Să înţelegem sensibilitatea copiilor energici

Roxana Ristache

Catinca este în parc cu mama ei. Fetiţa de cinci ani devine, treptat, extrem de entuziasmată de jocul cu ceilalţi copii. Face gesturi din ce în ce mai periculoase şi începe să îi împingă pe ceilalţi tovarăşi de joacă. Unii copii încep să o evite, în timp ce alţii răspund la gesturile ei cu agresivitate. Deşi mama îi cere să se liniştească, ea nu reuşeşte acest lucru. Ba din contră, devine din ce în ce mai agitată, părând să nu audă cuvintele mamei. De fapt, fetiţa este un copil energic, suprastimulat de mediul în care se află. Ce e de făcut atunci când cuvintele nu sunt de ajuns pentru a linişti un astfel de copil?

Această întrebare necesită răspunsul la o alta: cum trăiesc emoţiile copiii energici? Răspunsul poate fi dat printr-un singur cuvânt: intensitate.

De fapt, copiii energici trăiesc totul extrem de intens

Este o caracteristică a lor! Pe de o parte, senzaţiile sunt percepute cu extrem de mare acuitate, comparativ cu alţi copii. De exemplu, aceşti copii percep toate emoţiile celor din jur, iar zgomotele, luminile şi mirosurile pot fi simţite mult mai puternic. În plus, ei pot simţi, auzi şi vedea lucruri care celorlaţi nu le sunt accesibile.

Copilul tău e plin de energie și nu știi cum să ții pasul cu el? Îți recomandăm cartea ”Cum să crești un copil energic”, de Mary Sheedy Kurcinka. Aceasta este disponibilă AICI.

Şi emoţiile sunt trăite mult mai intens de copiii energici. Pentru ei, zilele sunt fie foarte bune, fie foarte proaste. Nu există cale de mijloc. Fie că sunt extrovertiţi, fie că sunt introvertiţi, emoţiile lor sunt extrem de puternice. Extrovertiţii se pot manifesta, de exemplu, foarte gălăgios: ei nu sunt supăraţi, ei fac un adevărat tantrum. Introvertiţii îşi manifestă intensitatea trăirilor prin faptul că analizează în detaliu fiecare situaţie şi iau decizii extrem de greu sau acţionează cu întârziere.

Cum îi învăţăm să îşi controleze emoţiile

Copiii energici sunt suprastimulaţi de mediul încujurător şi se entuziasmează foarte repede chiar şi de lucruri mărunte. Mai mult, când sunt suprastimulaţi, au tendinţa de a deveni impulsivi. Iar a-i spune copilului “Liniştește-te!” nu e suficient. Din această cauză, există riscul de a fi marginalizaţi social, mai precis de a fi respinşi de ceilalţi.

Ca părinţi, este nevoie să îi învăţam să îşi controleze emoţiile. Şi nu e vorba numai despre emoţii negative, ci şi despre cele pozitive.

Laura Markham, în cartea Părinţi liniştiţi, copii fericiţi. Cum să înlocuim ţipetele cu conectarea”, este de părere că primul pas pe care părintele îl are de făcut este să îşi regleze propriile emoţii şi trăiri. Cum anume se face autoreglarea emoţională? Iată cei mai simpli paşi: ia o scurtă pauză, respiră adânc şi încearcă să îţi schimbi gândurile pentru a-ţi schimba emoţiile. Următorul pas, după reglarea propriilor emoţii, este conectarea cu propriul copil, adică să încerci să vezi lucrurile din perspectiva lui. Urmează apoi îndrumarea emoţională a copilului: numeşti emoţia pe care copilul o simte în acel moment şi arăţi înţelegere faţă de trăirile lui.

Pe termen lung, un copil energic poate fi învăţat să recunoască singur semnalele corporale  care îi arată creşeterea în intensitate a emoţiilor. Iar după recunoaştere, poate fi învăţat şi cum să se liniştească singur.

NOU! Cartea interactivă a Dr. Laura Markham, tradusă în peste 25 de țări, acum disponibilă în limba română, de la Editura ZYX Books. Părinți liniștiți, copii fericiți – Caiet de lucru cu tine este disponibilă pe zyxbooks.ro.

Ce activităţi îi liniştesc

În Cum să crești un copil energic, Mary Sheedy Kurcinka prezintă o serie de activităţi care au rolul de a-i linişti pe copiii energici. Iată câteva dintre ele, prezentate pe scurt.

Aceşti copii au nevoie de somn, iar atunci când nu se odihnesc suficient devin extrem de irascibili. De aceea, e bine peste zi să aibă parte de o oră în care fie să doarmă, fie să se relaxeze. Apa este un mediu liniştitor pentru copiii energici: pot face baie sau pot fi lăsaţi să se joace în apă. Fiind foarte senzoriali, un alt tip de activităţi care să-i calmeze sunt cele care presupun folosirea simţurilor. Propuneţi-le jocuri prin care să atingă, să miroasă, să guste, să audă sau să vadă lucruri: de exemplu, să asculte muzică, să picteze cu degetele, să le faceţi masaj, să frământe aluat.

De asemenea, exerciţiile fizice sau mişcarile repetitive contribuie la liniştirea unui copil energic. Şi respiraţia adâncă are efect calmant. O altă sursă de liniştire este râsul sănătos, care îi ajută pe copiii energici să înveţe să-și controleze intensitatea emoțiilor.

Pauza are şi ea rolul de a calma. În cazul ei, părintele trebuie să fie atent să nu o transforme în pedeapsă. Este de preferat ca micuţii să fie învăţaţi că pauza este o ocazie de a-şi recâştiga controlul şi contactul cu sine însuşi.

ACEST ARTICOL ESTE SUSȚINUT DE LEGO® DUPLO®.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa