Căderea părului: cauze, prevenire şi tratament

Raluca Dumitrică
caderea-parului-totul-despre-mame

Dacă vă confruntați şi voi cu problema delicată dată de căderea părului, iată ce puteţi face!

De la finalul verii îmi cade părul ceva de speriat. Nu doar când mă spăl pe cap sau când mă pieptăn; găsesc fire de păr şi pe pernă, când mă trezesc dimineaţa. Sau văd cum părul se desprinde din rădăcina lui dacă pur şi simplu îmi plimb mâinile prin el, în încercarea delicată de a descurca o şuviţă aparent încâlcită. Pentru că l-am tot tuns, cu speranţa că se va mai opri din căderea aceasta precipitată, dar rezultatele nu s-au văzut deloc, iată ce am aflat despre subiectul neplăcut al căderii părului!

Cauzele principale care duc la căderea părului

Căderea părului sau alopecia, aşa cum este cunoscută în lumea medicală, este un fenomen deloc rar, din păcate. Deşi este adevărat că bărbaţii sunt mai afectaţi decât femeile de acest sindrom, multe dintre reprezentantele sexului frumos se confruntă cu pierderi deloc puţine de fire de păr.

Alopecia are mai multe cauze, interne şi externe, printre cele mai întâlnite cauze ale sale numărându-se carenţa de vitamina B, anemia (aşadar deficitul de fier) lipsa de proteine suficiente din organism, stresul de natură fizică (un accident, o răceală serioasă), stresul emoţional (divorţul, concedierea sau o serie de veşti proaste), fumatul sau problemele de sănătate date de boli autoimune.

Nu sunt scutite de căderea părului nici femeile însărcinate sau cele care au născut de puţină vreme, ştiut fiind că fluctuaţiile hormonale îşi pun amprenta în mod negativ şi asupra firului de păr. Pe lista factorilor care duc la căderea părului se mai numără poluarea, piederea subită de kilograme, mătreaţa şi descuamarea scalpului, infecţiile fungice, sindromul ovarelor polichistice sau excesul de tratamente cosmetice.

Prevenire şi tratament

Deşi primul gând pe care îl poate avea cineva care se confruntă cu căderea părului este să-l tundă, aşa cum am făcut eu, aflaţi că aceasta este o soluţie doar temporară. Chiar dacă părul este mai scurt, asta nu înseamnă că el nu va cădea în continuare. De aceea, o dietă adecvată, în care organismul să primească suficientă vitamina B, zinc, acid folic, vitamina D şi fier, este primul pas în prevenirea căderii părului. Şampoanele antimătreaţă şi cremele cu rol de eliminare a senzaţiei de mâncărime de la nivelul pieli capului sunt un alt ajutor în prevenirea căderii părului.

Pentru tratamentul căderii părului se pot încerca în primă instanță nişte proceduri naturiste, precum tratamentele la cald cu uleiuri naturale de ricin, măsline, jojoba, argan sau de cocos.

Băile calde cu decoct de salvie, ceapă, rozmarin sau ceai verde au şi ele un rol pozitiv în stoparea căderii părului, acestea având nu numai funcţia de încetinire şi oprire a alopeciei, cât şi de favorizare a creşterii părului, datorită compușilor pe care îi au (acizi graşi esenţiali şi antioxidanţi).

Mai puteti încerca ardeiul iute, pisat si amestecat cu un gălbenuș de ou, pe care îl aplicați pe păr și îl lăsați să acționeze câteva minute, ca o mască. El activează circulația sângelui în zona scalpului și atrage substanțe nutritive în acea zonă, regenerând celulele și contribuind la creșterea parului. De ajutor sunt şi masajul capilar, ce stimuleaza circulația în zona scalpului şi activează foliculii de păr, meditația, cu rol major în eliminarea stresului, şi odihna.

În cazul unei căderi de păr de lungă durată şi destul de severe, o măsură necesară este vizita la medicul dermatolog. Acesta va analiza în detaliu problema cu care vă confruntați şi vă poate prescrie un tratament medicamentos adecvat, de lungă sau de scurtă durată.

Citește și:
Vopsirea cu henna: avantaje şi dezavantaje
Zeamă de lămâie pentru păr
Cum descurci părul încurcat?
Tratamente naturale pentru cearcăne şi pungi
Cât de periculoasă este oja semipermanentă?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa