Minunăţii din Japonia, cadouri inspirate de Crăciun!

Coltul nipon 2 / Totul despre mame

Coltul nipon 1 / Totul despre mameCele mai frumoase cadouri: porțelan, casete din lemn, păpuşi japoneze…

Pentru că nu mai este chiar atât de mult timp până la Crăciun, faceţi cât mai repede o vizită la Librăria Humanitas de la Cişmigiu! Colţul nipon este gata să vă farmece şi pe voi, aşa cum s-a întâmplat în cazul meu, iar farmecul acesta va ajunge negreşit şi la norocoşii care se vor bucura de cadoul vostru. Porţelanurile, casetele de lemn şi păpuşile din Ţara Soarelui Răsare sunt cadouri perfecte de pus sub brad!

Anul acesta am fost mai harnică decât altădată, cel puţin la capitolul întocmit liste de Crăciun. La începutul lunii noiembrie am reuşit să fiu plină de inspiraţie şi să găsesc darurile potrivite pentru aproape fiecare membru drag al familiei mele, dar şi pentru prieteni. Singurele care rămăseseră fără cadou erau prietena mea cea mai bună şi fetiţa ei, cărora aş fi vrut să le iau ceva cu totul deosebit. O vizită la Libraria Humanitas de la Cişmigiu m-a ajutat să ies din impasul organizatoric. Acolo am descoperit minunăţiile japoneze făcute chiar în această ţară plină de istorie, exotism şi mister. Sunt sigură că prietena mea va fi încântată, dar şi micuţa sa domnişoară, pasionată de poveşti unice.

Ritualul ceaiului, un obicei care merită reinstaurat

Colţul nipon din librărie, aşa cum a fost intitulat standul frumos aranjat şi în care se găsesc produse variate ce provin din diferite colţuri ale Japoniei, îţi atrage privirea de îndată ce păşeşti în cocheta librărie de pe bulevardul Elisabeta din Bucureşti. Nici nu ştii la ce să te uiţi mai întâi: la seturile de ceai destinate cuplurilor, la portofelele cu broderie tradiţională sau la casetele aurite şi lăcuite, care pot păstra în siguranţă bijuteriile voastre preferate? După câteva minute în care am studiat atentă fiecare produs în parte m-am hotărât să îi cumpăr bunei mele prietene un set de căni de ceai, care sunt o ilustrare a ceamicii tradiţionale japoneze din prefectura Gifu, zona cu cea mai mare producţie de ceramică niponă.

Coltul nipon 3 / Totul despre mameInteresant la aceste căni este că au un stil ce aminteşte de forma bolurilor, iar imaginile de pe ele nu sunt identice, ci par a fi două momente distincte ale aceleiaşi poveşti. Cum prietena mea adoră ceaiul, sunt convinsă că se va bucura foarte mult. Şi, deoarece în set sunt două căni, ştiu deja că următoarea noastră întâlnire va avea loc la ea acasă, la o ceaşcă fierbinte şi aromată de ceai.

Păpuşile tradiţionale din lemn sunt o jucărie deosebită!

Dacă pentru prietena mea am reuşit să găsesc un cadou inspirat, trebuie să dau dovadă de aceeaşi inspiraţie şi în cazul fetiţei ei. De aceea o să merg pe mâna păpuşilor tradiţionale din lemn Kokeshi, care mi-au plăcut atât de mult, încât mai că-mi vine să iau încă una pentru fetiţa mea cea mare, care adoră aceste mici personaje simpatice îmbrăcate în kimono. Sau aş putea să îi iau o păuşă Hakata, care nu sunt orice fel de păpuşi, ci sunt păpuşi din regiunea omonimă, din sudul Japoniei, care te cuceresc prin complexitatea vestimentaţiei şi a expresivităţii feţei. Nu e de mirare că în Japonia contemporană casele sunt adesea decorate cu astfel de păpuşi Hakata viu colorate, care par a avea câte o poveste fiecare dintre ele.

Evantaiele, basoreliefurile şi stampele pentru pereţi, alte cadouri deosebite

Deşi i-am cumpărat deja un cadou frumos şi mamei mele, mă tot gândesc dacă n-ar fi bine să desfac ambalajul la care am muncit ceva ieri seară şi să mai adaug la dar un evantai de mătase în culori vibrante. Un evantai asemănător cu cel pe care, hmmm, i l-am rupt eu accidental în copilărie, când, împreună cu o verişoară, am încercat să refacem atmosfera din filmul Shogun la noi acasă. Cu această ocazie, i-aş putea spune mamei că povestea evantaiului ei pliabil extrem de frumos, făcut în Kyoto, începe în Japonia secolului al VI-lea, când acesta era nelipsit din viaţa oamenilor, fiind în egală masură un simbol al statutului, pentru luptători şi clasa nobilă, dar şi un accesoriu indispensabil în zilele caniculare.

De reţinut că la orice produs cumpărat din cadrul colţului nipon veţi primi o carte cadou pe care o puteţi păstra pentru voi. Asta doar dacă nu cumva veţi trişa puţin (mai mult) şi va veţi cumpăra şi voi un cadou unic, lucrat manual, a cărui poveste completează perfect magia sărbătorilor de Crăciun. Spor la cumpărături!

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()