Cum știi sigur că alimentele cumpărate pentru copil sunt bio? Explică un specialist în certificarea fermelor ecologice

Theodora Fintescu, redactor
Produsele bio provin exclusiv din agricultură ecologică.

„Lactate BIO – tot ce e mai pur” este o inițiativă sprijinită de Napolact.

Din dorința de a le da celor mici tot ce e mai bun, ne îndreptăm, încă din momentul diversificării, spre produse vândute ca ecologice/ bio/ naturale/ eco. Ceea ce puțini știu însă este că nu e suficient ca un produs să aibă una dintre aceste noțiuni pe etichetă pentru a fi cu adevărat bun și curat. Și un alt lucru important pe care unele mămici îl scapă din vedere este acela că, luând produse direct de la țărani sau de la cunoștințe, fără certificare și fără supraveghere, riscă să își pună în pericol copiii.   

Rafturile hipermarketurilor sau ale magazinelor pentru copii sunt din ce în ce mai bogate de produse care provin sau dau iluzia că provin din agricultura ecologică. La fel, tentațiile de a cumpăra bio sau natural sunt din ce în ce mai mari atunci când o mămică, binevoitoare, de altfel, te introduce într-o rețea cu acces la produse naturale, despre care nu știi însă aproape nimic și care nu sunt supuse niciunui control din partea autorităților.

Bio, eco, organic înseamnă același lucru

Pe etichetele produselor curate găsim unul dintre următorii termeni: bio, eco, organic. Toate înseamnă același lucru. Nu este însă suficient să apară această denumire, este nevoie și de dovezi ale faptului că produsul provine din agricultură ecologică și este certificat. Liliana Ciobanu, director general Ecocert, organism de control și certificare francez, care se ocupă cu certificarea fermelor ecologice, explică la ce trebuie să fim atenți atunci când decidem să cumpărăm bio pentru copii și pentru întreaga familie.

„Atenție de unde cumpărați produsele, pentru că cele de la piață sau vândute prin filiere (de genul: am eu o cunoștință care știu că face produse, dar nu le etichetează și nu știu cum le controlează), nu sunt la fel de controlate precum filierele de comerț organizat. În cadrul produselor lactate, este esențial să cumpărăm produsele cu păstrarea lanțului termic de condiții controlate, pentru că ele au interval specific de temperatură pentru păstrare”.

Fără substanțe chimice de sinteză, fără organisme modificate genetic

Ce înseamnă, de fapt, un produs alimentar bio? Pe scurt, provine din agricultura ecologică și este certificat ca atare. În agricultura ecologică nu se folosesc substanțe chimice de sinteză, nici organisme modificate genetic sau derivate ale acestora, și se utilizează doar practici prietenoase cu mediul. Certificarea atestă faptul că produsul trece prin controale riguroase, că producătorul respectă o serie de cerințe și criterii și este controlat permanent atât de autoritățile locale, cât și de cele europene.

„Consumatorii trebuie să citească cu atenție etichetele, să urmărească dacă apare termenul ecologic, chiar dacă acum, în denumirea comercială, avem și termeni precul eco, bio sau organic, care înseamnă același lucru. Dar nu este suficient. Trebuie să verfice etichetarea întreagă, cu înscrisuri specifice, obligatorii, pe etichetele și produsele care provin din agricultura ecologică. Dacă lipsește logoul care arată certificarea de produs ecologic înseamnă că produsul nu trece prin control și nu are certificarea de produs ecologic, adică nu provine dintr-o agricultură ecologică, nu a fost controlat niciodată și nu există nicio garanție că el este un produs bio/ eco/ organic”, mai explică Liliana Ciobanu.

Produse certificate bio trebuie să aibă pe etichetă logoul care demonstrează certificarea.

Animalele nu pot primi antibiotic profilactic

În cazul produselor lactate, spre exemplu, pentru certificare, se verifică inițial pajiștea pe care se alimentează animalele, modul în care este întreținută și se urmărește lipsa oricărui tratament cu substanțe chimice de sinteză. De asemenea, sunt verificate periodic animalele și condițiile în care stau, precum și lipsa oricărui tratament profilactic cu antibiotice.

Puteți urmări în video de mai jos o discuție între pediatrul Irina Costache și Liliana Ciobanu, director general Ecocert (organism de control și certificare), despre produsele bio certificate și modul în care sunt monitorizate și controlate companiile producătoare:

„Lactate BIO – tot ce e mai pur” este o inițiativă sprijinită de Napolact.

Te-ar mai putea interesa