Lectură pentru taţii însărcinaţi

TOTUL DESPRE MAME

Tatăl gravid. Observații, sfaturi și recomandări pentru viitorii tătici, de Jennifer Ash și Armin A. Brott, traducere de Daniela Deneanu, Editura Trei, 2011

Perioada sarcinii, nașterea și primele săptămâni alături de copil sunt evenimente care transformă total o femeie, sunt perioade bulversante și revelatoare deopotrivă, pline de speranțe și de mii de temeri. Femeia care devine mamă are la dispoziție cărți, site-uri, specialiști, grupuri virtuale, forumuri, asociații, prietene. Ea se sprijină pe sute de umeri, printre care și ai bărbatului de lângă ea. Bărbatul, însă, pe cine se sprijină?  Ce se ascunde în spatele atitudinii grijulii, protectoare, în fața noului rol dominat de responsabilitate? Ce gândește acest barbat, de ce îi este teamă, care îi sunt nevoile? Uneori, la el nu se gândește nimeni (în mod sigur nu ca la un om copleșit, anxios, speriat). Dar, iată, printre sute de cărți pentru mămici, există totuși și Tatăl gravid, o carte minunată pentru tăticii în devenire. O carte din care nu lipsește nimic și nimic nu prisosește. O carte scrisă așa, ca pentru bărbați, ca o enciclopedie „Știați că…”, hibridul dintre un documentar de pe Discovery, o carte de inginerie și o colecție de bancuri.

Recunosc, am pus mâna pe cartea asta cam târziu. Mi-ar fi plăcut să o citesc și să o pasez mai departe soțului meu pe vremea când era într-adevăr însărcinat. Am fi înțeles mai bine ce se întâmplă cu noi și ne-am fi înțeles mult mai bine unul pe celălalt.

Dar să revenim. Deși se numește Tatăl gravid, cartea scrisă de Armin A. Brott și Jennifer Ash – un faimos expert în parenting și o jurnalistă din New York – conține foarte multe informații despre sarcină și naștere care le vor prinde bine atât viitoarelor mămici, cât și tăticilor. Însă destinatarul său este clar, iar stilul adaptat acestuia: concret, simplu, amuzant, detașat, prietenesc.

Ce mi-a plăcut foarte mult la această carte este că e foarte echilibrată, prezentând în mod egal avantajele și dezavantajele opțiunilor pe care le putem avea în această lungă perioadă care înseamnă devenirea noastră ca părinți. Începând cu opțiunile pentru naștere, autorii vorbesc în mod egal și fără pasiuni părtinitoare despre nașterea acasă, despre nașterea într-un centru de nașteri sau într-un mare spital, ca și despre nașterea naturală în comparație cu nașterea medicalizată sau prin cezariană, despre moașe și despre doula. De la schimbări psihologice bulversante și până la nota de plată pentru naștere, detalii pragmatice sau pur emoționale, concrete sau puțin frivole, toate își găsesc locul în această carte captivantă, detașată, pe alocuri amuzantă. Sinceră să fiu, nu cred că există vreo întrebare legată de sarcină sau de naștere la care să nu găsiți răspuns sau lămuriri în cartea asta: aici dai peste vreo douăzeci de rețete simple și sănătoase, iar câteva pagini mai încolo dai peste amănunte simpatice despre tradițiile de alegere a numelor în câteva culturi tradiționale. Grozav, nu? Am aflat nu doar lucruri nebănuite despre sarcină și naștere (cine-ar fi crezut că îmi scăpase ceva?), dar m-am distrat și cu povestioarele autorului despre propria experiență sau aflând ce tradiții inedite mai există prin lume. Știați, de exemplu, că în Myanmar numele copiilor trebuie să înceapă cu litera care corespunde zilei în care s-au născut? Sau că jucăriile colorate doar în alb și negru sunt cele mai potrivite pentru nou-născuți? Pot să bag mâna în foc că pe asta nu o știați: părinții din tribul Qolla îngroapă placenta alături de miniaturi ale uneltelor folosite în viața de adult, în timp ce în Filipine placenta este îngropată alături de cărți.

Tatăl gravid este scrisă cu multă pasiune și bucurie, iar picanteriile, glumele și istorioarele o fac pur și simplu delicioasă. Este o carte în aceeași măsură serioasă și extrem de bine documentată. Nimic nu i-a scăpat autorului, de la etapele travaliului la depresia post-partum sau la probleme de fertilitate. O puteți citi dacă sunteți la începutul drumului, dacă ați parcurs deja o bucată bună din el, dar și dacă doar vă gândiți să fiți tătici, cândva.

Și, trebuie să precizez, cel mai bun lucru este că principalul autor este un bărbat care este el însuși tată. Cine poate înțelege mai bine cum funcționează mintea unui bărbat care este pe cale să devină tată, dacă nu un alt bărbat care a trecut prin asta?

Pe post de concluzie, mesajul simplu și profund al cărții este acela că este foarte important să vă implicați. Sarcina și nașterea aparțin în egală măsura, ca experiență comună, bărbatului și femeii. Studiile sociologice arată că aproximativ 90% dintre cupluri suferă în primul an de viață al copilului o deteriorare a comunicării, iar regresul este permanent în jumătate dintre cazuri. În majoritatea cazurilor, spun sociologii, relația are de suferit din cauza implicării reduse a tatălui, din cauza faptului că acesta se retrage, face un pas în spate, lăsând proaspăta mamă să facă ceea ce cu siguranță știe ea mai bine. Citind această carte, veți înțelege mai bine prin ce treceți și care vă sunt opțiunile. Cu puțin ajutor, venirea unui copil nu va mai părea o necunoscută înspăimântătoare și nici un eveniment chiar atât de copleșitor. Pregătiți fiind, veți privi în urmă împăcați că ați luat deciziile cele mai bune. Vă veți depăși angoasele (pentru că știm că în spatele privirilor voastre oțelite se ascund câteodată lacrimi de crocodil și inimi de purice) și veți fi acolo unde trebuie. Viața acum începe, iar această carte este un ghid complet de supraviețuire.

 

Găsiţi acest volum pe rafturile librăriei Cărturești.  Acum nu vă rămâne decât să vă pregătiţi o cană de ceai, să vă aşezaţi în fotoliu şi să citiţi liniştiţi preţ de cinci minute, până când copilul se trezeşte, vrea să facă pipi sau toarnă borcanul de miere pe pisică.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa