Legea vaccinării obligatorii, în prag de avizare. Părinții care nu semnează refuzul de vaccinare, amendați cu până la 2.500 de lei

TOTUL DESPRE MAME
scris pe
copiii nevaccinați

Legea privind vaccinarea obligatorie a copiilor este în prag de avizare, a anunțat, vineri, ministrul Sănătății Vlad Voiculescu. Tot acesta a subliniat, potrivit, news.ro, că părinții care nu se informează despre ce presupune vaccinarea sau refuzul acesteia, pot primi amenzi cuprinse între 1.000 și 2.500 de lei. Conform sursei citate, părinții au obligativitatea de a-și asuma în scris refuzul vaccinării.

În prezent, Legea vaccinării a fost finalizată, ea aflându-se în proces de avizare, ceea ce, potrivit ministrului Voiculescu, ”este, practic, finalul”, un ultim pas înaintea adoptării. Legea vaccinării trasează responsabilități clare tuturor celor implicați în proces: părinți, medici de familie și instituții.

Astfel, un prim set de sancțiuni este prevăzut pentru părinții copiilor care, înainte de a decide dacă își vaccinează sau nu copiii, nu se informează în acest sens.  Așadar, în cazul în care părinţii nu se prezintă la convocarea Comisiei Judeţene de Vaccinare pot fi amendaţi cu sume între 1.000 şi 2.500 de lei. Amenzile vor fi date de Direcţia de Sănătate Publică, subliniază sursa citată.

Aceeaşi amendă o pot primi părinţii dacă nu vor să semneze formularul de refuz al vaccinării.

Schema de vaccinare în 2016

Proectul mai prevede amenzi între 2.500 şi 5.000 de lei pentru părinţii care pleacă din ţară şi nu desemnează o persoană responsabilă de vaccinarea copilului

Instituţiile şi cadrele medicale care încalcă dispoziţiile legii şi dau informaţii greşite despre vaccinare vor fi sancţionaţi cu avertisment sau cu amenzi de la 500 la 10.000 de lei, potrivit proiectului Legii vaccinării aflat în circuitul de avizare.

Adoptarea acestei Legi nu înseamnă însă că părinții vot fi obligați să își vaccineze copiii, ci pot alege în continuare să nu o facă, doar că, de data aceasta, vor avea obligația de a se informa cu privire la avantaje și dezavantaje.

Ministerul Sănătăţii a lansat, în noiembrie, o campanie de promovare a imunizării copiilor prin vaccinare împotriva bolilor care pot provoca moartea.

Avem epidemie de rujeolă. Cum s-a ajuns aici și cine are de suferit?

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa