5 reguli de siguranţă în camera copilului mic

Raluca Dumitrică
camera-copilului-mic-totul-despre-mame

Cine ajunge la camera de gardă de la un spital de pediatrie va remarca faptul că unii micuţi prezenţi acolo sunt victime ale unor accidente domestice. Da, accidente care au loc în propria lor casă, și mai ales cameră. Loc despre care, la o primă vedere, ai spune că e cel mai sigur mediu pentru un copil. Iar multe dintre aceste accidente se întâmplă din pricina nerespectării unor reguli de siguranţă în camera copilului mic. Haideţi să vedem cum putem să ne asigurăm că îi creăm celui mic un spaţiu sigur, care să nu reprezinte niciun pericol pentru el!

1. Amplasează patul într-o zona liberă din cameră

Poate că nu-ți permite configurația camerei, dar trebuie să știi ca patul trebuie să fie amplasat într-o zonă liberă. Oricât de mult ţi-ar plăcea ca această piesă de mobilă din camera copilului mic să fie într-o zonă scăldată de lumină, evită poziţionarea ei în imediata proximitate a geamului. Nici lângă un calorifer sau lângă vreun raft cu cărţi şi jucării nu trebuie pus patul, pentru că nu poţi să ştii niciodată când se va urca pe unul dintre acestea şi se va accidenta.

De asemenea, nu e recomandat să pui tablouri grele sau oglinzi în preajma patului şi nici nu trebuie să lași în pătuţul copilului obiecte care au lanţ lung sau alte sfori pe care cel mic şi le poate pune în jurul gâtului.

2. Fixează toate piesele de mobilier instabile de perete

Unele mari magazine cu produse de mobilier, mai ales cele care se asamblează acasă, conţin în pachetul mobilei cumpărate şi benzi elastice sau alte dispozitive de fixare a lor în perete. Dar nu tot ce e pe piaţă este prevăzut cu aşa ceva. De aceea, îţi sugerăm să cumperi separat aceste dispozitive de prindere. Ele pot fi foloseşti la toate piesele de mobilier mai puţin stabile şi care se pot uşor dezechilibra şi cădea, pentru a evita producerea unei tragedii.

Și masa de schimbat bebeluşul trebuie să fie prevăzută cu centuri de siguranţă, ca cel mic să nu cadă de acolo.

3. Nu te teme de folosirea dispozitivelor de securizare a sertarelor şi ferestrelor

Pentru un plus de siguranță, folosește fără zgârcenie dispozitive de securizare a sertarelor şi ferestrelor din camera copilului mic. Pentru sertare acestea sunt utile pentru că nu îl lasă pe copil să-și prindă mâna în ele sau să aibă acces la lucrurile nepotrivite, încă, vârstei lui, ce pot fi depozitate acolo. Mai mult de-atât, îl împiedică să intre cu totul în ele, nu de puține ori acesta fiind motivul producerii de accidente. La ferestre trebuie să ţii minte ca ele să nu permită o deschidere mai mare de 10 centimetri, după ce pui aceste dispozitiv de securitate.

Ai grijă și ca mânerele de la mobilă să nu poată fi desfăcute. Mai ales dacă ele sunt de dimensiunea unor butoni, ele pot fi băgate în gură și duc la sufocare. De asemenea, de cele mai multe ori în urma lor rămân nişte şuruburi periculoase în care cel mic se poate răni serios. Asigura-te și că toate mesele sau alte piese de mobilier au colțare de protecţie.

4. Nu neglija plantele, perdelele sau odorizantele de cameră

Dacă vrei să amplasezi în camera copilului plante, trebuie să te asiguri că acestea nu sunt absolut deloc toxice. La vârste mici, ele pot fi atractive pentru copii, aşa încât pot să fie muşcate şi înghiţite. Iar, dacă sunt toxice, pot sa-i fie chiar fatale copilului.

Totodată, nu plasa substanţe împotriva moliilor sau alţi săculeţi parfumaţi în spaţiile din dulap la care are acces copilul. Nici odorizantele de cameră nu-şi au rostul în preajma copilului. Ele sunt foarte periculoase pentru cei mici, din pricina riscului de ingestie.

5. Atenție și la perdele și jucăriile din camera copilului mic

Nu amplasa cărţi, jucării sau alte obiecte atractive de decor pe rafturi de sus, la care copilul nu poate ajunge cu uşurinţă. El va găsi o metodă de a se urca până la ele, iar coborârea poate duce la accidente. Mare grijă la perdele şi draperii, pentru că acestea pot fi uşor trase de cel mic, mai ales în cazul în care sunt lungi până jos.

De asemenea, veiozele nu trebuie să fie la îndemâna copiilor. Firul lor de curent este la fel de bine să stea la distanţă de copil. El se poate înfășura în jurul gatului și asta poate duce la strangulare.

Dacă vrei ca și copilul tău să aibă o cameră amenajată așa cum trebuie, vino pe 17 noiembrie, la Conferința ”Spațiul Copilăriei”, cu Alina Vîlcu și Omid Ghannadi. Dacă te înscrii până pe 15 octombrie, poți beneficia de o REDUCERE substanțială de preț. Detalii și înscrieri AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa