Festivalul Internațional de Film pentru Copii KINOdiseea, la a șasea ediție

Raluca Dumitrică
KINOdiseea | Totul despre mame
Toți copiii sunt așteptați la KINOdiseea!

Cele mai bune filme noi pentru copii vor fi proiectate în curând la București!

KINOdiseea | Totul despre mame
Toți copiii sunt așteptați la KINOdiseea!

Cinema Studio și Cinemateca Eforie din București găzduiesc în perioada 14-19 noiembrie cea de-a șasea ediție a Festivalului Internațional de Film pentru Copii KINOdiseea. Pe parcursul acestui eveniment complex publicul va putea lua parte la vizionari de filme, animații 3D, dar si la o competiție cu cele mai noi producții internaționale pentru publicul tânăr, în premieră în România. Acestea vor fi completate de o retrospectivă cu filme clasice, numeroase scurtmetraje europene pentru cei mai tineri spectatori, workshopuri de educație cinematografică, sesiuni de Q&A cu echipele de filmare, petreceri tematice și întâlniri cu actori și regizori străini.

Copiii pasionați de cinema pot fi în juriul festivalului

La cea de-a șasea ediție KINOdiseea sunt confirmate 15 filme în competiția oficială și în cadrul secțiunii Panorama, peste 100 de scurtmetraje de care se vor putea bucura atât cei mici, cu vârste cuprinse între 3 și 15 ani, cât și cinefilii și publicul amator de povești fără vârstă sau target. Titlurile din secțiunea Competiție au avut premiera mondială anul acesta la festivaluri precum Berlin IFF și Toronto IFF.

Anul acesta, competiția va fi prezidată de un juriu de copii ales în urma unui concurs. Toti copiii iubitori de film, cu vârste între 8 și 14 ani sunt invitați să trimită până la 31 octombrie, la adresa [email protected], o scurtă recenzie a unui film (între 100 și 250 cuvinte). Câștigătorii vor avea parte de o experiență unică, de șansa de a urmări gratuit cele mai bune filme, de a cunoaște profesioniști din lumea filmului și de a se bucura de numeroase surprize.

Filme de palmares, la KINOdiseea 2014

Pe lista fimelor care vor fi proiectate la ediţia din acest an a KINOdiseea se numără filme care au reuşit, deja, să capteze atenţia criticilor de specialitate şi a publicului de pe mapamond. Pe lista acestora se află cea mai nouă producție a scenaristului şi regizorului Veit Helmer, Fiddlesticks, o aventură colorată pentru copii, care a avut premiera anul acesta la Festivalul de la Cannes şi care va fi proiectat, în premieră, în România. Regizorul, care a crescut cu filme pentru copii precum Aventurile lui Pippi Longstocking, îl numește “o aventură clasică pentru copii mici și mari, cu vârste între 4 și 144 de ani”, care îi îndeamnă să pună la îndoială orice formă de autoritate, căci părinții nu au întotdeauna dreptate.

Regizată de Esben Toft Jacobsen și inspirată de mitologia scandinava și folclorul și basmele nordice, animația Beyond Beyond/Tărâmul Regelui Înaripat va cuceri și înduioșa întreaga familie. Povestea iepurașului Johan, plecat în căutarea mamei răpite de puternicul Rege Înaripat, și a cărui blăniță pufoasă este reprodusă fidel prin animație 3D, ne învață despre puterea copiilor de a-și dori imposibilul. De la producătorii filmului francez de animație Zarafa, cel mai iubit film la cea de-a patra ediție KINOdiseea, ajunge în premieră în România Loulou, L’Incroyable Secret, câștigător al Premiului Cesar pentru cel mai bun film de animație în 2014. Ajutată de o grafică delicioasă și un umor cu care rezonează cu ușurință și adulții, animația urmărește aventurile și pericolele înfruntate de micuțul lup Loulou și prietenul său iepurele Tom.

Cu Mathias Malzieu și Stéphane Berla la pupitrul regizoral și produsă de Luc Besson, animația franceză Jack and the Cuckoo-Clock Heart ignoră orice limită de vârstă a publicului țintă. Realizată prin tehnica CGI, animația-musical transmite căldură și umanitate prin personajele șlefuite asemenea unor păpuși de porțelan și cucerește prin atmosfera de basm combinată cu elemente gotice și victoriene care amintesc de stilul lui Tim Burton.

Din secțiunea Competiție face parte și To See the Sea, filmul de debut al tânărului regizor ceh Jiří Mádl. Acțiunea este filmată din perspectiva unui băiat, Tomas, care se visează următorul Miloš Forman. Titlul face referire la personajul copil Antoine Doinel al lui Francois Truffoit din 400 Blows, care, la fel ca Tomas, își dorește să vadă marea.

Profesioniști din domeniul cinematografiei sunt aşteptaţi la KINOdiseea

Pe lângă proiecții, KINOdiseea organizează ateliere unde copii interacționează cu profesioniști din domeniul cinematografiei. Renumiţi actori, regizori, producători, directori de imagine, scenografi, costumieri şi monteuri îi vor introduce pe cei mici în culisele cinematografiei. Printre aceștia se numără anul acesta și actrița Maia Morgenstern.

Considerând că un festival în general, dar mai ales unul dedicat copiilor, trebuie să contribuie la dezvoltarea unei sensibilități față de problemele societății în care cresc și a unei participări active prin dialog și dezbatere, KKINOdiseea, membru al Asociaţiei Europene a Filmului pentru Copii (ECFA) şi partener al celor mai importante festivaluri internaţionale de film pentru copii din Europa, oferă un context prielnic discuțiilor în jurul relației copiilor cu mediul audiovizual, la care pot participa înșiși copiii, dar și profesori, părinți, bunici și publicul larg.

Festivalul Internaţional de Film pentru Copii KINOdiseea este organizat de Asociația Culturală Metropolis, cu sprijinul Primăriei Sectorului 5 si este un proiect finanțat de Centrul Naţional al Cinematografiei, Uniunea Cineaștilor din România, cu sprijinul Creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București si al Arhivei Nationale de Filme – Cinemateca Romană.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa