INTERVIU Dr. Mihai Craiu: „Nu dați copiilor mai mici de 4 ani supozitoare novocalmin. E interzis în 120 de țări”

Novocalmin este un supozitor care scade rapid temperatura, dar puțini știu că nu se administrează sub vârsta de 4 ani. Dr. Mihai Craiu explică riscurile.

Oana Antonescu, redactor
scris pe

Novocalmin este un supozitor folosit de mulți părinți în caz de febră crescută la copiii mici. El scade rapid temperatura, dar puțini știu că nu se administrează sub vârsta de 4 ani. Dr. Mihai Craiu, pediatru la Institutul de Ocrotire a Mamei și Copilului, a explicat într-un interviu pentru totuldespremame.ro, pe care îl puteți ciți mai jos, care sunt riscurile asociate acestui supozitor care combate febra.

Mulți părinți, uneori chiar la indicația pediatrului și cu rețetă de la acesta, administrează în mod greșit copiilor mai mici de patru ani novocalmin supozitoare. De altfel, și pe prospect se precizează că el este contraindicat sub această vârstă.

Alvotor, locamin, algocalmin şi varianta de supozitor novocalmin sunt medicamente care conțin toate substanța numită metamizol sodic, parte din grupa medicamentelor analgezice, antipiretice (care combat febra) și antiinflamatoare. De altfel, metamizolul sodic este o substanță controversată,  interzisă în multe țări după ce s-a descoperit că poate declanșa o maladie fatală. În România, medicamentele care conțin această substanță se pot elibera doar cu rețetă.

Părinții apelează adesea la ele în caz de febră mare, care nu cedează la uzualele antitermice paracetamol și ibuprofen. Dintre toate, novocalminul este singurul care nu se poate administra la vârste mai mici de patru ani și care necesită mai multă prudență.

La ce riscuri vă expuneți copilul mic când îi administrați novocalmin și în ce situații poate fi dat ne explică dr. Mihai Craiu, pediatru la Institutul de Ocrotire a Mamei și Copilului:

Totul Despre Mame: Când putem administra novocalmin copiilor?

Dr. Mihai Craiu: Pot să vă spun doar ceea ce spune Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM), și anume că este contraindicată administrarea de rutină a novocalminului supozitoare. De altfel, el este interzis în peste 120 de țări din lume.

ANMDM îl recomandă, conform rezumatului caracteristicilor produsului, la copiii cu vârstă mai mare de 4 ani și în cazul în care aceștia sunt refractari la administrarea medicamentelor uzuale recomandate de protocoale, adică atunci când au febră rezistentă la antitermice. Ar trebui, deci, să fie ultima opțiune după ce ai administrat diverse suspensii sau supozitoare cu paracetamol, ibuprofen, diclofenac și așa mai departe. Mă refer strict la patologia pediatrică, pentru că adultul are un antitermic mult mai potent decât novocalminul: aspirina (acidul acetilsalicilic), total interzisă în cazul copiilor.

Totul Despre Mame: Sunt părinți și chiar medici pediatri care administrează novocalmin și copiilor mai mici de patru ani.

Dr. Mihai Craiu: Pe site-ul ANMDM puteți vedea foarte clar recomandările. În rest, sunt păreri personale și tentația de a ieși dintr-o situație dificilă pe o scurtătură, pentru că metamizolul sodic este un medicament foarte eficace.

Este adevărat că, în 99% dintre cazuri, nu se întâmplă nimic, dar, în situațiile în care merge prost, medicul nu este acoperit de polița de malpraxis.

Totul Despre Mame: De ce este periculos novocalminul la copiii sub patru ani, iar celelalte medicamente cu metamizol sodic nu?

Dr. Mihai Craiu: Pentru că viteza de absorbție din mucoasa rectală și cinetica lui sunt discret diferite. În timp ce în mucoasa rectală, substanța activă se absoarbe în circulația sistemică, administrarea pe cale orală presupune o metabolizare parțială, pentru că trece prin filtrul ficatului și îl modulează. În cele din urmă, substanța activă ajunge tot în sânge, tot transmucos, dar unul trece prin filtrul ficatului, iar celălalt nu, de unde și potențialul toxic mai mare.

Novocalmin. Ce alternative avem

Totul Despre Mame: În ce situații putem administra novocalmin?

Dr. Mihai Craiu: Dacă este o boală banală, în care ar putea să funcționeze alte antitermice, precum paracetamolul sau ibuprofenul, nu cred că este rezonabil să folosim de la bun început novocalminul.

Există soluție de metamizol sodic sub formă de picături care poate fi folosită și la copiii mai mici de patru ani, conform recomandărilor ANM. Este vorba despre alvotor, și el eficient. În plus, el are un mare avantaj în fața algocalminului sub formă de fiolă: nu are gustul acela foarte neplăcut, o combinație de amar și dulce grețos pe care unii copii nu o acceptă deloc.

Alvotor este permis în administrarea pediatrică, dar cu aceleași precauții: nu de la debutul febrei, iar dacă ea scade cu alte medicamente, ar fi bine să fie evitat.

Totul Despre Mame: De ce este novocalminul preferat de părinți?

Dr. Mihai Craiu: Părinții care au dat copiilor novocalmin au experimentat o scădere rapidă și susținută a temperaturii, deci el este un anitermic eficace. Novocalminul este agreat de mulți părinți tocmai deoarece au constatat că el face ceea ce ar trebui să facă. Nu neagă nimeni eficacitatea, novocalminul este foarte bun, dar trebuie să fie un consimțământ informat, până la urmă. Oamenii trebuie să știe la ce se expun.

Totul Despre Mame: După patru ani, ce copii au indicație de supozitor novocalmin?

Dr. Mihai Craiu: Sunt părinți care au dificultăți în a convinge copilul să ia orice medicament și sunt copii care varsă cu foarte mare ușurință și un supozitor poate fi mai ușor de administrat în aceste situații.

Totul Despre Mame: Câte supozitoare novocalmin se pot administra în 24 de ore?

Dr. Mihai Craiu: Nu trebuie depășite trei doze din orice fel de substanță, nu doar din metamizol sodic. Partea moale a supozitorului, care este vehicul pentru substanța activă (de obicei, butir cacao), poate provoca diaree copilului în cantitate prea mare. Dacă am dat deja trei supozitoare și lucrurile nu merg bine, trebuie să mergeți la spital, unde i se va administra un antitermic intravenos.

Novocalmin: substanța activă, controversată

Totul Despre Mame: De unde vine precauția atât de mare în privința medicamentelor cu metamizol sodic, în general?

Dr. Mihai Craiu: Precauția de reglementare vine din faptul că, în țările scandinave, în urmă cu aproape 30 de ani, s-a observat că anumite persoane, care au un anumit genotip, ar putea să facă anemie aplastică dacă primesc metamizol sodic sub orice formă (supozitoare, suspensie, comprimate sau fiole).

Anemia aplastică se tratează numai cu transplant de măduvă și este o tragedie dacă se întâmplă lucrul acesta.

Totul Despre Mame: Ați întâlnit cazuri de copii cu anemie aplastică de la metamizol în practică?

Dr. Mihai Craiu: În România, eu am văzut un singur pacient pediatric care a avut anemie aplastică, nu neapărat legată cauză-efect de metamizolul sodic, pentru că nu există această documentare. El primise medicamentul de mai multe ori și în doze repetate.

Este posibil ca genotipul de tip scandinav să nu fie foarte prevalent la noi și atunci această precauție să nu fie extrapolată direct la noi, dar câtă vreme există un subgrup de oameni cărora această doctorie foarte eficientă le poate face un rău major, este nevoie de precauții.

Cum scădem febra, pas cu pas

Totul Despre Mame: Care sunt pașii de urmat în tratarea febrei la copii?

Dr. Mihai Craiu: Mi se par foarte bune recomandările venite de la NICE (National Institute of Clinical Excelence), institutul național de strategii și de sănătate publică al Marii Britanii, care are un grup de experți specializați în crearea de protocoale independente de practică.

Specialiștii de la NICE au o clasificare tradusă la noi prin „sistemul semafor”, pe care îl găsiți și la noi pe peretele de la Primiri Urgențe (n.r. la Institutul de Ocrotire a Mamei și Copilului).

Acest sistem spune că, în principiu, un pacient pediatric care are febră izolată, adică se simte perfect (se joacă, sare, cântă, se uită pe tabletă etc.) și are orice valoare sub 38,5 grade Celsius nu are nevoie de antitermic – și este pe culoarea verde. Cel mult, părinții îi pot face o băiță hipotermizantă (n.r. – pentru scăderea febrei, cu apă la 30 de grade Celsius) sau împachetări.

În cazul în care copilul are febră, chiar și mică, dar peste 38 de grade Celsius (pentru că atunci se consideră febră) și are semne de pe coloana roșie, adică îl doare capul foarte tare, vomită, îi este rău, are fotofobie, este normal să primească antitermic.

Totul Despre Mame: Când este cazul să intervenim cu supozitoare novocalmin?

Dr. Mihai Craiu: Când am dat unul dintre celelalte două antitermice și febra nu a scăzut, iar copilul are și altceva decât febră. Dacă el are în continuare 39 de grade Celsius după antitermic, dar se uită liniștit la desene, nu are nici fotofobie, nu îl deranjează nici lucrurile în mișcare și nu vomită de la ele, atunci nu este necesar să dai novocalmin.

Dacă aveți experiența de părinte, gândindu-vă retroactiv, vă dați seama acum că probabil nu a fost necesar în toate situațiile să dați novocalmin, alvotor sau alte medicamente cu metamizol sodic. În principiu, administrarea trebuie cântărită și, în cele mai multe situații de febră nu foarte mare și la un copil de vârstă rezonabilă, există alternative.

Totul Despre Mame: Dar există această teamă a părinților cu privire la convulsiile febrile.

Dr. Mihai Craiu: Dacă nu există în familie deloc istoric de convulsii febrile…. ele sunt o susceptibilitate genetică. Este ca statul la soare: dacă nimeni nu are pielea albă, pistrui și părul roșu, nu ne ardem în cinci minute de mers prin soare.

În prinicipiu, un părinte care a mai trecut prin episoade febrile este mai relaxat. El se gândește că a mai avut copilul 39 de grade Celsius, i-a făcut băiță și nu s-a întâmplat nimic. La primele episoade, când copilul începe să meargă la grădiniță și începe să facă diverse boli, ești mai susceptibil să folosești novocalmin și alte medicamente antipiretice.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa