7 sate interesante din România pe care merită să le vizitați împreună cu copiii

Geo Mihalcea

Sate interesante din România. Te-ai perindat în ultima vreme prin toate stațiunile arhicunoscute din țară, ai savurat cele mai rafinate mâncăruri la restaurante cu stele-n frunte și simți că ai încerca ceva nou? Ceva care să te facă să trăiești la fel de intens ca atunci când erai mic, când toate păreau grozave, când o plimbare până în vârful dealului făcea cât un zbor cu avionul la Roma. Te provoc să descoperi câteva sate românești care te vor surprinde fie prin peisajele care-ți taie răsuflarea, fie prin cultura ascunsă între zidurile vechi, prin adrenalina pe care o poți simți cocoțându-te în copaci, ori prin locuri în care îți vei da check-in să te vadă prietenii că le-ai vizitat!

Înapoi la origini- pe urmele lui Zamolxis, la Polovragi

Legenda spune că zeul dac Zamolxis ar fi locuit chiar în peștera de la Polovragi. Acolo ne vindeca strămoșii cu leacuri meșteșugite din plantele locului, dădea sfaturi înțelepte și se ruga pentru dacii mari și mici. Mulți din cei care au vizitat locul spun că s-ar fi simțit atinși cumva de o energie bună, probabil că spiritul zeului încă mai locuiește acolo. În peșteră își are „sediul” și o colonie de lilieci pe care localnicii îi numesc „cu potcoavă”.

Mănăstrirea Polovragi

Dacă tot te duci să-ți cureți sufletul, intră și-n Mănăstirea Polovragi, e chiar la picioarele munților Piatra Polovragilor, înconjurată de o livadă impresionantă ce rodește din belșug în fiecare an. Sus, pe platoul Pietrei Polovragiului, (dacă reușești să urci până acolo!), dăinuie de peste 2000 de ani o cetate dacică, ce servea ca refugiu triburilor dacice când erau atacate de cei ce voiau să le fure pământurile și demnitatea.

Vrei artă, cultură, peisaje de vis și mâncare de te lingi pe degete? Du-te la Sibiel!

Sursa foto: Direct Booking

Un sătuc mic, nu departe de celebrul Sibiu, cuibărit la poalele munților Cibinului, Sibiel e vechi de aproape 700 de ani și se mândrește că duce mai departe nealterată tradiția românească sub toate aspectele sale, fiind printre cele mai interesante sate din zona Sibiului. Arhitectura este tipic săsească, cu casele trainice și așezate una lângă cealaltă, de parcă ar forma o adevărată familie. Casele sunt despărțite doar de drumurile pietruite, numai bune de luat la picior în orice anotimp.

Oriunde ai întoarce capul ai ceva de învățat: atelierele vechi de meșteșuguri (țesut, tors, pictură de icoane, fierărie ori tâmplărie), bătrâne care coc pâinea și cozonacii pe vatră, case în care poți gusta pe săturate vinul de mere ori țuica aprigă. În Sibiel fiecare zi e un spectacol al simțurilor, o paradă a românismului în stare naturală, oamenii sunt calzi și buni ca tot ce-ți pun pe masă, iar natura i-a binecuvântat cu niște peisaje pe care cu greu le vei putea uita.

Sate interesante și frumoase din România. Și la țară și la mare – la Tuzla

Cum ar fi să stai la mare  și să poți auzi pescărușii, să nu strige nimeni „porumbeeel caaald aveeem”, copiii tăi să construiască un sat, nu un castel de nisip, valurile să-ți curețe domol nisipul fin de pe tălpi?! Oprește-te măcar pentru câteva ore pe plaja de la Tuzla, și-ți garantez că te vei îndrăgosti iremediabil de acest loc.

Vezi că în localitate nu prea sunt indicatoare care să te ducă la plajă, dar locul nu-i prea mare și e mai plăcut să-l descoperi tu, decât să te ducă GPS-ul de nas! Marea e albastră-albastră, nisipul mărunțit de vânt și liniștea e asigurată! Ai unde să-ți potolești setea și foamea, dar să nu ai așteptări prea mari, căci terasa de Tuzla nu e terasa din Mamaia. Dacă te fură peisajul și vrei să-l revezi și a doua zi, găsești câteva pensiuni în sat care abia așteaptă să le calce pragul turiștii aventuroși.

Adrelanină, lux și voie bună. Cum unde? La Comana

Sursa foto: Parc Aventura Comana

La o aruncătură de băț de București și la alte două-trei de restul țării, Comana este locul în care nu ai cum să te plictisești, oricât ai fi de pretențios. Vrei adrenalină?! Cațără-te în copaci, pe traseele gândite parcă special să cobori cu 2 kilograme mai puțin; închide ochii și pornește-n cursă cu tiroliana deasupra lacului! Vrei mai mult? Închiriază o barcă și plimbă-te pe lac, fă o plimbare prin localitate sau stai tolănit pe o pătură sub un copac.

Veți rămâne muți când veți întâlni mai multe specii de păsări decât apar în manualul de zoologie, plante nenumărate, și soarele care vă și… senzația unică de rezervație naturală. Cazare se găsește fix acolo, în mijlocul naturii, și dacă vrei să vorbești cu Doamne-Doamne, să știi că Mănăstirea Comana nu-și închide porțile niciodată.

Sate interesante din România. Nu e Hollywood, e Fierbinți! Și ce? N-avem și noi vedetele noastre?

Fiul meu, cu bunicile, în cel mai interesant sat din Ialomița

Fiu-meu e, cred, cel mai mare fan al serialului și, datorită lui, am văzut Fierbinții de cel puțin 5 ori până acum. Evident că ne-am tras în poză la Barul lui Bobiță, la Oaie, la casa lui Celentano ori la primărie. Noi, și alte mii de români, judecând după puhoiul de lume pe care-l găsim acolo de fiecare dată, după pozele de pe meleagurile ialomițene care strâng mii de like-uri.

Da, ne-am întâlnit și cu actorii, și dacă s-ar putea, ne-am muta acolo! Dar ce altceva mai poți face în Fierbinți? Poți vizita barajul și lacul Dridu, situl areheologic Malul Roșu, ori te poți închina la una dintre cele două biserici din localitate, la care bat clopotele de peste 150 de ani!

Știi unde se află casa de pe bancnota de 10 de lei? La Buzău, în satul Chiojdu

Sursa foto: stirileprotv.ro

Mulți credeau că celebra casă s-ar afla la Muzeul Satului, însă ea stă cuminte după școala din sat. Casa cu blazoane a fost renovată de curând, și o poți vizita pe îndelete dacă treci prin zonă, îți poți face un selfie care va atrage atenția tuturor prietenilor.

Construcția datează de prin secolul al XVIII-lea și a fost ridicată de o familie de țărani liberi; acum este considerată monument istoric de interes național.
În Chiojdu poți vizita și casa Vasile Codescu, gospodăria Traian Drăgulin și crucea de piatră aflată din 1712 în curtea bisericii și sat.

Case cu lift, mașini de peste 100 de mii de euro și festivalul oilor găsești într-un singur loc: la Certeze, în Oaș

Sursa foto: jurnaldeoas.com

Nu departe de Negrești Oaș, unde mândrele se gătesc cu fuste de peste 20 de kilograme în zilele de sărbătoare, iar feciorii așteaptă să fie majori ca să plece la muncă în străinătate, s-a ridicat o comunitate atât de bogată și atât de opulentă încât cu greu poți crede că ești undeva la țară, în România. Case cu lift și arhitectură din diverse colțuri ale Europei, picturi murale, mașini teribil de scumpe, piscine-n fundul curții sunt doar câteva ingrediente care te vor împiedica să uiți vreodată că ai fost turist în Certeze. E un sat destul de interesat pentru a nu-l rata când ajungi în Țara Oașului.

Lumea e bogată, dar case-s mai mult goale, căci banii se adună prin muncă și asta nu se termină niciodată, mai ales dacă ești prin Italia ori Germania. Și, oamenii ăștia faini și hărnicuți, coboară din bolizi și urcă odată pe an pe dealul Huta Certeze unde petrec la Sâmbra Oilor, un soi de punere la punct a regulilor oieritului în cele 23 de sate participante. Peste 20.000 de oameni s-au perindat la festival în ultimii ani, ademeniți de mirosul de pastramă, de frumusețea zonei și, de ce nu, de Beverly Hills-ul dosit printre frunțile munților Oașului.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa