Antonia Noël: “Când voi fi mare, voi avea dialog”

Povestea unei frumoase călătorii pe drumul comunicării

 

Antonia Noël se consideră o femeie de acţiune şi, tocmai de aceea, când a descoperit metoda prin care vorbesc se poate transforma în comunic, a căutat aplicabilitatea imediată în relaţiile cu cei din jur. Simte că şi-a ales cea mai frumoasă profesie din lume pentru că o ajută să crească zi de zi.

Antonia Noël este consultant în Comunicare Relaţională, trainer de dezvoltare personală, formator în Metoda de Comunicare ESPERE® acreditat de Institutul ESPERE Internațional din Paris şi mama unui băieţel de opt ani. Susţine ateliere şi seminarii pe tema Comunicării şi a Relaţiilor Interumane, consiliază cadre didactice, angajați, părinţi şi cupluri.

 

Antonia, povesteşti pe site-ul tău că în copilărie ţi-ai spus: Când voi fi mare, voi avea dialog”. Cum ai conştientizat că aveai nevoie să comunici altfel decât o făceau apropiaţii tăi?

Fraza Vreau să am dialog a fost realmente o inscripţionare mentală pe care mi-am făcut-o în urma a ceea ce vedeam la părinţii mei. Felul în care ei “comunicau” de cele mai multe ori nu mi-a fost benefic în copilărie. Percepeam discuţii sau conflicte care îmi făceau rău. Nu vreau sa reproduc aceeaşi schemă, mi-am spus, ca o formă de autoapărare pe care mi-am găsit-o, neştiind că parcursul profesional mă va duce pe această cale.

 

Ştiu că ai locuit 11 ani în Franţa. Cum a arătat drumul tău înainte de a descoperi comunicarea la nivel profund?

La plecarea din România, eram studentă la Jurnalism la Sibiu. Mi-am continuat studiile în Franţa,  la Universitatea din Nancy urmând un program de Mediere culturală şi Comunicare şi mai apoi obţinând diploma de jurnalist la Universitatea din Tours. În jurnalism mi-am satisfăcut dorinţa de a merge spre oameni şi de a crea ceva frumos. Chemarea era însă mult mai profundă şi anume de a construi acel dialog visat în copilărie.

Ca jurnalist, am lucrat la Radio France Internationale, am fost editor de ştiri la Canal France International, am redactat numeroase articole pentru presa scrisă. Mai târziu, am trecut în domeniul comunicării, însa la acea parte comunicării legată de imagine, de strălucire, şi am devenit director de marketing pentru o casă franţuzească de modă.

 

De ce ai simţit nevoia unei schimbări profesionale?

După ce am rămas însărcinată nu m-a mai tentat domeniul acesta cu paiete. În 2006 am simţit nevoia să mă întorc acasă, la rădăcini, aș spune… A fost un proces de întoarcere spre mine însămi, de fapt. Cred că acel dialog profund pe care îl căutam încă din copilarie mă îndemna să vin acasă, să vorbesc în limba maternă. Cred de altfel că îţi poţi exprima sentimentele în cuvintele oricărei limbi, dar eşti mult mai autentic în propria limbă.

 

Cum ai făcut trecerea către comunicarea interpersonală?

Nimic nu e întâmplător, toate etapele pe care le-am parcurs m-au adus unde sunt astăzi. La întoarcerea în țară am lucrat într-o multinaţională ca director de comunicare. A fost o experiență interesantă şi utilă, ca toate celalalte, dar mi-am dat seama că nu era ceea ce căutam. Nu căutam imagine, marketing, manipulare, ci comunicare autentică: de la om la om.

1
2
DISTRIBUIȚI
Intră în conversație