De ce trebuie să vizitați și voi The Robot Zoo

TOTUL DESPRE MAME
The Robot Zoo/Totul despre mame

The Robot Zoo/Totul despre mameExpoziția The Robot Zoo e tare și pentru părinți, și pentru copii

V-au întrebat și pe voi copiii de ce își schimbă cameleonii culoarea? Sau cum se deplasează muştele pe tavan? Sau de ce arată ornitorincii atât de ciudat? Oare ce le-ați răspuns?

Ei bine, vă vindem un pont: trebuie să vizitați The Robot Zoo, o expoziție interactivă de animale-roboți care explică – şi nu exagerăm deloc când spunem asta – o parte din magia naturii.

The Robot Zoo este o sinteză grozavă între ştiință, tehnologie şi distracție şi – iarăşi nu exagerăm deloc – le va plăcea la nebunie şi copiilor, şi părinților.

Animalele din familia mea

Mai simplu decât să enumăr animalele plușate și figurinele de cauciuc din casa noastră ar fi să vă trimit la vreun atlas zoologic. În mai puțin de trei ani le-am adunat, de la arici la zebră, aproape pe toate. Li se adaugă și cărțile ilustrate, iar bestiarul continuă în poveștile dinainte de culcare și nu este negociabil:

– Spune-mi o poveste cu un băiețel și un crocodil!

– Puiule, n-ai vrea sa schimbăm subiectul în seara asta?

– Bine, atunci cu o fetiță și un crocodil.

Evident că nu suntem cu nimic speciali. Dacă nu toți, atunci majoritatea copiilor adoră animalele oriunde, oricând, în orice formă, culoare, plușate, mecanice și, mai ales, vii.

Ne place Robot ZOO pentru că preferăm animalele mecanice celor în cuști

Nu avem animale de companie, nu suntem vegetarieni și nu ne dăm drept cine știe ce militanți pentru drepturile animalelor. Nu ne-am implicat în niciun fel în dezbaterile recente legate de câinii comunitari sau de soarta sărmanului Marius, masculul girafă disecat la o grădină zoologică din Danemarca. Dar considerăm cruzimea împotriva animalelor o josnică apucătură a speciei umane. Îi spun apucătură, pentru că, după cum ne arată copila noastră, pare mai degrabă deprinsă decât înnăscută.

Când a mușcat-o vara trecută un câine (cu stăpân), a părut mai speriată și mai îndurerată de faptul că taică-su a pocnit câinele, decât de mușcătura care nu era deloc neglijabilă. Spre disperarea noastră, în loc să ne lase să-i spălăm și îngrijim mâna, ea s-a dus sa consoleze potaia, cu care a continuat apoi să se joace ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. De aceea, deși este absolut înnebunită după orice creatură vie sau împăiată – pentru că vizitele la Antipa au mereu un succes absolut – am decis să amânăm grădina zoologică și explicațiile despre cuști, colivii sau acvarii.

Când am auzit, așadar, de expoziția The Robot Zoo, ne-am zis: aici e de noi! Nu suntem foarte tehnici, dar ne place ideea de roboți, ni se par cumva cool, iar copilul va putea savura fără rețineri etice din partea noastră creaturi, dacă nu adevărate, măcar interactive. Când i-am povestit unde mergem a întrebat: „O să pot să le mângâi?” „Nu cred, dar o să te poți juca cu ele”. N-a înțeles prea bine, dar a mulțumit-o răspunsul.

Ne place The Robot Zoo și pentru că este educativă și distractivă

Când am ajuns la Grand Cosmos, centrul expozițional din Băneasa Shopping City, am descoperit opt animale suficient de gigantice încât să le putem studia pe îndelete, în ciuda aglomerației uichendiste. Nici nu știu care i-a plăcut mai mult copilei și care mie.

Robo-cameleonul a distrat-o enorm, cu limba pe care i-o poți acționa cu o manetă și care se ițește afară cu tot cu gâza pe care se presupune că o mâncă. Mie mi-a plăcut să-i demonstrez, cu altă manetă, cum își schimbă culorile.

Robo-musca este însoțită de două ferestre prin care poți privi lumea hexagonal, ca prin ochii unei muște. Liliacul care stă atârnat cu capul în jos – evident, are lângă el era o bară, unde copiii pot încerca să-l imite. Rinocerul absolut impresionant, al cărui corn poate fi acționat de unul din butoanele de pe panoul de comandă, este  secondant inclusiv de o mică pasăre bufagus, celebra locatară a rinocerului care îl ajută să scape de paraziți.

Țestoase nu sunt, dar copiii au la dispoziție mai multe carapace pe care și le pot pune în spate ca să facă întrecere pe o mini-pistă. Copila mea a fost fascinată de aceste creaturi imaginare pe care le-a numit „copiii-țestoasă”. Iar pentru noi a fost o ocazie minunată să-i explicăm că nu e important să câștigi, pentru că, dacă ai mers mai încet, înseamnă că ai imitat mai bine o țestoasă.

Expoziția Robot ZOO/Totul despre mameRestul animalelor, dacă nu sunt reale, sunt foarte realiste, fiecare cu un mini-habitat propriu.

Am să vă las să le descoperiți singuri, pentru că, așa cum spuneam, noi nu suntem deloc tehnici.

Iar dacă nu am putut aprecia poate pe deplin măiestria biomecanică din realizarea exponatelor, ne-am bucurat din plin de experiență și vom reveni cu siguranță înainte de închiderea expoziției pe 27 aprilie.

 
CE? The Robot Zoo, expoziție interactivă
UNDE? Centrul expozițional Grand Cosmos – Băneasa Shopping City, Galeria Feeria
CÂND? 27 februarie – 27 aprilie, în fiecare zi între orele 10-22

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa