Alina Vîlcu și Omid pot fi profesorii tăi de design interior dacă vrei o nouă carieră. Ce trebuie să faci?

Cristina Călin, redactor
alina vâlcu

Pe Alina Vîlcu și Omid îi știți de la emisiunea ”Visuri la cheie”. Sunt dintre arhitecții care imaginează structura caselor pe care apoi, echipa de constructori o pune în practică. Dincolo de acest reality show, Alina și Omid își doreșc să îi îndrume pe cei care doresc să își schimbe cariera și să se îndrepte spre designul de interior. La Inside Academy fac cursuri la care participă oricine dorește să pornească pe acest drum. Ne-au povestit despre proiectul pe care l-au dezvoltat împreună în interviul de mai jos.

Totul despre mame. Ce îi trebuie unei persoane care vrea să participe la cursurile de design interior de la Inside Academy?

Îi trebuie timp și motivația de a face primul pas. De următorii ne ocupăm noi, în sensul în care îndrumăm oamenii pe acest parcurs, pas cu pas, facilitându-le devenirea lor ca designeri de interior. Timpul este cel mai important, pentru că este un curs implicativ și angajant, în care unealta principală este practica personală. Fiecare cursant are de dus la bun sfârșit un proiect complet de amenajare interioară.

Onest vorbind, chiar nu îți trebuie nimic. Ba chiar, aș putea spune, cele mai frumoase proiecte sunt ale celora care nu au un background specific (arhitectură, design), ci culmea, ale celor care vin din domenii financiare, medicale etc și care se află în acel moment de viață în care intervin întrebările și căutările personale și profesionale. Cu cât vii cu mintea mai liberă, cu atât lași imaginația să construiască mai frumos.

Totul despre mame. În această perioadă de transformări, meseria de designer de interior poate fi o variantă pentru mamele care vor să își schimbe cariera?

O, da! Multe dintre cursantele noastre sunt fie tinere mămici, fie mămici în devenire. Cred că la fiecare curs aproape am avut câte o graviduță. Am observat, inclusiv la mine, că perioada în care copilul este mic și stai acasă cu el, te imersezi într-o stare diferită, de introspecție pensativă, în care îți reconsideri prioritățile în viață. Începi să decelezi toate alegerile și să simți cu adevărat că te hrănește, te împlinește și îți aduce bucurie. Este firesc cumva. Și acesta este punctul în care ajungem să ne punem probleme legate de profesie, de pasiuni și în ce măsură pasiunea nu s-ar putea transforma în profesie. Am mai observat ceva, care cred că are legătură cu chimia hormonală din acea perioadă, în special cu occitocina (sau molecula morală, cum o definește Paul Zak), care ne deschide sufletul către oameni și ne face mai sensibile la tot ce este frumos. De aceea, cele mai reușite proiecte, cele mai rafinate și elegante sunt ale mămicilor. Unde mai pui că, pentru multe dintre mămici, venirea unui copil implică amenajarea unei noi camere, lucru care îți dă aripi și încredere pentru o schimbare profesională. Chiar la ultimul curs am avut o studentă care a început cu camera copilului și acum și-a înființat propriul studio de design.

Totul despre mame. Cât de greu este să te reinventezi din punct de vedere profesional?

Este greu în măsura în care privești asta ca o constrângere, ca pe un lucru care te scoate din zona de confort, însa este frumos și firesc dacă privești acest proces cu curiozitate și deschidere.

Orice schimbare presupune să renunți la ceva, pentru a face loc noului. Poate fi greu dacă te împotrivești. Este greu atunci când viața te forțează să o faci, însă atunci când alegi tu să faci asta, nu este.

Poate fi provocator, însă în aceeași măsură, plin de sens. Eu, la rândul meu, am trecut prin mai multe schimbări profesionale și spun cu sufletul deschis că nu aș avea aceeași bogăție interioară dacă nu aș fi trecut prin ele. Am terminat Facultatea de Arhitectură și am lucrat în publicitate, apoi am decis să încerc altceva și după multe ezitări am decis să încep să practic arhitectura. A fost foarte greu, nu aveam niciun fel de experiență practică. Aveam sentimentul că am pierdut startul față de colegii mei de generație, dar m-a ajuta și experiența din publicitate, în sensul de a relaționa, construi și gândi strategic. După câțiva ani am început un business cu haine preloved în paralel, o altă experiență interesantă aș spune, pornită de la nevoia mea de a consuma “fashion” responsabil. După care, printr-o întâmplare am ajuns la ”Visuri la cheie” unde iarăși am fost nevoită să mă reinventez, în feluri care nu credeam despre mine că o pot face. Am descoperit că pot să deprind tehnici de a vorbi în fața camerei, de a găsi soluții rapide și eficiente și chiar de a pune mâna efectiv la construcția și amenajarea casei. Acolo l-am cunoscut pe Omid și împreună am decis să ne reinventăm, să învățăm să fim profesori, mentori, să dăm mai departe într-o forma structurată și academică tot ce știm să facem.

Totul despre Mame. Pot veni la curs și persoane care aparent nu au vreun simț artistic deosebit?

Toate persoanele care au fost la curs au un simț estetic, însă multe dintre ele nu sunt conștiente. Simțul estetic se educă prin a fi curios și deschis, prin a te uita cu ochi receptivi la tot ce te înconjoară. Se educă prin a te scufunda în informație de specialitate. Pe scurt, nu văd asta o limitare. Simțul estetic este un potențial latent.

Totul despre mame. Cum se desfășoară cursurile? Cât este parte teoretică și cât este parte practică?

Sunt 12 module săptămânale, fiecare având 4-5 ore. Am structurat bucăți de teorie și practică în aceste ore, care se completează cu practica temelor pentru acasă. Suntem adepții practicii ghidate. Numai așa informația ajunge să fie integrată în sistemul nostru de gândire. Trecem prin toate etapele realizării unui proiect: cunoașterea clientului, releveul, șantierul, compartimentarea, mobilarea, funcționalitatea fiecărui spațiu, lumina, culoarea, decorațiuni, plante, artă, buget și totul se termină cu un proiect închegat. Este foarte important ca, pe lângă orele petrecute cu noi la curs, fiecare să aloce timp temelor.

Totul despre mame. Care sunt șansele ca după finalizarea cursurilor să poată obține venituri din această meserie?

Aici stau mărturie chiar absolvenții noștri, care au început să practice. Îmi vin în minte câteva exemple de oameni care s-au reconvertit: din corporații, din banking, din psihoterapie și din asigurări. Toți ne scriu și ne arată proiectele făcute de ei și câteodată ne cer sfaturi. Deci, șanse sunt. Depinde de cât de determinat ești să urmezi calea asta.

Totul despre mame. Nu este prima ediție a acestor cursuri. Ce ne poți pune despre cursanții din seriile anterioare?

Pe 24 septembrie începem de fapt ediția cu numărul 6 și avem deja în spate o comunitate mare și frumoasă. Încercăm să le rămânem aproape oricând au nevoie de îndrumare și ne bucură enorm să vedem cum se leagă prietenii, relații profesionale sau cum oamenii se ajută unii pe alții cu sfaturi.

Mai multe informații despre cursuri găsiți AICI

Totul despre mame. După cursul de design de interior ce alte module mai pot face cei interesați pentru a se perfecționa?

Acum este în desfășurare un curs avansat de proiectare 3D, în care cei care au absolvit primul curs și doresc să profeseze, învață cum să își pună în practică ideile, cum să le redacteze 3D și să le prezinte. Practic, îi învățăm exact instrumentul pe care noi îl folosim în birourile noastre.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa