Cum să-ţi faci o casă cu costuri optime

Raluca Manea
o casa cu costuri accesibile totul despre mame

Câţi dintre noi nu visăm la o casă cu grădină, cu loc de joacă pentru copii, la pomi  din care să ne culegem singuri merele, la seri de vară în care luăm cina în răcoarea asfinţitului, la intimitatea pe care ţi-o dă propria curte?

Ne imaginăm casa după dorinţele noastre, însă rareori o gândim ca pe o investiţie. O casă bine construită va avea cheltuieli de întereţinere reduse şi se va degrada mai greu, iar valoarea nu-i va scădea, în condiţiile în care vei fi nevoit să o vinzi sau să o închiriezi mai târziu.

Iată câteva sugestii izvorâte din experienţa personală, fără pretenţia ca ele să aibă titlu definitiv:

Alege un teren cu utilităţi

Chiar dacă priveliştea din vârful dealului e fantastică, când cumperi terenul ia în calcul următoarele aspecte:
• Utilităţile: dacă pentru apă şi gaz poţi găsi variante (fântână proprie, butelie), curentul electric este vital.
• Clima: când soarele bate direct pe casă, te salvează de igrasie şi mucegai pe viitor; întreabă vecinii dacă au avut necazuri cu inundaţii la ploi puternice înainte de a semna actele de cumpărare. Noi am renunţat la un teren într-o zonă superbă,  pentru că vântul bătea foarte violent în momentul în care am fost să îl vedem.
• Vecini: preferi să trăieşti izolat, îţi asumi posibilitatea ca oricine să constriasca lângă tine sau optezi o comunitate deja existentă? Cum va arată casa ta încadrată între alte două posibile clădiri şi de cât teren ai nevoie în jur pentru a nu te simţi “invadat”?

Vecinii discreţi, civilizaţi şi săritori la nevoie sunt de nepreţuit: m-am convins de asta în multe rânduri de când ne-am mutat la casă. Gândeşte-te de două ori înainte de a cumpăra un teren situat lângă un stâlp de înaltă tensiune, un aeroport, cimitir, şină de cale ferată sau autostradă.

Atunci când angajezi arhitectul, ghidează-te nu doar după preţ, ci şi după portofoliul acestuia.

Chiar dacă proiectul e mai scump, te poate scuti de zeci de mii de euro la execuţie. Un arhitect bun:
• respectă cu sfinţenie regulile de siguranţă: ce te faci dacă în cazul unui cutremur casa e afectată major ?
•  pledează pentru o structură performantă, cu o geometrie curată, ce nu impune finisaje scumpe.
• ştie să compartimenteze încăperile în aşa fel încât costurile de întreţinere ulterioare să fie minime.

De asemenea, investeşte într-un proiect pentru instalaţii, fiindcă este foarte greu să schimbi mai târziu o instalaţie electrică sau sanitară prost gândită.

Echipa de constructori este bine să vină cu recomandări serioase

Muncitorii nepricepuţi te costă nervi, timp, bani pentru refacerea unor lucrări stricate şi, până la urmă, siguranţa familiei tale. Când construieşti în regie proprie, recomandările celor care tocmai au terminat cu şantierul sunt de aur. O echipă bună îşi cunoaşte meseria, nu trage de timp şi nu te înşeală la  materiale.

Colaborează cu un magazin de materiale de construcţii dispus să negocieze preţurile.

Fă diferenţa între dorinţă şi nevoie

Proaspăt scăpaţi din cutiile de chibrituri comuniste, visăm la spaţii mari şi luminoase. Totuşi, riscăm astfel să favorizăm cantitatea în detrimentul calităţii.

Oare chiar îţi trebuie acea bucătărie imensă? Ai să te saturi de şters podele! Crezi că vei folosi camera aceea destinată echipamentului de fitness, sau ar fi mai eficient să o înlocuieşti cu un abonament la sală? Ai nevoie de trei băi, sau poţi supravieţui cu două? Pentru noi a fost ideal să renunţăm la ideea a trei băi mai mici, aşa cum ne sugera cineva, şi să alegem varianta unei băi mici şi a uneia mai spaţioase (foarte utilă când trebuie să intre în ea doi adulţi pentru a face toaleta fetiţei cu nevoi speciale).

O casă mare nu înseamnă doar costuri ridicate de construcţie şi finisaje, dar şi o întreţinere mai scumpă, mai multă mobilă de cumpărat şi mai mult timp pentru curăţenie.

În funcţie de buget, caută să ai două surse de încălzire şi/sau de energie electrică: fie că este vorba de centrale pe gaz şi pe lemn sau soluţii alternative ecologice, pe termen lung factura de întreţinere te va felicita pentru efortul iniţial.

Construieşte pentru nevoile de acum, nu pentru viitorul îndepărtat

Oare cunoşti şi tu familii ce şi-au clădit case imense, în care să locuiască laolaltă cu copii, ginerii şi nepoţii? Acum copiii le sunt plecaţi peste hotare, iar ei întreţin din pensie o casă mult prea mare pentru nevoile lor, imposibil de vândut sau de închiriat, tocmai din pricina dimensiunii.

Totuşi, ia în calcul mărirea familiei cu cel puţin un membru şi o încăpere ce poate fi transformată, pe termen scurt sau mediu, în cameră de oaspeţi.

O casă valoroasă se construieşte nu doar cu bani, ci cu flexibilitate, comunicare şi înconjurându-te de oameni competenţi.

Ori de câte ori mă întorc acasă şi zăresc, de departe, căsuţa albă, cu balustrade dantelate şi muşcate în balcoane, îmi creşte inima de bucurie. E un vis devenit realitate care a meritat tot efortul.

Un alt articol care te poate ajuta să rezolvi niște dileme poți citi aici: Bloc sau casă?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa