STUDIU. De ce gemenii trăiesc mai mult

Anca Vlad
scris pe
gemenii

Este foarte important ca în viața fiecăruia dintre noi să existe legături sociale puternice și sănătoase. Și, da, fără niciun dubiu, în cazul fraților gemeni ele există. Un studiu recent, publicat de journals.plos.org aduce în prim-plan ideea de ”efect de protecție a gemenilor”, care presupune tocmai că legătura puternică ce îi leagă pe acești frați face ca ei să fie mai longevivi.

Studiul la care se face referire și pentru a cărui realizare s-au adunat date atât din Danish  Twin Registry, cât și din Human Mortality Database, a analizat date despre gemeni- 2932 de perechi de gemeni de același sex născuți în Danemarca între anii 1870 si 1900- și a comparat durata de viață a acestora cu cea a populației generale.

Au descoperit că aproape la orice vârstă, gemenii identici – cei monozigoți – au trăit mai mult decât gemenii fraternali, care, la rândul lor, trăiesc mai mult decât populația generală.

De ce trăiesc gemenii mai mult?

Știm deja că o longevitate similară apare și în cazul căsniciilor. Oamenii căsătoriți au tendința să fie mai sănătoși decât cei necăsătoriți și, prin urmare, trăiesc mai mult. Cu toate astea, este complicat să tragi concluzii deoarece este neclar dacă mariajul în sine face oamenii mai sănătoși sau dacă oamenii mai sănătoși aleg să se căsătorească și să rămână împreună. Având în vedere că gemenii nu își pot alege frații, este mai ușor să analizezi factorii care contribuie la această longevitate.

Cercetătorii au concluzionat că longevitatea gemenilor rezultă din trei factori:

  1. Gemenii își oferă mai mult suport emoțional în perioadele dificile și stresante. Având în vedere că gemenii univitelini se asemănă mai mult decât gemenii bivitelini, probabil sunt mai pricepuți în a înțelege nevoile geamănului și în a-i oferi susținerea necesară- așa se explică micul avantaj pe care gemenii identici îl au în fața gemenilor fraternali la capitolul longevitate.
  2. Relația apropiată pe parcursul vieții ar putea să îi țină protejați în fața comportamentelor riscante, având în vedere că cineva le poartă de grijă. Cercetătorii au concluzionat că rezultatele experimentului sunt cu atât mai adevărate în cazul gemenilor de sex masculin, având în vedere că bărbații sunt mai predispuși la comportamente riscante decât femeile.
  3. Grija reciprocă pe care gemenii și-o arată frecvent nu numai că previne deciziile și comportamentele riscante, dar poate genera și luarea decizilor sănătoase. Gemenii se pot influența reciproc în a adopta obiceiuri sănătoase. De asemenea, pot beneficia din a-și vedea geamănul având succes în încercările de a duce o viață sănătoasă, prin urmare făcându-l să aibă mai multă încredere în atingerea aceluiași țel.

Cu toate acestea, descoperirile studiului depășesc granițele relațiilor dintre gemeni având la bază importanța relațiilor sociale strânse de orice fel. Este adevărat ca gemenii au avantajul de a se naște cu un sistem de suport emoțional și social inclus, dar beneficii similare pot deriva din a avea o relație de prietenie apropiată, o căsnicie lungă și trainică sau o relație extrem de apropiată cu oricine alegem să ne trăim viața. Întradevăr, având un cerc aropiat de prieteni sau trăind într-o comunitate extrem de strânsă, s-a descoperit că speranța de viață este crescută.

Prin urmare, acest studiu vrea să evidențieze importanța menținerii relațiilor apropiate care nu numai că ne îmbogățesc viața, dar ne-o și prelungesc.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa