Minunatele ateliere de creativitate de la Muzeul Ţăranului Român

TOTUL DESPRE MAME

Ştim cât este de primitor Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti şi cât de bine se simt cei mici ori de câte ori îi trec pragul. Îl vizităm în timpul târgurilor din vară, bifăm câte un vernisaj, ba ne mai delectăm şi cu câte o limonadă cu gheaţă la umbră, în grădină. Însă atunci când vine toamna şi începe anul şcolar, suntem tentați să îl punem undeva bine, pentru la vară. Ei bine, noi vrem să vă spunem că Muzeul Țăranului Român rămâne un prieten de încredere pe tot parcursul anului și să vă spunem cu bucurie că oamenii frumoşi care lucrează acolo le-au pregătit copiilor întâlniri săptămânale timp de nouă luni, cât ține anul şcolar. Aici, la muzeu, este un loc aparte, în care elevul şi profesorul devin una şi aceeaşi persoană în cadrul Atelierelor de creativitate. Nu, nu este cazul să vă speriaţi: „alte activităţi extra optionale în programul deja încărcat al copilului meu!” Nici vorbă de aşa ceva! Aici totul înseamnă joacă, poveste şi imaginaţie liberă!

Atelierele se adresează copiilor din grădiniţe, şcoli şi licee, care se vor bucura în cadrul lecţiilor de etnologie, desen, pictură, inventat povești, teatru, fotografie, muzică, plus vizite şi lucru în sălile muzeului.

Muzica şi peisajul sonor al lumii ţărăneşti pot fi explorate de către copiii mai mari de șapte ani alături de Călin Torsan, pe care probabil îl cunoaşteţi din grupul Domnişoara Pogany. Poveşti despre vestiţi lăutari, paralele cu muzicile altor popoare şi audiţii muzicale sunt doar câteva dintre cele pregătite de Călin pentru şcolari.

Teatrul şi poveştile lui. La Atelierul de teatru, actorul păpușar Beatrice Iordan dă viaţa unor povești folosind diferite tipuri de teatru de animație (de umbre, cu mască sau teatru de păpuși) în două etape: construcție scenografică și joc propriu-zis. Temele sunt gândite pe categorii de vârstă: pentru copii de 3 – 6 ani: teatru de umbre (construcție și joc) și teatru de păpuși (joc); pentru copii de 7 – 13 ani: teatru de umbre, teatru cu mască, teatru de păpuși și teatru mixt (construcție și joc).

Fotografia este pasiunea lui George Turliu, care îi aşteaptă la ateliere pe copiii mai mari de 13 ani pentru a le împărtăşi, printre altele, o tehnică străveche pe care a învăţat-o „de la un bătrân apaş, întâlnit la Babele, care ţinea în mână un dagherotip şi prindea pe peliculă sufletul vântului.”

Tot George Turliu îi va ajuta pe copiii mai mici, de la șapte ani în sus, să îşi realizeze propria carte de poveşti – de la hârtie, până la text şi ilustraţii.

Şi mai aproape de lumea satului, de etnologie, desen, pictură, cusături cu aţe şi mărgele ne vor aduce atelierele coordonate de Ruxandra Grigorescu, care îi aşteaptă pe copiii de peste cinci ani să povestească despre primele lor amintiri, dar şi despre case – cum arăta casa ţărăneasca, cum ar arăta o casă construită de copii, istorii ale caselor, tipuri de cusături cu care putem înfrumuseţa interioarele şi câte şi mai câte!

 

Ateliere cu artişti invitaţi

Dacă te interesează şi vrei să afli mai multe despre fire textile sau cusături şi croieli și ai peste opt ani, vino la atelierul Lidiei Stareş şi vei afla ce poţi face cu aţele şi cum te poţi juca serios cu cârpele. Iar dacă eşti un băieţel „serios” și ai peste 10 ani, alătură-te lui Răzvan Supuran în deja celebrul său atelier de tehnici tradiţionale ale manufacturării, imprimării, tipăririi şi legării hârtiei.

 

Ne vedem acolo!

 

CE? Atelierele de creativitate pentru copii între 3 şi 18 ani;

UNDE? Muzeul Ţăranului Român, Şoseaua Kiseleff 3, sector 1, Bucureşti;

CÂND? Pe tot parcursul anului şcolar 2012 – 2013;

CÂT Între 4 lei şi 20 lei pentru fiecare întâlnire, în funcţie de atelierul ales;

Informaţii şi înscrieri la telefon 021.317.96.59 sau aici.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa