După naştere, ce facem cu petele maronii de pe faţă?

Raluca Dumitrică
petele maronii

Nu puţine sunt gravidele cărora le apar în timpul sarcinii o serie de pete maronii pe faţă. Ele se pot regăsi şi după venirea bebeluşului pe lume, perioadă când pot chiar să evolueze. Haideţi să vedem ce sunt acestea şi cum se pot trata petele maronii de pe faţă!

De ce apar petele maronii?

În timpul sarcinii, aproximativ 50% dintre femeile care se pregătesc de aducerea unui copil pe lume se confruntă cu ceea ce se numeşte masca de gravidă. Aceasta este o pigmentare a zonelor din jurul gurii, a nasului, a obrajilor şi a frunţii. Petele maronii se regăsesc şi deasupra buzei superioare, creând un aspect inestetic. Pigmentarea poartă numele de melasmă sau de hiperpigmentare. De vină pentru această colorare a pielii este excesul de estrogen şi de progesteron care apare în timpul sarcinii. Melasma este mai întâlnită la femeile cu ten mai închis la culoare, dar şi la cele care au o piele ce se bronzează mai repede.

Multe gravide care au melasmă observă, din fericire, că petele maronii dispar după naştere. Alte mame, însă, vor remarca în continuare prezenţa lor. Nu e de mirare că ele rămân pe chip luni şi ani buni după ce femeile au născut.

Prevenirea petelor

Un pas pentru prevenirea acestor pete este evitarea expunerii la soare în perioada sarcinii. Soarele are capacitatea de a le amplifica şi chiar de a le accentua coloritul, aşa că evitarea lui este o soluţie. Totodată, se recomandă folosirea cremelor de faţă cu factor puternic de protecţie solară.

O suplimentare a acidului folic în organism se pare că este, de asemenea, utilă în prevenirea petelor închise la culoare de pe chip. Studiile au indicat că o deficienţă a acidului folic este în directă legătură cu depigmentarea pielii.

Soluţii pentru a scăpa de petele maronii

Cremele de depigmentare existente în farmacii şi în magazinele cu produse cosmetice, creme care se vând fără reţetă, pot fi o soluţie pentru uniformizarea culorii tenului. Acestea conţin steroizi şi agenţi de albire care readuc tenul la culoarea iniţială. De asemenea, în cabinetele dermatocosmetice există diferite proceduri faciale menite să ajute tenul să îşi recapete o nuanţă unitară. Una dintre aceste proceduri sunt micro polish-ul, care se face cu ajutorul unor microcristale ce curăţă, tonifică şi revitalizează pielea de pe faţă, gât şi piept. Se mai folosesc tratamentele cu IPL (lumină intens pulsată), care furnizează o energie uşoară chipului şi care revitalizează pielea. Exfolierile făcute acasă şi peeling-ul uşor, realizat la cabinet, pot să ajute şi ele la minimizarea petelor maronii.

Tratamentul cu creme care conţin Vitamina A este la fel de indicat. Medicul dermatolog este cel care poate prescrie, în funcţie de severitate, anumite creme, specifice tratamentului pentru petele maronii. În aceeaşi categorie se înscriu şi cremele cu vitamina C şi vitamina E, de asemenea de ajutor.

Trucuri de beauty ca să diminuezi petele maronii

Apelează la fonduri de ten şi alte batoane de corectare, care uniformizează nuanţa tenului şi îi oferă un look complet. Mai poţi să foloseşti şi farduri minerale, care să aibă factor de protecţie solară.

Tratamentele naturiste mai includ aplicarea de zeamă de lamâie timp de 30 de minute, pentru o lună sau sucul de ceapă roşie, cu aceeaşi perseverenţă. O pastă făcută din turmeric şi lapte, acre se întinde pe faţă, pe termen lung, va da şi ea rezultate.

De reţinut că toate tratamentele ar trebui făcute doar după ce mama nu mai alăptează. Nu se cunosc, încă, riscurile pe care le pot aduce laptelui matern şi implicit bebeluşului ingredientele acestor creme de depigmentare.

Important este că orice intervenţie asupra tenului să aibă loc cât mai repede cu putinţă,pentru că celulele pielii au memorie. Cu cât este mai prelungită această prezenţă a pigmentării pe piele, cu atât petele vor fi mai greu de estompat sau chiar de şters complet de pe ten.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook. Acolo găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante!

Foto: Guliver

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa