9 lecții pe care le învățăm de la copiii noștri

Simina Bădică
Serile TDM Monica Reu / Totul despre mame

Serile TDM Monica Reu / Totul despre mameNe-am petrecut cea de-a patra ediție a Serilor TDM alături de Monica Reu

Relația cu copiii noștri nu este nicidecum unidirecțională. Nu suntem numai noi, părinții, cei care dăm lecții, transmitem cunoștințe, îngrijim și iubim. Toate aceste lucruri le fac și copiii, iar lecțiile pe care ei le au de oferit sunt de neprețuit. Sunt lucruri pe care și noi le-am știut odată, demult, când eram copii, dar pe care ne-am străduit, ba chiar am fost sfătuiți să le uităm.

Monica Reu, trainer de comunicare non-violentă, fondatorul Asociației pentru Comunicare Non-Violentă, ne-a oferit un exercițiu de auto-dezvăluire care a umplut sala de emoție și bucurie. Iată lecțiile pe care Monica le-a învățat de la fiica ei, simple (până și un copil le știe!), aducătoare de bucurie și împlinire:

9 lecții pe care le învățăm de la copiii noștri

1. Prezența. Copiii trăiesc în prezent și sunt conectați cu lumea înconjurătoarea într-un fel simplu și autentic pe care noi, adulții, l-am uitat. Nu mai știm să fim, pur și simplu, aici și acum. Știm să ne proiectăm în viitor, să facem planuri și programe, știm să trăim în trecut, cu regrete sau nostalgii, știm să trăim virtual, conectați în permanență la email și Facebook, dar l-am uitat pe aici și acum. Uneori, deși stai lângă copilul tău care se joacă, nu ești cu adevărat acolo. El îți spune „Mami, vino și joacă-te cu mine!”, iar tu îi răspunzi „Dar sunt aici!” Ești oare cu adevărat acolo?

2. Iubirea necondiționată. Fiecare copil are o șansă unică la iubirea necondiționată: iubirea părinților lui. Din păcate, mulți dintre noi am fost privați de acest fel de iubire în propria copilărie. Odată deveniți părinți, avem a doua șansă de a trăi iubirea necondiționată: cea pe care o oferim copiilor noștri și cea pe care o primim la rândul nostru de la ei. Copilul îți spune: „Mami, te iubesc și când mă superi!” și astfel te reînvață, el pe tine, ce înseamnă dragostea.

3. Iertarea. Nimeni în viața noastră nu va fi probabil atât de iertător cu noi cum sunt copiii noștri. Ei ne iartă minciuni, isterii, absențe, izbucniri de furie. Le iartă veritabil în momentul în care ne-au luat din nou în brațe. Supărarea de acum cinci minute este pentru un copil ca cea de acum 500 de ani. Dar avem și noi ceva de făcut pentru a dobândi această miraculoasă iertare: să nu ne fie frică să recunoaștem că am greșit. Și astfel putem spera că vom reînvăța și noi să iertăm, precum copiii, cu tot sufletul.

4. Nu există TREBUIE. „Trebuie” este, probabil, unul dintre cele mai agresive cuvinte din vocabularul nostru, pentru că lezează una din nevoile de bază ale oricărui om: nevoia de autonomie, de libertate. Copiii reacționează natural, prin revoltă, la ceea ce le este impus. Și noi, adulții, reacționăm la fel, dar am învățat să reprimăm această reacție, să o ascundem și să o ignorăm, lăsând astfel frustrarea să se permanentizeze în sufletul nostru. Recomandarea Monicăi Reu este să conștientizăm, și chiar să verbalizăm, că facem în permanență o alegere. Nu „trebuie” să merg la serviciu, ci ALEG să merge la serviciu pentru că am nevoie de siguranță financiară.

5. Curiozitatea. Capacitatea copiilor de urmări un bondar timp de douăzeci de minute (Ce face el? De ce zboară de colo colo? Câte aripi are? Ce mănâncă? Ce face când obosește?) ne reamintește de întrebările pe care am uitat să le punem, de curiozitatea pe care am închis-o într-un dulap interior, împreună cu toate amintirile copilăriei. Curiozitatea față de lumea înconjurătoare ne poate face mai prezenți, mai conectați și prin urmare mai împliniți și fericiți.

6. Joaca este o nevoie de bază. Pentru copil joaca este învățare, vindecare, cunoaștere. Descărcarea emoțiilor pozitive sau negative prin joc și joacă este ceva ce putem experimenta chiar și noi, părinții, alături de copiii noștri.

7. Exprimarea plenară a emoțiilor. Bucuria și tristețea sunt trăite de copil plenar, cu tot corpul, fără reprimarea niciunei emoții. Când ai sărit ultima oară în sus de bucurie (la propriu!) la auzul unei vești bune sau îndeplinirea unei dorințe? Încearcă și vei înțelege că o bucurie nu este completă dacă nu o poți simți și trăi așa cum o trăiește un copil.

8. Te poți bucura oricând de aproape orice. Prezența, prima lecție-cadou a copiilor pentru părinții lor este strâns legată de lecția bucuriei. Nu ai de așteptat un loc de muncă mai bun, o zi mai însorită, o casă mai mare pentru a te bucura de ce ai aici și acum. E de ajuns să te uiți în jurul tău și vei găsi cu siguranță un motiv de bucurie, așa cum fac copiii.

9. Fericirea = oameni dragi + timp de calitate. Copiii știu ceea ce părinți află din cărți sau mergând la terapie: gradul de fericire din viața noastră este direct proporțională cu calitatea relațiilor umane pe care le stabilim.

Seara nu ar fi fost perfectă dacă nu ar fi fost zumzăiala copiilor în jurul nostru. Căci serile TDM nu sunt numai pentru părinți, ci și pentru copii. În timp ce părinții o ascultau fermecați pe Monica Reu, copiii s-au jucat, au desenat și au interacționat  la atelierul de dezvoltare personală „Mai presus de educație!”, susținut de Alice Nedelcu, trainer al Cabinetului Individual de Psihologie Aura Ignat.

Copiii care au venit împreună cu părinții la a patra ediție a Serilor TDM au aflat că „a ști” este la fel de important ca „a fi” și „a face”.

Serile TDM continuă pe 30 mai, când ne vom întâlni cu Speranța Farca, psihanalist, care ne va vorbi despre înțelegerea limbajului copiilor.

Transmit mai departe întrebarea din sufletul tuturor celor care au fost vineri seara la librăria Humanitas de la Cișmigiu:

Tu ce ai învățat de la copilul tău?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa