Îngrijirea părului după sarcină: cele mai bune sfaturi

Chiar că alăptezi sau îți hrănești copilul cu lapte formulă, înainte de prima aniversare a celui mic părul tău va reveni la normal și nu te vei mai confrunta cu o pierdere masivă de păr.

Iulia Mirică
ingrijirea-parului-dupa-sarcina-totul-despre-mame

Îngrijirea părului după sarcină le poate da mult de furcă proaspetelor mame în primele luni după naștere, când le cade mai mult păr decât de obicei. Este important de știut, însă, că este un proces perfect normal.

Așa că, dragă mămică, nu trebuie să intri în panică, deoarece nu vei cheli și există multe trucuri pentru îngrijirea părului care te pot ajuta. De fapt, podoaba capilară ar trebui să revină la normal după prima aniversare a copilului tău.

În mod obișnuit, aproximativ 85-95% din părul de pe cap este în creștere, iar 5-15% se află într-o etapă de repaus. După perioada de repaus, acest păr cade, de multe ori prin periere sau șamponare, și este înlocuit de o altă creștere. În medie, unei femei îi cad aproximativ 100 de fire de păr pe zi.

În timpul sarcinii, nivelurile crescut de estrogen lungesc stadiul de creștere. Există mai puține fire de păr în repaus și care cad, astfel că vei observa că firul de păr este mai gros, iar podoaba capilară mai… podoabă. După ce vei da naștere, nivelul de estrogen scade, iar mult mai mulți foliculi piloși intră în faza de odihnă.

Iată câteva sfaturi pe care le poți urma pentru îngrijirea părului în perioada de după sarcină!

Îngrijirea părului cu produsele cosmetice potrivite

Poți folosi un șampon pentru volum, deoarece acesta conține ingrediente precum proteina care protejează firul de păr, făcând părul să pară mai bogat. Este recomandat să eviți folosirea șampoanelor 2 în 1, cu balsam, pentru că acestea conțin un balsam care turtește părul. Folosește, de asemenea, un balsam pentru părul fin. Balsamul de acest tip este bazat pe o formulă ușoară, care nu va turti părul. Aplică-l întotdeauna pe vârfurile părului, nu și pe scalp sau pe toată lungimea firului de păr.

Multe mame încearcă și o tunsoare diferită în această perioadă. Unele tunsori dau mai mult volum podoabei capilare. Un stilist cu experiență te poate sfătui ce ți se potrivește cel mai bine, iar părul scurt este o alternativă potrivită. Vei scuti timpul pierdut să strângi părul de pe jos și de la duș, iar perioada de spălare se scurtează și ea semnificativ.

Experimentează cu suplimente

Cu toate că nu există suficiente dovezi medicale să o susțină, unele persoane au descoperită că anumite suplimente pot fi de ajutor în combaterea căderii părului. Acestea includ suplimentele prenatale cu vitamine și omega-3, dacă nu obții suficiente în dieta ta, biotină (o vitamină din complexul de vitamine B asociată cu părul sănătos) și zinc. Citește întotdeauna etichetele și consultă medicul înainte de a lua orice tip de suplimente.

Pentru îngrijirea părului, urmează o dietă bine echilibrată

După naștere, organismul are nevoie de un mix bun de substanțe nutritive pentru a rămâne sănătos. Antioxidanții și flavonoidele se regăsesc în fructe și legume, aceștia stimulând creșterea părului. Nucile, semințele, ouăle și peștele au un conținut bogat de acizi grași omega-3, ducând la menținerea unui scalp sănătos. Alimentele cu un conținut bogat de fier și proteine contracarează pierderea părului. O dietă echilibrată, bazată pe fructe, legume, cereale integrale și proteine slabe reprezintă drumul către un păr sănătos.

De ce cade părul după naștere?

În mod normal omul pierde aproximativ 100 de fire de păr pe zi, dar nu toate odată, așa că nici măcar nu le observi. Hormonii tăi de sarcină împiedică acele fire de păr să cadă, iar timp de 40 de săptămâni ai avut un păr bogat, strălucitor! Imediat după naștere, hormonii tăi revin la normal și părul tău începe să cadă, ca înainte.

Cât durează căderea părului după naștere?

Nu te speria: nu chelești, ci doar revii la normal. Dacă alăptezi, e posibil ca numărul firelor de păr care cad să fie ceva mai mic, dar, după înțărcarea bebelușului, căderea părului va intra în normal.

Chiar că alăptezi sau îți hrănești copilul cu lapte formulă, înainte de prima aniversare a celui mic părul tău va reveni la normal și nu te vei mai confrunta cu o pierdere masivă de păr. Deci, totul ține de hormonii, de parte de intrarea acestora într-o funcționare normală.

Sfaturi pentru a face față căderii părului după naștere

Dacă pierzi mai mult păr după naștere, există câteva lucruri pe care le poți face în acest sens:

  • Obține nutrienții potriviți. Păstrează-ți părul sănătos mâncând bine și continuând să iei suplimente de vitamine prenatale.
  • Îngrijește-ți cu delicatețe părul. Fii foarte atentă cu igiena sa pentru a preveni căderea excesivă a părului după sarcină. Șamponează-l numai atunci când este necesar (oricum nu vei avea prea mult timp la dispoziție!) și folosește un balsam bun și un pieptene cu dinți largi pentru a minimiza încurcarea.
  • Alege accesoriile potrivite. Prinde părul cu dispozitive largi și nu cu benzi elastice – și nu coafa părul în coada de cal strânsă.
  • Redu căldura. Omite folosirea uscătoarelor și a plăcilor de păr pe cât posibil.
  • Ia o pauză de la tratamentele pe bază de substanțe chimice. Amână orice lumini, permanente și ședințe de întreținere artificială până căderea părului nu se oprește.
  • Discută cu medicul tău dacă căderea părului este excesivă. Când este însoțită de alte simptome, căderea părului după naștere ar putea fi un semn al tiroiditei postpartum.
Citește și:
Soluții rapide împotriva părului gras
Măști cu ulei de ricin în funcție de tipul părului
Măști de păr cu ulei de cocos

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa