4 muzee altfel, din București și împrejurimi, de vizitat alături de copii

Maria Tănăsescu
muzeul-pompierilor

Am ales pentru voi patru muzee musai de văzut, fiecare dintre ele putând fi un pretext pentru o mini-excursie în câte o zonă fermecătoare a marelui oraș.

Iată ce muzee ne-au fascinat pe noi și ne-au făcut să ne grăbim spre laptop pentru a vă da de veste și pentru a vă sfătui să vă treceți aceste adrese în agenda familiei:

Muzeul Pompierilor

Orice mare oraș păstrează în memoria sa un mare incendiu, așa și Bucureștii conservă la Muzeul Pompierilor (aflat în Foișorul de Foc) încă imagini și istorii de la Marele Foc din 1847, în care a ars, se spune, cam un sfert din oraș.

Pentru orice copil care visează cu ochii deschiși la a fi pompier, acest muzeu e extrem de ofertant.

Cei mici se pot plimba printre uniforme de epocă, machete după tot soiul de „instrumente” – de la pompe manuale pe care le foloseau primii pompieri până la mașinăriile sofisticate din ziua de azi.

Casa Efden

 

efden

Casa Efden e un loc pe care dacă nu l-aș fi văzut cu propriii-mi ochi, aș fi zis că nu poate exista.

E un prototip de casă verde, conceput, construit și plimbat la competiții internaționale de un grup de 70 de studenți, aflat acum pe Pache Protopopescu, la numărul 66.

Se poate vizita în fiecare joi și duminică și veți fi însoțiți de niște voluntari (câțiva dintre studenții din proiect) megasimpatici, de la care veți afla despre cum căsuța nu doar că nu consumă energie, ci chiar produce, despre minunata seră care e partea centrală a casei, despre sistemele inteligente de control al căldurii și electricității, despre materialele prietenoase cu mediul, pe scurt, despre un proiect care pentru ei a făcut cât trei școli la un loc.

Garantez entuziasm și inspirație pentru cei mici!

Casa memorială Tudor Arghezi

casa memoriala tudor argheziȘi aici partea de muzeu poate trece aproape neobservată. E o uriașă supriză să pătrunzi în miezul orașului (casa se află la intersecția Berceni – Văcărești) într-o asemenea oază de liniște și verdeață. Casa e în capătul unui lung culoar verde, iar casa e înconjurată de o livadă de vișini și cireși. Mergeți la începutul verii, vă sfătuiesc, atunci când deja căldura apasă peste oraș, iar aici e răcoare și pomii sunt înfloriți.

Copiii o să aibă bucuria să descopere căsuța lui Zdreanță, le veți putea spune câte ceva despre scrierile lui Arghezi pentru copii, vor putea vedea biblioteca scriitorului și tipografia, alături de casă. Casa Memorială organizează tot soiul de ateliere pentru copii, pe tot parcursul anului, așa că treceți neapărat pe lista voastră de muzee acest loc!

Palatele Brâncovenești Mogoșoaia

palatele brancovenesti mogosoaia

La Mogoșoaia ajungem des, mai ales  pentru pajiștea englezească și aerul din altă epocă, în timpul săptămânii e aproape pustiu și sunt șanse mari să nu vă intersectați cu mirese.

Palatul se poate vizita, găzduiește adesea expoziții de artă și concerte de tot felul și adăpostește portrete, țesături, piese de mobilier, veșminte vechi și prețioase.

Vă recomand să luați de la intrare minunatul Ghid al Palatului pentru copii scris de Adriana Scripcariu, va fi oricând o lectură interesantă și e însoțit de tot felul de mici rebusuri și joculețe.

Înainte de a-i lăsa să zburde în parc, să admire căsuțele păsărilor sau să vă așezați pe pajiște pentru un picnic, puteți strecura câteva vorbe despre istoria familiilor de domnitori care au locuit palatul (povestea prințesei Martha Bibescu va concura cu orice poveste Disney) și despre arhitectura brâncovenească.

Și, dacă tot sunteți aici, un alt proiect frumos, de vizitat și primit explicații este Green Mogo, aflată la Mogoșoaia, construită și gestionată de doi oameni inimoși, integral verde și ea. În plus, e de auzit și văzut povestea grădinii de pe acoperiș!

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa