Statistică. În Anglia, părinții cheltuie peste o treime din veniturile lor pentru creșă

Veronica Guzun, redactor
scris pe

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), din care fac parte 35 de state cu o economie dezvoltată, a dat publicității o statistică privind sumele cheltuite de părinți pentru a avea copiii la creșe sau în grija unor bone specializate, ce îngrijesc și educă copiii la ele acasă. Marea Britanie este pe primul loc privind proporția din salariu pe care o cheltuie părinții pe copiii de până la vârsta grădiniței.

Statistica se referă la cheltuielile pe creșe și îngrijitoare specializate în educația copiilor (childminder). În medie, adulții din țările membre OCDE cheltuie aproximativ 13% din veniturile lor pentru copii, de departe cel mai mult cheltuie britanicii, mai exact aproape 34% din salariu. La cealaltă extremă se află Coreea în care părinții nu au de dat niciun ban, toate cheltuielile pentru creșe fiind acoperite de către stat.

Care este vârsta ideală pentru a duce copilul la creșă sau grădiniță

Conform acestei statistici, cel mai greu le vine părinților din Marea Britanie cu 33,8%, urmați de părinții din alte țări anglofone precum Noua Zeelandă, cu 29% din venituri cheltuite pentru creșe, Irlanda cu peste 27%, SUA (25,6%) și Canada (22,2%). Pe de altă parte, cuplurile cu copii din Austria, Ungaria, Portugalia, Suedia și Grecia nu cheltuie decât 5% din veniturile lor pentru îngrijirea de la creșe. În țări precum Franța, Germania, Spania părinții cheltuiesc sub 10% pentru aceleași servicii.
Pe lângă această statistică, raportul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică trage în același timp și un semnal de alarmă că sumele atât de mari cheltuite pentru întreținerea copiilor de către familiile lor afectează grav creșterea demografică în acele țări. De asemenea se menționează că în acest moment pentru familii, mai ales cele cu mai mulți copii, este mai eficient ca unul dintre părinți să stea acasă cu cei mici și să nu lucreze, decât să dea o sumă atât de mare pentru creșe.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa