Şoptiţi „te iubesc!” în culori şi puii voştri vor fi foarte fericiţi!

Raluca Dumitrică
sinziana-iaru-totul-despre-mame

Sînziana Iaru, make-up artist, ne-a desluşit câte puţin din tainele machiajului

Cred ca nu există fetiţă care sa nu fie fascinată de rujuri, farduri pudrate sau de rimelurile ce fac genele lungi de tot, şi, nu ştiu cum se face, dar mamele lor nu sunt deloc departe de aceasta fascinație. Pentru că joaca aceasta cu fardurile trebuie să fie una cu efect reuşit, am stat de vorbă cu Sînziana Iaru, make-up artist şi parte a proiectului „Eşti unică. Alege personalizat” demarat de Parenting PR, şi am aflat de la ea ce înseamnă un machiaj profesionist, dar şi care este machiajul optim pe care o mamă şi-l poate face singură, atunci când este într-o acută criză de timp.

TOTUL DESPRE MAME: Cum ţi-ai descoperit pasiunea pentru machiaj şi cum a evoluat ea pe parcursul timpului?

Sînziana Iaru: Pasiunea pentru machiaj a venit din iubirea pentru farduri şi culori. Mă fascinau fardurile mamei şi cum scăpăm singură la ea în camera, cum le încercam pe toate. N-am ştiu de mică că vreau să fiu make-up artist. Visam ca orice copil să fiu doctoriţă, profesoară. Am fost atletă de performanţă 12 ani, pentru că aşa au vrut părinţii. Dar, undeva între două antrenamente, pe la 14 ani, ajunsesem să mă refugiez în make-up. Tot atunci am primit şi prima trusă de farduri de la mama, în formă de ursuleţ. De atunci şi până acum am trecut de la a-mi machia prietenele, cliente în număr restrâns, până la a avea sâmbetele full şi a ajunge trainer de make-up. Un drum frumos, parcurs cu grijă şi multă muncă, weekend-uri sacrificate, dar cu satisfacţia că de pe scaunul meu se ridică mereu femei împlinite care de cele mai multe ori se redescoperă.

TDM: De ce ai ales să profesezi în acest domeniu şi nu te-ai rezumat la a-ţi pune cunoştinţele în practică ocazional, ca un hobby, pentru tine sau pentru prietenele tale?

Sînziana Iaru: Ani de zile m-am încăpăţânat să-mi ignor instinctul şi pasiunile, am urmat două facultăţi total diferite în încercarea de a mă regăsi. Nimic nu mă făcea însă la fel de fericită cum reuşea trusa de farduri. Am vrut să investesc nişte bani într-un business propriu şi am făcut asta într-un salon de înfrumuseţare. Unde aveam de gând să fiu numai manager şi cel mult voiam să extind afacerea şi cu un cabinet de psihoterapie. Nu m-au lăsat însă clientele. Le machiam la început din pură pasiune, le ofeream un fel de bonus la alte servicii. Dar mai apoi erau din ce în ce mai multe, ajunsesem să nu mai am timp de manageriat. Aşa că, într-o zi, m-am trezit dimineaţă şi mi-am schimbat cărţile de vizită, de atunci sunt Sînziana Iaru Make-up artist.

TDM: Pentru că un make-up artist se foloseşte la maxim de culori, multă lume are impresia că stăpânirea perfectă a paletei cromatice este suficientă pentru a te dedica acestui job. Ce alte cunoştinţe trebuie să posede un make-up artist profesionist?

Sînziana Iaru: Din păcate mulţi practicanţi din domeniu ignoră cunoştinţele pe care un make up artist ar trebui să le deţină. Eu încerc să le explic cursantelor mele că makeup-ul este mult mai complex şi complicat decât unii ni-l imaginam. E vorba de artă îmbinată cu matematică şi arhitectură, mult exerciţiu şi talent. Trebuie să ştii să vezi faţa în structura sa 3D cu osatura, să vezi umbrele şi luminile, să înţelegi femeia de pe scaunul tău, să o ajuţi să se regăsească în machiajul pe care urmează să-l poarte, deci şi un pic de psihologie.

TDM: Urmează să participăm la un eveniment important şi, pentru că ne dorim să ieşim din rutină, ne propunem să încercăm un machiaj deosebit. Pe baza căror criterii alegem un make-up artist?

Sînziana Iaru: Orice femeie ar trebui să încerce un make-up artist înainte de un eveniment important. Makeup-ul ne poate schimbă fizionomia atât în bine cât şi în rău. Aşa că poate există şansa ca evenimentul important să fie un eşec din acest punct de vedere. Un makeup greşit realizat poate strica toată buna dispoziţie şi încrederea în sine. Aşa că eu le recomand tuturor femeilor să încerce un make-up artist şi să tot încerce până îl găsesc pe cel cu care simt că rezonează. Şi abia atunci să meargă pe mâna lui la un eveniment important. Punctual însă aş spune că ar trebui să existe o chimie între client şi make-up artist, să se potrivească ca stil, deci aş recomanda o studiere a lucrărilor de portofoliu. Foarte important este să ştie ce vor, să aibă aşteptări realiste şi, mai ales, să ţină cont de sfaturile profesionistului.

TDM: „Make–up Concept for Moms” face parte din frumoasa campanie “Eşti unică. Alege personalizat”, proiect semnat de Parenting PR dedicat mamelor care pot arăta cu toate nemaipomenit. Din punct de vedere al abordării machiajului, care sunt diferenţele vizibile la o femeie, înainte de a deveni mamă şi după acest moment?

Sînziana Iaru: Mamele, pentru că au un îngeraş zglobiu care le trage de rochie sau le fură pensula de farduri, au automat mai puţin timp la dispoziţie decât înainte. Aşa că şi machiajul lor este făcut mai în grabă, superficial sau chiar deloc. După ce devenim mame pe locul I, II şi III este puiul nostru, însă nimic nu va face mai fericit un copil decât o mamă fericită. Aşa că, chiar dacă aveţi doar 10 minute la dispoziţie, încercaţi să le valorificaţi, astfel încât atunci când ieşiţi pe uşă să fiţi voi cea de dinainte.

TDM: Care sunt cele mai importante reguli pe care ar trebui să le respecte o femeie atunci când se machiază? Schimbă în vreun fel maternitatea ordinea acestor reguli?

Sînziana Iaru: Cea mai importantă regulă în ceea ce priveşte machiajul ţine de îngrijirea zilnică. Asta înseamnă că, oricât de obosite am fi, nu trebuie să sărim peste demachiere. Înaintea fondului de ten, este nevoie să aplicăm pe faţă o cremă hidratantă. Fixaţi totul cu o pudră liberă pentru a nu încărca tenul.
O dată cu maternitatea, pentru unele dintre noi apar cearcănele, iar semnele oboselii sunt mult mai vizibile. Deci, dacă nu exista un anticearcăn în rutina zilnică, acum acesta nu trebuie să lipsească, pentru a avea un aspect uniform şi luminos al tenului.

TDM: Ai o fetiţă aflată la vârsta primilor ani de şcoală şi care îmi imaginez că este absolut fascinată de trusa ta amplă de machiaj. Cum te-a influenţat în meseria ta rolul de mamă?

Sînziana Iaru: Fascinată este puţin spus. Are în miniatură o copie a trusei mele de farduri. La 7 anişori, cât are fetiţa mea Alesia, este fix în faza în care descoperă ce gene lungi are sau că buzele conturate cu ruj ies mai bine în evidenţă. Momentan este doar o joacă pentru ea, însă mai târziu nu m-ar miră să ia toată treaba asta în serios. Alesia ştie culorile cercului cromatic de la 4 ani.

De când am devenit mamă sunt mult mai înţelegătoare, răbdătoare şi puternică. Momentele cele mai grele apar atunci când, după o noapte de lipsă de somn şi temperatură 39, ai de machiat mirese care te-au ales să le fi alături în cel mai frumos moment din viaţa lor (aşa cred atunci; după, cel mai important moment devine botezul) şi tu nu îţi poţi ţine ochii deschişi. Dar, pentru că ştii cât de important este rolul tău, reuşeşti şi te mobilizezi.

TDM: Chiar dacă suntem mame şi uneori ni se pare că sărutările copiilor noştri sunt perfecte pentru a ne înfrumuseţa chipul, asta nu înseamnă că nu vrem să arătăm cochet atunci când ieşim din casă. Pentru că de multe ori timpul ne împiedică să facem acest lucru, care ar fi în viziunea ta cele 3 sfaturi de machiaj rapid ce pot fi puse uşor în practică de mamele aflate mereu în criză de timp?

Sînziana Iaru: Frumuseţea pleacă din interior, întotdeauna. Nu de puţine ori fericirea ni se poate citi pe chip, însă atunci când ieşim din casă ar trebui să primeze femeia din noi. Aplicarea unui fond de ten, al unui rimel şi a rujului nu ar trebui să lipsească din rutina zilnică. Pe ceas ne ia fix 5 min. Ştiaţi că rujul este elemetul care poate schimbă total fizionomia? Şoptiţi „te iubesc!” în culori şi puii voştri vor fi foarte fericiţi!

Campania “Eşti unică. Alege personalizat” inițiată de Ana Nicolescu și Ioana Predoiu prin Parenting PR îşi propune să scoată în evidenţă faptul că fiecare dintre noi are resursele necesare sa fie “amazing” cu ce a fost înzestrată de natură şi cu ce are la îndemână prin casă. Cei 4 specialişti din domenii diferite implicaţi în acest proiect, Gabi Urdă, consilier vestimentar, ce vine cu conceptul “Shopping la tine în şifonier”, Sînziana Iaru, make-up artist, care se ocupă de “Make-up concept for moms” şi care vine acasă la mame, le arată cum să-şi pună în evidenţă trăsăturile, cu fardurile lor, cu lumina din propria casă, Dr. Ruxandra Constantina, ce va fi “Doctor pentru supermame”, şi Claudia Buneci, consilier în nutriţie, al cărei concept este “Green-up your life”, au menirea de le a aduce mai multă bucurie mamelor, care îşi pot acorda timp personal zilnic, bine manageriat, potrivit bugetului fiecăreia şi în completarea activităţilor stufoase zilnice.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa