Păr despicat. Soluții pentru a preveni și limita distrugerea firelor

Raluca Dumitrică
păr despicat femeie păr lung
Dacă nu vrei să ai păr despicat, ține minte că sunt extrem de importante cosmeticele pe care le folosești şi metoda de coafare a părului!
păr despicat femeie păr lung
Dacă nu vrei să ai păr despicat, ține minte că sunt extrem de importante cosmeticele pe care le folosești şi metoda de coafare a părului!

Ca să nu ai păr despicat, acordă atenție cosmeticelor şi metodei de coafare!

Un păr despicat nu mai poate fi, din păcate, revitalizat. Niciun fel de tratament nu mai reuşeşte să unească vârfurile firelor de păr, astfel încât acestea să fie drepte, aşa că singura metodă pentru a scăpa de problemă este vizita la coafor şi tunderea părţii cu pricina. O tunsoare este soluţia pentru vârfurile problematice, care îi oferă podoabei tale capilare un aspect neplăcut per ansamblu şi îngreunează obţinerea unei coafuri perfecte.

Iată care sunt principalele cauze pentru se despică firele de păr, dar şi ce soluții există pentru prevenirea acestei probleme:

Păr despicat – Câteva obiceiuri banale de îngrijire a părului pot duce la despicarea firelor de păr

După ce ai îndepărtat cu ajutorul foarfecelor părul despicat, trebuie să încerci să-ţi schimbi modul de îngrijire a părului, pentru ca problema să nu reapară. Fără să ştii, multe dintre obiceiurile zilnice de ingrijre a părului pot să ducă la despicarea firului de păr. Printre acestea se numără uscarea părului cu foehnul la temperatură maximă, întinderea cu placa, vopsirea repetată la intervale scurte de timp sau expunerea la soare fără a oferi o anumită protecţie podoabei capilare. Aceste greşeli duc la uscarea excesivă a firului de par, după care urmează cel mai probabil despicarea şi ruperea şuviţelor, aşa că încearcă să limitezi pe cât posibil aceste obiceiuri.

Firul de păr este format din medula (măduva), cortex (care conţine celule bogate în keratină şi pigmenţi ce colorează părul) şi cuticulă, stratul exterior, format din celule aplatizate ce au rol de barieră protectoare. Când cuticula părului se deteriorează din pricina unor factori ca cei de mai sus, fibrele din interior sunt vulnerabile şi se despică. Despicarea are loc de cele mai multe ori foarte puţin la vârf, dar fisura are toate şansele să înainteze pe lungimea părului. Nu trebuie să ne mire dacă vedem un păr cu vârfurile despicate pe o lungime de 2 sau chiar 3 centimetri.

Ca să previi despicarea firelor de păr trebuie să ţii cont de nişte reguli de îngrijire importante.

Păr despicat – Paşii importanţi pentru prevenirea despicării firelor de păr

Păr despicat – 1. Foloseşte un şampon care să nu aibă alcool sau ingrediente dure ce duc la despicarea părului. Evită chimicale precum sodium lauryl sulfate (SLS) sau propylene glycol, dar şi parabenii sau parfumurile din compoziţie usucă părul şi îl fac mai sensibil la rupere, aşa că cea mai bună alegere sunt produsele ce conţin ingrediente naturale. Spălatul prea des pe cap sensibilizează şi el părul. De aceea, nu spăla părul de mai mult de trei ori pe săptămână.

2. Aplică un balsam după fiecare spălare ca să nu ai păr despicat. O bună hidratare oferită de un balsam de păr împiedică despicarea părului. Balsamul te ajută să-ţi menţii părul sănătos, îl face mai uşor de pieptănat, hidratandu-l şi făcându-l strălucitor. Nu uita că balsamul este un produs mai mult decât obligatoriu pentru un păr uscat.

3. Nu peria părul când e ud fiindcă este casant, mai ales dacă este lung. Cel mai bine e să foloseşti un prosop pentru a absorbi excesul de apă din păr, tamponând uşor părul. Este foarte indicat chiar să-l laşi să se usuce aproxmativ 15 minute în mod natural, iar după aceea să-l perii. Foloseşte o perie cu peri fini şi încearcă să le eviţi pe cele din plastic.

Păr despicat – 4. Prea multe accesorii pentru coafat strică! Placa de întins, foehnul şi casca de la coafor, toate emană o căldură intensă care, aplicată direct pe par, nu face altceva decât să-i slăbească rezistenţa şi să distrugă cuticula. O alternativă este îndreptarea părului fără placă.

5. Un tratament preventiv săptămânal este obligatoriu şi poate fi soluţia mult-aşteptată pentru a nu avea păr despicat. O mască hrănitoare care împiedică despicarea firelor de păr se poate obţine uşor folosind ingrediente din propria cămară, precum ou, ulei de măsline şi miere. Un gălbenuş se amestecă cu trei linguri de ulei de măsline şi o lingură de miere, iar amestecul obţinut se aplică pe părul ud. Acoperă părul cu o cască de duş, lasă-l să acţioneze jumătate de oră şi clăteşte cu un şampon nu foarte puternic.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa