Traseul laptelui bio, de la văcuța nestresată din Apuseni în cana copilului

Theodora Fintescu, redactor
Pentru a da cel mai bun lapte, văcuțele stau pe pajiște în cea mai mare perioadă a timpului, până în luna octombrie.

„Lactate BIO – tot ce e mai pur” este o inițiativă sprijinită de Napolact.

În spatele produselor alimentare marcate și certificate bio, la care ajungem de cele mai multe ori după ce ni se nasc copiii, din grijă pentru sănătatea lor, stă extrem de multă muncă și rigoare. Ca producător de alimente bio, pentru a nu-ți pierde certificarea, trebuie să nu te abați absolut deloc de la norme, să nu folosești chimicale de niciun fel și să te asiguri că animalele pe care le ai în grijă sunt…nestresate.

Să luăm exemplu ferma ecologică a familiei Matiș, aflată în satul Râșca (județul Cluj), din Apuseni. Cele 70 de vaci au la dispoziție o pășune certificată ecologic, aflată la o altitudine de 1.100 de metri, și sunt hrănite exclusiv cu fân, apă și sare. Pe pășunile din zona respectivă, spună agricultorii, nu se folosesc chimicale din moși strămoși, pentru că nu au fost niciodată necesare.

Familia Matiș spune că, să fii fermier la o fermă ecologică este foarte greu, pentru că sunt multe condiții de îndeplinit și ești în permanență verificat. Organismele de control analizează în permanență calitatea alimentației, pajiștea, îngrijirea vacilor și calitatea laptelui. Pășunea care aparține familiei este certificată ecologic din 2014, ceea ce înseamnă că nu se folosesc deloc chimicale, iarba este cosită de două ori pe an și tot bianual au loc vizite din partea organismelor de control, pentru a se verifica respectarea întocmai a parametrilor.

Cum e viața văcuțelor într-o fermă ecologică

Cele 70 de vaci de la ferma ecologică a familiei Matiș stau, în marea majoritate a timpului, afară. Cât mai libere și cât mai lipsite de stres. În perioada aprilie-octombrie, dacă permite vremea, ele rămân afară chiar și pe perioada nopții. Practic, ele intră în grajduri de două ori pe zi, dimineața la 6.30 și seara la 19, pentru a fi mulse. În rest, în cea mai mare parte a timpului sunt pe pășune.

Proba laptelui se face cu spirt medicinal

Laptele colectat de la vaci de două ori pe zi se pune într-un agregat de răcire, în care este adus și menținut la o temperatură de 4 grade Celsius. La fiecare două zile, este preluat cu cisterna și dus la fabrica de lapte, de unde, ulterior, ajunge în magazine și pe mesele familiilor din toată țara. Înainte de preluarea laptelui, se verifică prospețimea lui, iar dacă nu trece ”proba spirtului”, laptele este respins.

”Proba laptelui proaspăt se face cu spirt medicinal”, explică domnul Matiș. ”Se pune într-un recipient o cantitate de lapte și aceeași cantitate de spirt medicinal. Se amestecă și dacă se precipită, face flutur, nu mai este proaspăt, e semn că s-a alterat. Laptele trebuie să rămână curat. Dacă laptele nu e proaspăt și nu corespunde parametrilor, nu este preluat”.

Pentru a înțelege mai bine ce se petrece la o fermă ecologică, puteți urmări mai jos interviul pediatrului Irina Costache cu familia Matiș, de la ferma din Râșca, județul Cluj:  

„Lactate BIO – tot ce e mai pur” este o inițiativă sprijinită de Napolact.

Te-ar mai putea interesa