Prințesa Urbană: „Dragă mamă, ești foarte faină!”

ioana chicet macoveiciuc
Prințesa Urbană le transmite mamelor că, înainte de orice, trebuie să manifeste grijă și înțelegere față de ele însele.

„Lactate BIO – tot ce e mai pur” este o inițiativă sprijinită de Napolact.

Ioana Chicet- Macoveiciuc (scriitoare și autoarea blogului Prințesa Urbană) trage un semnal de alarmă privind presiunea care apasă asupra mamelor atunci când își autoimpun să fie perfecte și să ia decizii perfecte pentru copii și familie. Ea spune că și-a dat seama la timp că e pe cale să cadă în această capcană și a renunțat la goana după Fata Morgana, spre fericirea întregii familii.

Orice mamă aflată la primul copil este tentată să controleze, până la obsesie, tot ce intră în contact cu cel mic și să îi ofere tot ce este mai bun pe piață, indiferent că este vorba de alimente, îmbrăcăminte, jucării etc. Pentru mame, goana aceasta după ideal poate deveni însă o povară. Într-o discuție cu pediatrul Irina Costache despre importanța alimentației bio, Prințesa Urbană atrage atenția asupra unui paradox: din prea multă iubire pentru copiii, multe mame uită să se iubească pe ele însele.

„Facem totul pentru cei din jur sau prea mult, din dorința de a face bine, și nu ne mai acordăm nouă lucruri. Cumva, iubirea de sine are de pierdut, deși tot din iubire izvorăște și nevoia aceasta de a oferi tot ce e mai bun. Și este păcat”, spune Ioana, mamă a doi copii: Sofia, de 8 ani, și Ivan, de 6 ani.

„Dragă mamă, ești foarte faină!”

Pierderea iubirii de sine vine la pachet cu sacrificiul. Mama uită de propriile nevoi, își canalizează toată energia spre copii și toate standardele înalte îi vizează exclusiv pe aceștia. „Mesajul meu întotdeauna pentru mame este: Ești foarte faină, ești de ajuns, ce este pur și bun ești tu, în primul rând. Copilul se uită la tine ca la Dumnezeu și tu ești Dumnezeu pentru el. Și ca să fii un Dumnezeu iertător și cuprinzător și bun, ai nevoie să-ți dai ție întâi tot ce ai mai bun, de la odihnă, la iubire, la iertare. Ai mai făcut una, alta, dar e ok, nimeni nu e perfect, e ok, o să faci mai bine data viitoare. Oferă-ți mâncare de bună calitate! Dai și copilului, dar de ce să nu îți dai și ție? Meriți la fel de mult. Ești o ființă umană care merită tot ce e mai bun, la fel ca și copiii tăi”, le transmite Ioana mamelor.

Căutând-o pe Fata Morgana

Ea știe, din propria experiență, ce înseamnă să fii în permanență în goană după ce e cel mai bun pentru copil. A trecut prin această provocare odată cu nașterea fetiței ei, Sofia, acum 8 ani. „La început, am fost și eu în goana după cel mai bun, dar mi-am dat seama că cel mai bun nu există practic, este o Fata Morgana. Și atunci m-am mulțumit cu suficient de bun, care mă ajută să supraviețuiesc”. În jurul ei, multe mămici făceau alegeri „perfecte”: alimentație bio, haine organice, jucării din bumbac, scutece bio, salteaua bio. „Eu mi-am dat seama că, făcând asta, o să înnebunesc”.

„Mănâncă echilibrat? Nu îmi doresc altceva!”

Ceea ce a făcut însă cu succes a fost să își aleagă bătăliile. A făcut rabat în privința multor aspecte, nu însă și a alimentației, căutând cât mai mult în supermarket variante bio. Pentru că toți membrii familiei ei sunt iubitori de produse lactate, iar acum variantele bio sunt accesibile și la îndemână, în magazine, în casă se consumă lactate bio. Au învățat cu toții (și cei mari și cei mici) să citească etichetele și aleg alimente cât mai curate. „Nu avem în casă nimic în ambalaj foșnitor, strălucitor, nu avem chips-uri sau dulciuri din magazin…nu există așa ceva. De aceea, nici nu am probleme când merg cu copiii la cumpărături, pentru că ei nu știu. Nu au mâncat niciodată napolitane, biscuiți din magazin. Ceea ce luăm uneori este ciocolată neagră”.

Ioana mărturisește că, după ce s-a sfătuit cu medicii în privința alegerilor ce țin de sănătatea familiei și a urmărit alegerile unor prietene apropiate, cu copii mai mari, i-a fost mai ușor să ia decizii. ”Am învățat foarte devreme în mămicie că orice mă face să mă simt frustrată sau vinovată nu trebuie să rămână în viața mea. Familia mea se bucură că e la masă? E perfect! Mănâncă echilibrat? Nu doresc altceva!”.

Producătorii de alimente bio, controlați permanent

Părinții interesați de alimentația bio trebuie să știe că produsele alimentare bio provin din agricultura ecologică și sunt certificate. În agricultura ecologică nu se folosesc substanțe chimice de sinteză, nici organisme modificate genetic sau derivate ale acestora, și se utilizează doar practici prietenoase cu mediul. Certificarea, vizibilă pe etichetă, atestă faptul că produsul trece prin controale riguroase, că producătorul respectă o serie de cerințe și criterii și este controlat permanent atât de autoritățile locale, cât și de cele europene.

Puteți viziona mai jos discuția integrală dintre Ioana Chicet- Macoveiciuc (Prințesa Urbană) și medicul pediatru Irina Costache, o discuție în tihnă despre tot ce e mai bun și mai pur pentru copiii noștri!

„Lactate BIO – tot ce e mai pur” este o inițiativă sprijinită de Napolact.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()