ar putea fi stresat și va trebui să găsești sursa stresului.

–          Suferă de tulburări digestive. Un bebeluș care este stresat ar putea avea probleme cu burtica. Ar putea să elimine o parte din laptele înghițit, să sufere de constipație și indigestie. Masând burtica bebelușului tău, l-ai putea ajuta să să elibereze de acest simptom de stres.

–          Are un comportament inexpresiv sau refuză contactul vizual. Când un bebeluș refuză contactul vizual sau refuză să-și manifeste sentimentele, ar putea suferi de stres. Dacă bebelușul tău expresiv de până acum, dintr-o dată devine tăcut și dezinteresat, ar putea traversa un episod de stres.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa