Urania Cremene: „Câți dintre noi putem spune, cu mâna pe inimă, că avem o relație grozavă (sau că am avut vreodată) cu propriii părinți?”

TOTUL DESPRE MAME
urania cremene
urania cremene
Urania cu Amos

Urania, spune-ne ce părere ai despre aceste două situații concrete: o proaspătă mămica vine cu bebelușul ei de la maternitate, îl așază în pătuț, iar acesta începe să plângă, mămica îl ia în brațe, iar cel mic se calmează brusc. Un copil de 3 ani face crize de plâns atunci când i se refuză o jucărie nouă, dar se calmează când mama îi promite că-i va lua o ciocolată la schimb. Care este diferența dintre cele două situații și cum ar trebui să reacționeze mama în aceste două cazuri?

Ce întrebare frumoasă! Uite cum e: copilul până la trei luni are nevoie de prezența permanentă a mamei. Există studii – Dr Harvey Karp, printre mulți alții – care ne luminează în această privință. În timp ce omul a evoluat, creierul lui s-a mărit. Capul unui bebeluș este, de aceea, atât de mare la naștere. În primele 3 luni, creierul mai crește cu 20 de procente. Se pare, conform acestor studii, că durata gestației la om a scăzut în timp de la 12 luni la 9 luni, pentru că, la 12 luni, din cauza creierului mărit, expulzia ar fi fost atât de dificilă încât ar fi periclitat specia. Acesta ar fi motivul, spun acești specialiști, pentru care primele 3 luni din viața unui bebeluș sunt atât de dificile: colici, plâns etc. În aceste trei luni, copiii trebuie tinuți cât mai mult în brațe de mamă, intenția fiind aceea de a continua senzațiile intrauterine. În țările sărace din Africa, unde copiii sunt purtați în eșarfe, lipiți de mamele lor, nu există colici! Nevoia bebelușului este, de aceea, mult diferită de nevoia copilului de 3 ani. La 3 ani, copilul știe deja cum poate obține ceea ce-și doreste. Unii au învățat că, dacă plâng suficient de mult, vor primi până la urma ceea ce-și doresc, alții, ai caror părinți au fost calzi, dar fermi, se vor opri mai repede. În acest al doilea caz, ar trebui să ne gândim, ca părinți, pe termen lung, nu la rezolvarea situației punctuale. Dacă acum tace, oferindu-i o ciocolată, adică mită, la 10 ani ce-i mai oferim? Dar la 15? Criza de plâns trebuie tratată, cum spuneam, calm, ferm și blând. Arătăm empatie și ne-o și exprimăm față de doleanța copilului, spunem că jucăria va rămâne în raft, pentru că – explicăm motivul REAL, nu inventăm motive, cum că n-am avea bani, dacă acest lucru nu e adevărat. Asigurăm copilul că suntem lângă el și că vom pleca de îndată ce se calmează și nu cedăm, indiferent de privirile reprobatoare ale celor care trec pe lângă noi în magazin. Suntem doar noi și cu copilul nostru, asta e important!

 

Există și părinți care au informațiile bune, care au fost la cursul tău sau la alte cursuri de parenting, care au citit, dar cărora le este greu să aplice ceea ce știu și continuă să facă greșeli. Ce recomandare ai avea pentru ei?

Procesul de transformare este unul continuu, pentru că avem de schimbat foarte multe comportamente și destul de multe convingeri care ne fac să reacționăm într-un anume fel. Ceea ce recomand este perseverența. Dacă vrei să bați un cui în perete, nu e suficient să bați cu ciocanul o singură dată, iar cuiul nu va intra dacă, în loc de ciocan (abilitatea corectă), vom folosi o barda. Ce spun este că e nevoie să folosim instrumentele corecte, în mod consecvent, planificat. Astfel, vom observa în fiecare zi un progres. Nu ne putem aștepta să le facem pe toate „corect” de la început. Cât timp v-a luat, conducând mașina, să depășiți starea de teamă, de nesiguranță, de concentrare la volan, pe care ați avut-o ca începători? Cam așa e și cu parentingul – până să devină natural, e nevoie de efort conștient și de timp. Vestea bună este că vom primi ajutor de la copii, pentru că aceste abordări pe care eu le predau sunt exact ceea ce ei au nevoie și reacționează la ele mai degrabă curând, decât mai tarziu.

 

Știm că nu există o rețetă de crescut copiii, cu o definiție clară, dar, dacă ar trebui să concentrezi toată filozofia cursului în doar câteva cuvinte, care ar fi acestea?

Doar două cuvinte aș spune, deși, fără explicații, ar suna prea banal și e atât de greu de pus în practică, de fapt: iubire necondiționată!

 

Urania Cremene este mama lui Amos, de 3 ani. Are 14 ani de experiență în training oferit middle și top managerilor din cele mai importante multinaționale din România și acum este Master Trainer & Coach al metodei Parent’s Toolshop Inc, numărul 1 din programele de parenting din SUA. Are licență exclusivă a acestei metodologii în România. Tehnicile de parenting predate de Urania sunt dezvoltate de Jody Johnston Pawel, după 40 de ani de cercetare aprofundată, timp în care au fost testate 100 de tehnici de parenting. Este singura metodologie 360 de grade, care te învață cum să îți crești copilul în lumea reală. Dupa absolvirea cursului de parenting Parent’s Toolshop, 96% dintre participanți au spus că au învățat lucruri valoroase, iar 100% ar recomanda cursul și altora. 

 

Pe data de 29 mai, între orele 18.00 și 20.30, la Librăria Bastilia va avea loc conferința de parenting cu tema „Cum să-i crești stima de sine”, ținută de Urania Cremene, Master Trainer & Coach al metodei Parent’s Toolshop Inc. Conferința este organizată în colaborare cu Lumea lui Momo. 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa