Regina Elisabeta și Prințul Philip au aniversat 73 de ani de la căsătorie. S-au iubit încă din copilărie. Foto inedite

Cristina Călin, redactor
Regina Elisabeta și Prințul Philip
Regina Elisabeta și Prințul Philip s-au căsătorit în ciuda opoziției inițiale a familiei.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii este cel mai lung monarh din istoria Marii Britanii. Domnește de 68 de ani, însă nu doar la acest capitol deține recorduri. Pe 20 noiembrie a aniversat 73 de ani de la căsătoria cu Prințul Regent Philip.

Regina Elisabeta a II-a a devenit regină la 6 februarie 1952 și a fost încoronată la 2 iunie 1953.

Regina Elisabeta a II-a s-a născut ca Prințesa Elisabeta Alexandra Maria, la 21 aprilie 1926, la Londra. Părinții ei au fost prințul Albert, ducele de York, cunoscut mai târziu sub numele de regele George al VI-lea, și Elizabeth Bowes-Lyon .

În momentul nașterii sale, majoritatea oamenilor nu și-au dat seama că Elisabeta va deveni într-o bună zi regina Marii Britanii. Elisabeta, poreclită Lilibet, a ajuns să se bucure de primul deceniu al vieții sale de toate privilegiile de a face parte din familia regală fără presiunea de a fi viitoarea regină.

Elisabeta și sora ei mai mică Margaret au fost educate acasă de către tutori. Cursurile academice au inclus limba franceză, matematică și istorie, împreună cu lecții de dans, canto și artă.

Odată cu izbucnirea celui de-al doilea război mondial în 1939, Elisabeta și sora ei au rămas în mare parte în afara Londrei, după ce au fost relocați la Castelul Windsor. De acolo a făcut prima dintre celebrele sale emisiuni de radio în 1940, cu discursuri prin care care îi liniștea pe copiii din Marea Britanie care fuseseră evacuați din casele lor. Prințesa de 14 ani, arătându-și personalitatea calmă și fermă, le-a spus „că în cele din urmă totul va fi bine; căci Dumnezeu va avea grijă de noi și ne va da victorie și pace”.

În curând, Elisabeta a început să își asume alte atribuții publice. Numită colonel-șef al Gărzilor Grenadier de către tatăl ei, Elisabeta și-a făcut prima apariție publică inspectând trupele în 1942. De asemenea, a început să-și însoțească părinții în vizite oficiale în Marea Britanie. În 1945, Elisabeta fost șofer și mecanic în timpul celui de-al doilea război mondial.

De la Prințesă la Regină

Când bunicul Elisabetei George V a murit în 1936, fiul său cel mare, unchiul Elisabetei, a devenit regele Edward al VIII-lea. Acesta, însă, era îndrăgostit de americanca divorțată Wallis Simpson și a trebuit să aleagă între coroană și iubire. În cele din urmă, Edward a abdicat.

Evenimentul i-a schimbat cursul vieții și Elisabetei, făcând-o moștenitorul prezumtiv al coroanei britanice. Tatăl ei a fost încoronat ca regele George al VI-lea în 1937. Mama ei a devenit regina Elisabeta. La moartea regelui George, în 1952, ea a devenit regina mamă, iar fiica ei a devenit regina Elisabeta a II-a.

Încoronarea, prima din lume transmisă la TV

A fost încoronată Regina Elisabeta a II-a la 2 iunie 1953, în Abația Westminster , la vârsta de 27 de ani. Își asumase deja responsabilitățile de monarh conducător la 6 februarie 1952, când tatăl ei, regele George al VI-lea, a murit. Pentru prima dată, ceremonia de încoronare a fost transmisă la televizor, permițând oamenilor din întreaga lume să asiste la fastul și spectacolul evenimentului.

Regina Elisabeta și Philip, Prințul Greciei și al Danemarcei s-au iubit din copilărie

Elisabeta s-a căsătorit cu vărul său îndepărtat Philip Mountbatten pe 20 noiembrie 1947, la Westminster Abbey din Londra. Acesta era fiul Prințului Andrei al Greciei și al Danemarcei și al lui Alice, Prințesă de Battenberg.

Cei doi s-au întâlnit pentru prima oară când Philip avea doar 13 ani. De la început la plăcut și au păstrat legătura de-a lungul anilor și în cele din urmă s-au îndrăgostit.

Regina Elisabeta și Prințul Philip au făcut o pereche neobișnuită. Elisabeta era tăcută și rezervată, în timp ce Philip era zbuciumat și deschis. Tatăl ei, regele George al VI-lea, a ezitat în legătură cu această relație, deoarece, deși Philip avea legături atât cu familia regală daneză, cât și cu cea greacă, nu era foarte bogat și, în plus, avea o personalitatea prea taciturnă.

La momentul nunții lor, Marea Britanie se refăcea încă de pe urma ravagiilor din cel de-al doilea război mondial, iar Elisabeta a adunat cupoane de îmbrăcăminte pentru a obține material pentru rochia ei.

Noua familie a luat numele Windsor, o mișcare impusă de mama Reginei și de prim-ministrul Winston Churchill, motiv care a provocat tensiuni între cei doi proaspăt căsătoriți. În 1960, s-a luat decizia ca descendenții ei care nu purtau titluri regale sau care au nevoie de nume de familie în scopuri legale, cum ar fi nunțile, să folosească numele de familie Mountbatten-Windsor.

Regina Elisabeta și Prințul Philip, părinți pentru trei băieți și o fată

Elisabeta și Philip au avut copii destul de repede după căsătorie. Charles s-a născut în 1948, Anne în 1950. În 1960 s-a născut Andrew și patru ani mai târziu Edward. În 1969, ea l-a numit oficial pe Charles succesor al său, acordându-i titlul de Prinț de Wales.

În 1981, Charles, în vârstă de 32 de ani, s-a căsătorit cu Diana Spencer, în vârstă de 19 ani. Zvonurile ulterioare spunând că ar fi fost presat să facă acest pas de familia sa. Nunta a atras mulțimi enorme pe străzile Londrei și milioane de oameni au urmărit evenimentul la televizor.

Ca mamă, Regina nu a avut o misiune ușoară. Pe Charles și pe Anne i-a avut la începutul domniei, moment în care a trebuit ca toată atenția ei să se îndrepte către țară, mai ales că era la scurt timp după al doilea război mondial. Zece ani mai târziu, când s-ai născut Andrew și Edward era mult mai relaxată și, potrivit mărturiilor celor apropiați, s-a bucurat cu adevărat de rolul de mamă.

A fost acuzată că și-a lăsat copiii în grija bonelor

În 1953, când Charles avea doar 5 ani, iar Anne 3, Regina a fost plecată într-un turneu care a inclus nu mai puțin de 13 țări, timp de 6 luni. A fost criticată chiar de mama sa pentru că în repetate rânduri pleca să îl viziteze pe soțul său în Malta, care se afla acolo într-o misiune pe Marea Mediterană. Una dintre cele mai lungi asfel de călătorii a durat din noiembrie 1950 până în februarie 1951, când Prințesa Anne avea doar câteva luni.

Prințul Charles a mărturisit că a fost crescut de bone și se personalul de la palat, care l-au învățat să meargă, să mănânce, să se îmbrace, dar l-au și pedepsit și recompensat atunci când a fost cazul. Chiar și când erau acasă, Regina și soțul ei interacționau cu copiii doar la micul-dejun și la ora ceaiului, așa cum au era tradiția în Casa Regală Britanică.

De-a lungul timpului s-a speculat că Prințul Andrew a fost favoritul Reginei, mai ales că acesta a fost implicat în tot felul de scandaluri, iar aceasta l-a trecut de fiecare dată cu vederea faptele. Pe Andrew și-a luat răgazul de a-l crește chiar ea. Timp de 18 luni a renunțat la îndatoririle ei regale și s-a ocupat exclusiv de el.

Regina Elisabeta și Prințul Philip au 6 nepoți și 8 strănepoți

Charles și Diana au doi copii, pe Prințul William în 1982 și pe Prințul Harry în 1984. William a fost numit Duce de Cambridge după ce s-a căsătorit în 2011 cu Kate Middleton. Este al doilea în linia succesiunii la tron. Elisabeta a apărut ca o bunică devotată pentru William și Harry, mai ales după moartea mamei lor, Prințesa Diana.

La 22 iulie 2013, nepotul Elisabetei William și soția sa Catherine, ducesa de Cambridge, au avut primul lor copil, pe George Alexander Louis, succesor la tron ​​cunoscut oficial ca „Alteța Sa Regală, Prințul George de Cambridge”.

Pe 2 mai 2015, William și Kate au avut al doilea copil, Prințesa Charlotte Elizabeth Diana, al cincilea strănepot al reginei. Pe 23 aprilie 2018, au urmat cu al treilea copil, Prințul Louis Arthur Charles .

Pe 6 mai 2019, Prințul Harry, Ducele de Sussex și soția sa, Meghan Markle , i-au dăruit reginei un alt strănepot odată cu nașterea fiului lor, Archie Harrison Mountbatten-Windsor .

Pe lângă Prințul William și Prințul Harry, ceilalți nepoți ai reginei sunt Peter Phillips (1977) și Zara Tindall (1981) (copiii Prințesei Anne), Prințesa Beatrice de York (1988) și Prințesa Eugenie de York (1990) (copiii lui Andrew, Duce de York),  Lady Louise Windsor (2003) și James, viconte de Severn (2007) (copiii lui Edward, Duce de Wessex).

În afară de strănepoții de la William și Harry, Regina mai are alți 4. Mia Grace Tindall (2014) și Lena Elizabeth Tindall (2018) , copiii nepoatei sale Zara Tindall și pe Savannah Anne Kathleen (2010) și Isla Elizabeth (2012), copiii lui Peter Philips.

Regina este înrudită cu aproape toate casele regale din Europa

Elisabeta are legături cu majoritatea monarhilor din Europa. Strămoșii ei britanici sunt regina Victoria, cunoscută ca ”bunica Europei” pentru că descendenții ei au legat alianțe cu toate casele regale de pe continent.

Regina Elisabeta, bebeluș

Regina Elisabeta s-a născut pe 21 aprilie 1926. La acea vreme era departe în linia succesiunii la tron.

Dragostea pentru Corgie datează din copilărie

regina elisabeta copil
Regina Elisabeta a avut o copilărie fără mari responsabilități.

A fost apropiată de tatăl ei

regina si tatal
Regina Elisabeta împreună cu tatăl ei

Ziua logodnei

logodna
Regina Elisabeta și Prințul Philip în ziua logodnei.

Regina Elisabeta și Prințul Philip în ziua nunții

nunta reginei
Ziua nunții Reginei Elisabeta cu Prințul Philip

Mamă pentru prima dată

mama prima data
Regina Elisabeta cu primul ei născut, Prințul Charles

Regina Elisabeta și Prințul Philip împreună cu Charles și Anna

elisabeta, pshilip, charles si ana
Cuplul Regal împreună cu primii lor doi copii

Toată familia în grădina palatului

toti copiii
Regina și Prințul Philip împreună cu toți cei 4 copii ai lor.

50 de ani de la căsătorie

nunta de diamant
Aniversarea nunții de diamant împreună cu toți cei 4 copii

Regina Elisabeta și Prințul Philip, alături de copii și nepoți

toată familia
Regina împreună cu toți nepoții

Străbunica Elisabeta

străbunica
Regina Elisabeta, străbunică.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa