Cumpără inteligent. Cum să îți faci o strategie în bucătărie

Delia Grigoroiu
cumpără inteligent mâncare
Cumpără inteligent! Motivul este simplu: atunci când cheltuiești bani pe mâncare investești, de fapt, în sănătatea ta și a celor dragi

Cumpără inteligent! Cum să cheltuiești banii cu folos

Atunci când cheltuiești bani pe mâncare de calitate investeşti, de fapt, în sănătatea ta.

Din nefericire, în general dăm prea mulţi bani pe medicamente şi prea puţini bani pe mâncare.

Iată 6 sfaturi care te vor ajuta să inversezi balanţa şi să fii mai isteaţă decât marketingul:

Cumpără inteligent! Iată 6 sfaturi:

1. Cumpără inteligent și ignoră ofertele speciale!

Rareori acestea sunt alegeri sănătoase. De cele mai multe ori, reducerile se fac la alimente care vor expira în câteva zile sau care nu s-au vândut suficient de bine în vechiul sezon.

Un alt sfat important: ignoră ofertele la dulciuri. Şi ele tot resturi sunt (fie de la Crăciun, Paşte sau mai nou, de la Sfântul Valentin). Alege să nu intri pe raionul de dulciuri. Corpul tău îţi va multumi mai târziu.

2. Ignoră mirosul de proaspăt copt!

Ştiu că e greu, dar ţine minte că toate coşuletele pline de croissante, brioşe şi gogoşi sunt plasate acolo cu un motiv. Să îţi zăpăcească simţurile şi să te manipuleze pentru a le cumpăra. Patiseriile coapte în marile magazine sunt, de cele mai multe ori, produse congelate pline de ingrediente nesănătoase. Dacă nu eşti sigură că în spatele magazinului se află bunica ta, care a muncit trei zile să faca un croissant cu unt adevărat, atunci nu-l cumpăra. Nu e deloc ceea ce pare.

3. Cumpără inteligent carne! Alege-o pe cea curată!

Dacă îţi place să mănânci carne, preferă calitatea în locul cantităţii. Atunci când găseşti o sursă bună, cumpără mai multă şi congelează. Carnea se pastrează bine şi o poţi folosi integral. Nu arunca oasele. Sunt o sursă excelentă de minerale atunci când sunt fierte îndelung şi se transformă într-o supă hrănitoare.

4. Legume, legume, legume

Cumpără cel puţin cinci sortimente de legume diferite, câte un fel pentru fiecare zi a săptămânii lucrătoare. Alege reţete diferite şi combină-le între ele. Caută idei pentru a le face mai interesante. Fii deschisă la a folosi condimente, chiar şi pe cele pe care nu le cunoşti. Nu vei şti, până nu încerci. Culoarea, tipul, textura, gustul diferitelor legume – toate îţi pot oferi o experienţă frumoasă în bucătărie.

5. Cumpără inteligent și caută producători locali

Toate legumele sunt mai gustoase în sezon. Fie că le luăm de la rudele de la ţară, fie că le cumpărăm din satele din împrejurimi, merită efortul. Apoi, nu trebuie decât să avem grijă să le congelăm corect, pentru a ne bucura de ele tot anul. Şi evident, atunci când vine iarna, să ne aducem aminte de ele şi să le terminăm până în primăvara următoare.

6. Fă cumpărături online!

Există multe magazine de produse naturale online. Fie că e vorba de sâmburi, făinuri sau uleiuri, există din ce în ce mai multe surse de hrană certificate biologic şi ecologic.

 

Şi ultimul şi poate cel mai important sfat: nu pleca la cumpărături atunci când îţi este foame ţie sau, mai rău, când îi este foame copilului. 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa