Gabi Urdă, consultant de imagine: ”Garderoba de gravidă/ proaspăt mămică începe de la un ruj și un zâmbet”

Veronica Guzun, redactor
gabi urda

Cum ne pregătim garderoba de gravidă și cea de proaspăt mămică?

Sarcina, lăuzia și alăptarea aduc modificări ale corpului care ne impun adaptări ale garderobei, pe de o parte, pe de altă parte nu ne dorim să facem investiții în haine pentru perioade scurte de timp. De aceea, niște sugestii sunt mai mult decât binevenite. Am întrebat-o pe Gabriela Urdă consultant de imagine, cum să ne gestionăm înțelept garderba în contextul noilor forme ale corpului nostru.

Totul Despre Mame: Odată ce burta crește, viitoarele mame trebuie să-și adapteze garderoba noii siluete. Cu ce le recomanzi să își completeze garderoba, astfel încât să nu fie niște achiziții pentru 2-3 luni, ci să le poată purta și după sarcină?

Gabriela Urdă: Corpul fiecareia dintre noi se schimbă în timpul sarcinii, este inevitabil, însă, ceea ce putem evita este limitarea ca garderoba și, implicit, imaginea noastră să fie un proiect pus în cui pe o perioadă nedeterminată. Am observant doua abordări în ceea ce privește vestimentația de gravidă: cele care își doresc să-și arate burta și cele care își ascund burta.

Recomandările mele pentru a putea prelungi viata achizițiilor din timpul sarcinii țin, o dată de o acceptare a schimbării corpului și de adaptare la noua lui formă, apoi de o reinterpretare a hainelor, astfel încât sa compensăm numarul mai mic de piese în care “incăpem”.

Câteva sugestii:

  • Un pardesiu în A sau cu un cloș mai larg sau o haină de stofă stil cocon, oversized, care să aibă suficientă deschidere în zona burții crescânde. Sunt o investitie, pentru că își vor păstra actualitatea și în următoarele sezoane, pot fi ușor de accesorizat cu o broșă, o eșarfă sau o curea, pe parcursul sarcinii și după.
  • O rochie neagră cu decolteu în V și talia de sub sâni. Este bine ca talia să fie dintr-o bandă elastică, pentru a fi ajustabilă, să nu aibă o închidere cu fermoar. Și aceasta este o piesă extrem de versatilă, cu un sacou, cardigan, jachetă deasupra, cu dresuri și botine, cu balerini sau pantofi cu toc. Sau îi puteți pune dedesubt un tricou sau maiou, ori o puteți purta ca strat peste un jeans slim.
  • Pulover cu nasturi asimetric, oversized, eventual cu colțuri lungi, care pot acoperi burta. Peste un tricou, cămașă sau maiou este haina care o să vi se pară extrem de confortabilă și usor de transformat într-o ținută de week-end cu jeanși sau colanți, dar și într-una de birou cu o fustă sau un pantalon larg.
  • O cămașă de jeans, oversized, poate fi chiar și bărbătească. Că o purtați ca atare peste pantaloni sau fustă, ca o purtați descheiată, că o înnodați sau prindeți cu o curea sub sau peste burtă, ea o să vă fie de ajutor toată sarcina. De asemenea, este la fel de indispensabilă în orice weekend sau ieșire în parc după ce veți naște.
  • O fusta din tricot elastic sau cu o bandă lată de elastic în talie. Sunt gravide care o vor purta peste burtă, sunt și cele care o vor purta sub burtă, insă în ambele cazuri este foarte utilă cu tricou sau maiou peste, cu un sacou sau un pulover asimetric.

Totul Despre Mame: Cum pot folosi gravidele iluziile optice în alegerea ținutelor? Atât pentru mamele care vor să își scoată în evidență rotunjimile, cât și pentru cele care nu vor să-și etaleze burta?

Pentru cele care vor să-și scoata burta în evidenta, folosiți-vă de rochiile tubulare, mulate, de tricourile care vă urmează linia corpului, însă aveți grijă la lenjerie, să fie din cea cu burete fin, nu cu dantelă, eventual fără cusături. Apoi, bineînțeles, păstrați atenția asupra decolteului frumos și picioarelor sau brațelor, daca ele au rămas ferme și sunteți mândre de ele. Bineînțeles, depinde mult și de anotimpurile pe care le traversați de-a lungul sarcinii, însă mereu este mai bine să vă orientați către piese de îmbrăcăminte pe care le puteți stratifica cu altele, decât spre articole greoaie, groase sau foarte ancorate în zona de gravide. Folosiți oricând drapajele pe care le creează țesăturile fluide, drapaje care vă înconjoară burta, înnodați cămășile, folositi curele și haine care urmăresc linia corpului.

Pentru cele care vor să-și ascundă burta, hainele largi sunt o soluție, însă gândiți-vă la cele asimetrice, care se suprapun, cele care au elemente de design, cum ar fi gulere deosebite, imprimeuri, pense si drapaje. Atenția și privirea celorlalți se lasă condusă de elementele pe care le așezi tu, astfel încât să te avantajeze: cercei care atrag atenția asupra feței, pantofi declarație care duc privirea către picioare, o coafură interesantă și o tunsoare care să te avantajeze, ochelari de vedere sau de soare cu elemente de design etc.

Totul Despre Mame: Ce recomandări vestimentare ai pentru mamele care alăpează?

Sutiene bune și comode special pentru alăptat și iar sutiene bune și comode pentru alăptat. Apoi, există tricouri sau bluze special concepute pentru mamele care alăptează, astfel încât să fie confortabile și să le ofere libertate. Se poate să adaptați și haine obișnuite, cum ar fi cămăși din bumbac în stilul boyfriend, mai largi, de asemenea bluze din tricot elastic sau robe chemise, cămăși care se închid cu nasturi sau wrap-dress, celebrele rochii petrecute, care avantajează orice siluetă.

Totul Despre Mame: Exista o perioadă după naștere când silueta încă nu e tocmai cea dorită. Ce pot purta mamele pentru a se simți din nou elegante, dar fără să facă rabat de la comoditate?

Un corp de care ne place și pe care îl acceptăm și căruia îi onorăm și recunoaștem punctele forte înseamnă mai mult decât a avea siluetă. Așa că este necesar să avem încredere în corpul nostru că își va reveni după sarcină și să ne ridicăm moralul având grijă de noi: coafură nouă, manichiură, epilat, eventual un masaj sau o ședință scurtă la cosmeticiană. Distrageți-i atenția minții de la obsesia greutății si concentrați-vă pe ceea ce puteți controla în viitorul apropiat.

Apoi, stabiliți care este măsura voastră de acum și cumparați-vă câteva piese, vreo trei, care să vi se potrivească: o pereche de jeanși boyfriend sau slim (care să aibă ceva elastan în ei), un tricotaj subțire asimetric sau croit mai degrabă larg decât lung, cu decolteu în V, care să vă stea lejer și să-l purtați peste tricou sau maiou, chiar cămașă, apoi o jachetă structurată cu mânecă trei sferturi, croită în A sau clini, cu lărgime jos, dar una faină-faină de tot, dintr-o stofă colorată sau imprimată, cu nasturi frumoși.

Aaa, și să nu uit pantofi noi, animal print sau metalici, pantofi sport sau teniși în culori turbate, botine albastre, o pereche de care să vă fie drag, să vă facă să vă complimentați când vă vedeți.

Totul Despre Mame: După naștere, este inevitabil să facem o nouă evaluare a garderobei. Cu ce să începem, la ce să fim atente?

Să fim atente la câtă vreme după ce am născut mai purtăm hainele de gravidă. Ele pot fi o ancoră foarte puternică ce ne oprește din a trece la o altă etapă cu corpul nostru și imaginea nouă. Să acceptăm toate emoțiile care ne copleșesc în fața dulapului, să ne luăm un consultant ghid în această schimbare, el va fi mai obiectiv și profesionist decât rudele sau prietenele din jurul nostru.

Să ne amintim că o editare a garderobei înseamnă claritate în gânduri, astfel să fie mai mult decât o curățenie în dulap, ci o trecere în revistă a ceea ce purtăm acum, a ceea ce nu purtăm deloc sau foarte rar (cu motivele aferente), a ceea ce ne-am dori să completăm în viitorul apropiat, a elementelor care ne caracterizează din punct de vedere vestimentar.

Să începem o evaluare a garderobei cu o agendă și un pix, cu ruj și zâmbet pe buze!

Citiți și:

Garderoba de toamnă a mămicilor. Gabi Urdă: ”Recomand schimbări minore, dar cu efecte majore”

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa