Maria Radu: Să facem haz de necaz!

“Râsul este terapia de bază atunci când suntem frustrate”

Când am întâlnit-o pe Maria Radu – actriță, soție și mamă – am intuit imediat în ea o femeie care vede viaţa-n clar, care încearcă să fie mai bună pentru toţi din jurul ei – familie, prieteni, public – fără să își piardă simțul umorului de-a lungul acestei misiuni importante. De altfel, alături de Maria facem haz de necaz în fiecare marți în emisiunea Totul despre mame, la rubrica Hazu’ de marți, un scurt moment de stand-up comedy în care tema principală sunt frustrările noastre de zi cu zi, frustrările femeilor care nu știu cum să se mai împartă între soț, copii, serviciu. În afara micilor ecrane, Maria joacă în Soț de vânzare, în regia lui Marius Gîlea, o piesă cu aceeași temă – soarta femeii căsătorite, acumularea frustrărilor şi totodată eliberarea lor.

Dar cine este cu adevărat Maria Radu? În primul rând, este o femeie care a realizat că iubirea absolută poate fi atinsă prin maternitate. “În tinereţe căutam iubirea la partenerii nostri, însă niciun sentiment din lume nu echivalează cu cel de mamă”, mărturiseşte Maria Radu. Pentru fiica ei, Ana Teodora, ar visa la un univers idilic şi simplu, de care ea a avut parte în copilăria de la ţară, când baba Constanţa o invita la ea în casă să-şi aleagă o gutuie sau o pară învelită în ziar. Dar să o lăsăm pe Maria să ne povestească mai departe…

 

Maria, cum crezi că ar fi bine ca femeile să privească frustrările prin care trec?

Să facă haz de necaz! Să nu-şi piardă niciodată simţul umorului. Râsul este terapia de bază! Trebuie să nu ne blocăm în aceste stări de frustrări. De aceea, sfatul meu pentru femei este să nu rămână singure atunci când simt că se apropie pericolul unei frustrări. Ele vin cu un soi de sentiment de dezechilibru, depresie, tristeţe. Cel mai important lucru este să ai o persoană lângă tine căreia să-i poţi spune despre tristeţea ta. Nu este o soluţie să te izolezi şi să crezi că doar ţie ţi se întâmplă si să-ţi imaginezi că toţi cei de lângă tine sunt modele de fericire. Să nu cădem în capcana aparenţelor. Toţi avem momente de tristeţe.

 

Atât la teatru, cât şi în emisiunea noastră joci rolul soţiei frustrate. Dar în viața reală când apar frustrările? 

Există o colecţie de frustrări şi ele, din păcate, se accentuează odată cu vârsta. Dacă la începutul unei căsnicii nu eşti copleşită de frustrări, ci doar le simţi, le intuieşti, pe măsură ce trece timpul se instalează un fel de stare de detaşare. Până la o anumită vârstă, bărbatul este dispus să aibă aibă un capital de simpatie pentru o fată visătoare, după care începe să trateze femeia diferit. Dar de la un punct încolo am realizat că sunt responsabilă cu starea mea de bine. Mi-am dat seama că nu pot sta să aştept de la cei din jur multe lucruri, pentru că atunci se pot acumula frustrări. Eu obişnuiam să aştept să primesc ceva, un fel de răspuns la ceea ce dădeam. Mi-au trebuit ani de zile să mă costruiesc aşa, pentru că este foarte greu. Atunci când vrei să dăruieşti ceva sau pur şi simplu te implici, ai vrea ca celălalt om să înţeleagă şi, atunci când nu o face, apare frustrarea. Acesta este mecanismul. Mi-am dat seama că este foarte important ca tu cu tine să-ţi obţii starea de bine, independent de celălalt. Noi, femeile, suntem responsabile cu armonia în casă.

 

În câte din frustrările femeilor te regăsești?

În toate (râde). Am un soţ în al cărui talent am crezut foarte mult şi recunosc că am crezut mai mult în talentul lui decât în al meu. A fost o sursă de bucurie pentru mine. E mai uşor să-l susţii pe cel de lângă tine, te bucuri altfel de talentul lui. Eu tot timpul am un fel de mirare în faţa vieţii şi a oamenilor. De când l-am cunoscut, am avut această certitudine că este un om valoros şi talentat, cred în el şi vreau ca măcar el să reuşească. Aici vorbim practic de o frustrare, lăsându-mă pe mine pe planul doi. Am avut la un moment dat sentimentul că el nu realizează că şi eu am nevoie de cuvinte clare, de încurajările lui. Atunci când i-am explicat lucrul acesta, el s-a simţit într-un fel jignit. Bine, dar trebuie să-ţi spun asta?, m-a întrebat el. Uite-aşa am mai acumulat o altă frustrare.

1
2
DISTRIBUIȚI
Intră în conversație