Vocea ta: Să creștem legume împreună cu cei mici

Mihaela Manea

Flori, plante, legume, fructe, copiii trebuie să știe ce înseamnă o grădină.

Întotdeauna m-a pasionat creșterea plantelor. Când eram mică mama semăna în fiecare primăvară castraveți în curte și recunosc că eram fascinată să văd cum cresc plăntuțe dintr-o sămânță, ba mai fac și legume pe care le putem mânca.

Pe măsură ce am crescut m-am implicat tot mai puțin în activitățile din curte, până când am devenit mamă și am reactivat această pasiune din dorința de a le oferi copiilor mei legume crescute fără îngrășăminte și fără a fi stropite cu tot felul de insecticide. Știm că nu va fi chiar ușor și că rezultatele dorite nu vor apărea imediat, așa că am început să citesc despre semințe, despre răsaduri și despre creșterea legumelor stropite cu ceai de mușețel pentru prevenirea ciupercilor și stropirea cu ceai de urzică pentru combaterea unor boli și dăunători.

Grădina mea de legume ia naștere mai întâi pe hârtie

La început, am semănat salată, ridichi și am făcut răsaduri de roșii. Ulterior am descoperit cum pot ajuta plantele să crească sănătoase în funcție de asocierile pe care le pot face în grădină, ce rol au florile în creșterea legumelor și alte informații simple dar eficiente.

Acum, în fiecare primăvară, grădina mea de legume ia naștere mai întâi pe hârtie. Fac un plan cu ce mi-ar plăcea să am în curte și cum aș vrea să arate grădina. Pe măsură ce fetele au crescut, le-am implicat și pe ele și le-am rugat să deseneze și ele pe hârtie cum își imaginează o grădină cu legume, cu flori și pomi fructiferi. Au desenat chiar și fluturi colorați și albinuțe.

Acum este momentul potrivit să începeți și voi experimentul grădina de legume împreună cu cei mici.

În luna martie, este recomandat să pui în pământ semințele de salată, ridichi, arpagic etc. și să faci răsaduri în casă de roșii, ardei, vinete etc. Dacă locuiești la bloc, o jardinieră pe balcon este suficientă pentru o mini grădină de plante aromate cu salvie, pătrunjel, cimbru și busuioc. Nu știi cum să începi? E suficient să cumperi pământ, un ghiveci sau o jardinieră și semințe.

Lasă-l pe cel mic să pună pământul, chiar să aranjeze semințele și explică-i că fiecare dintre ele, chiar dacă este așa de mică, are în ea informația necesară și energia să se transforme într-o plantă mare. Are nevoie de pământ, de apă, de soare și de iubire.

Să lucrezi cu pământul poate avea efect terapeutic atât pentru tine cât și pentru cei mici care uneori au așa multă energie. Copiii pot învăța având grijă de o grădină de legume mai mult decât despre cum cresc legumele, pot învăța să fie responsabili, atenți și răbdători.

Școala Altfel nu trebuie să dureze doar o săptămână într-un an

De câțiva ani, copiii au ocazia să afle lucruri noi din activități practice în programul Școala Altfel, nu doar din teorie așa cum se întâmplă de obicei. Școala Altfel nu trebuie să dureze doar o săptămână într-un an, ci putem transforma o activitate serioasă prin joacă într-o oportunitate de a învăța ceva nou, atât noi, cât și copiii noștri.

Putem să-i implicăm pe cei mici în activități la care nu ne-am fi gândit. Cei mai mulți dintre copii nu au ocazia să vadă cum crește o roșie sau un fir de ceapă. Doar din planșele de la biologie vor afla care sunt etapele de dezvoltare ale unei plante, sau nu…dacă îți faci timp și îi vei da voie copilului tău să se murdărească, dacă veți avea răbdare împreună, să udați cu grijă semințele, să priviți cum răsar și cum creșc.

Și, dacă tot am amintit de Școala Altfel, înființarea unei grădini de legume poate fi un proiect minunat, care cu siguranță îi va captiva pe copii pe tot parcursul anului.

Folosește orice ocazie să te apropii de copilul tău, să îl cunoști mai bine, să îl ajuți să crească un om responsabil, echilibrat și fericit. Întreabă-ți copilul ce știe el despre cum crește o plantă și bucurați-vă împreună de momente magice în natură, în fiecare zi, în fiecare clipă.

Dacă tot am vorbit despre cum îi poți implica pe cei mici la grădinărit, citește și articolul: 9 metode prin care copiii învaţă să ajute la curăţenie.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa