Studiu: Sarcina poate fi contagioasă!

Mihaela Călin
scris pe

Dacă, de obicei, anunțul unei sarcini se face într-un grup apropiat de prieteni, cercetătorii consideră că poate există un motiv: sarcina poate fi contagioasă.

„Sarcina unei prietene influențează pozitiv șansa unei persoane de a deveni părinte”, au concluzionat autorii unui studiu publicat în revista American Sociological Association în 2014 și relatat pe mother.ly.

Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat datele referitoare la 1.720 de femei care au participat la „Studiul Național Longitudinal cu privire la Sănătatea Adolescenților din Statele Unite ale Americii” de la mijlocul anilor 1990 până la mijlocul anilor 2000. Studiul a urmărit participantele de sex feminin, care aveau cel puțin 15 ani în 1995, cu interviuri la domiciliu, în decursul următorului deceniu. Astfel, cercetătorii au observat că aproximativ jumătate dintre femei au avut un copil până la interviurile finale efectuate în 2008 sau 2009.

În timpul interviurilor, femeile au fost întrebate despre legăturile de prietenie, ceea ce le-a furnizat cercetătorilor informații despre tiparele grupurilor de prieteni, pe măsură ce indivizii îmbătrânesc.
Studiul se concentra în special pe evoluția, în decursul anilor, a relațiilor de prietenie dintre colegele de liceu. Mai târziu cercetătorii au descoperit că există un element puternic de „contagiune” pentru sarcina planificată. Cu alte cuvinte sarcina poate fi contagioasă printre prietene.
„Am constatat că acest fenomen are efect pe termen scurt și ia forma unui «U» inversat: șansa de a da naștere unui copil crește după ce o prietenă naște, atinge apogeul aproximativ doi ani mai târziu, apoi scade”, arată cercetătorii.

Sarcina poate fi contagioasă – influența prietenelor mai puternică decât cea a fraților

Acest lucru este susținut și de un studiu din 2011 din Germania, care a constatat că prietenii au o influență semnificativ mai puternică asupra fertilității, comparativ cu influența fraților. Potrivit acestui studiu, „șansa” unei femei de a rămâne însărcinată crește cu fiecare prietenă, pe care o are, și care dă naștere, în ultimii trei ani.

Cercetătorii „Studiului Național Longitudinal cu privire la Sănătatea Adolescenților din Statele Unite ale Americii” au numit acest fenomen „influența fertilității”, declarând totodată că au descoperit 3 teorii care stau la baza ei:
Învățarea socială: Femeile pot fi mai înclinate să îmbrățișeze maternitatea atunci când văd că o prietenă apropiată se descurcă cu succes din această postură.
Influența socială: femeile ar putea să nu vrea să se simtă „lăsate în urmă”, dacă prietenele lor intră masiv în rândul mămicilor. Asa că da, sarcina poate fi contagioasa!
Împărțirea costurilor: din punct de vedere logistic, există unele avantaje financiare dacă două prietene știu că se pot coordona în activitățile ce țin de îngrijirea copiilor.

Prietenele influențează nu doar sarcina, ci si numărul de copii

Se pare că prietenele influențează nu doar momentul sarcinii, ci și numărul copiilor. Un raport din 2014 din revista „Demografic Research”, a adus dovezi extinse privind corelația dintre prietenie și rata natalității. Cercetătorii declarau: „În funcție de context, mecanismele sociale pot acționa pentru sau împotriva unui număr mare de copii”.

Interesant, dar atât studiile din 2011, cât și cele din 2014 au constatat că elementul de contagiune nu se extinde la frați. Autorii studiului sugerează că acest lucru se datorează faptului că „în societățile individualizate de astăzi, prietenii pot fi la fel de importanți sau mai importanți decât frații și ceilalți membri ai familiei”. Faptul că prietenii sunt „aleși” pare să aibă un efect deosebit de puternic atunci când e vorba de influența lor, față de influența fraților.

Dincolo de știință, majoritatea dintre noi se pot gândi la câteva exemple anecdotice privind „microbul sarcinii” printre colege. Să ne gândim doar la exemplul prietenelor din copilărie care așteaptă să nască în aceeași zi. Sau exemplul miresei cu cinci domnișoare de onoare, care au născut toate la interval de o luna una de alta.
Este și cazul meu: în ciuda faptului că eu și prietenele mele din liceu ne-am căsătorit în decursul a cinci ani, toate am născut primii copii la interval de câteva luni unii de alții. Iar pe vremea aceea nu știam că sarcina poate fi contagioasă. Din păcate, acum trăim toate în orașe diferite, deci nu avem beneficii de împărțire a costurilor.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa