Un copil infectat cu bacteria Escherichia coli (E. Coli) a murit, iar alți 6 copii infectați sunt internați în București

Raluca Dumitrică
scris pe
e-coli-totul-despre-mame

Un copil infectat cu bacteria Escherichia coli (E. Coli) a murit, iar alţi 6 copii infectaţi sunt internaţi în Bucureşti

Un copil infectat cu bacteria Escherichia coli a murit, iar alţi şase copii infectaţi cu aceeaşi bacterie, prescurtată E. coli, sunt în acest moment internaţi la Spitalul de Copii „Marie Curie” din Bucureşti, toţi prezentând sindrom hemolitic-uremic, boală care cauzează insuficienţă renală acută.

Potrivit unor surse medicale citate de Agerpres, cinci copii sunt din judeţul Argeş, iar al şaselea este din Bucureşti, micuţii având vârsta de până-n trei ani şi două luni. Prefectul de Argeş, Mihail Oprescu, a convocat o şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în cazul copiilor din judeţul Argeş infectaţi, iar toţi copii din Argeş, cu vârste de până la doi ani, vor fi vizitaţi de medicul de familie pentru controale.

„Copiii au fost internaţi la Spitalul Marie Curie începând de la finalul lunii ianuarie până pe 7 februarie. Toţi cei şase copii prezintă sindrom hemolitic-uremic. Unii sunt stabilizaţi, alţii sunt în stare mai gravă. Nu sunt foarte bine. Trei dintre ei sunt dializaţi în permanenţă”, au declarat sursele citate de Agerpres. Şefa Direcţiei de Sănătate Publică Argeş, medicul Sorina Hontaru, a anunţat că a fost deschisă o anchetă epidemiologică pentru a se stabili sursele infecţiei.

Un medic argeşean trage semnalul de alarmă

Potrivit unui medic de la Spitalul de Pediatrie Piteşti, citat de ziarul Libertatea, această infecţie ar fi fost provocată chiar de instituţia spitalicească în care au fost internaţi copiii. ”Microbul care a generat infecţiile se află la noi în spital. Nimeni nu vrea să se afle adevărul. Nu sunt doar cinci copii. Sunt cel puţin 12 cu probleme, iar cele mai grave sunt la cei opt care au trecut prin Spitalul de Pediatrie.
O verificare simplă a fişelor medicale arată clar că toţi cei opt copii au intrat în spital cu banale viroze de sezon specifice acestui sezon din an, cu fluctuaţii mari de temperatura. Imediat după contactul cu Spitalul, toţi au avut probleme. De ce? Vorbim de microbi care există în spitale, inclusiv în spitalul nostru. Cel mai des întâlnite peste tot, inclusiv în spitalele din Europa sunt infecţiile nozocomiale. Diferenţa este că la noi nimeni nu le raportează, în consecinţă, conducerea n-are probleme. Există o teamă a medicilor şi a directorilor de a raporta infecţiile din cauza contractului semnat de manager cu Casa de Asigurări, prin care infecţiile nozocomiale erau trecute ca indici de performanţă: aşa că dacă raportezi aceste infecţii, scad sumele alocate spitalului respectiv.
Microbii sunt în pereţi şi o conexiune a acestora cu banalele viroze duc la complicaţii majore, aşa cum a fost în cazul copiilor”, a declarat medicul argeşean.

Escherichia coli sau E. Coli, o infecţie cu care nu e de glumit

Escherichia coli sau E. Coli este o bacterie care trăieşte în mod obişnuit în tubul digestiv la oameni şi animale, sub forma a mai multe sute de tipuri, şi este răspunzătoare pentru o serie de infecţii grave. În anumite situaţii, unele tipuri de E. Coli produc o toxină puternică care poate duce la diaree cu sânge şi care pot provoca chiar probleme hematologice grave şi insuficienţă renală. Simptomele E. Coli sunt durerile de stomac, diareea apoasă sau cu sânge, febra, starea de greaţă şi vomă şi vărsăturile propriu-zise. Există, însă, şi persoane care au contractat această infecţie şi care nu prezintă niciun fel de simptome. Partea proastă este că ei pot, în pofida absenţei semnelor de boală, să răspândească infecţia.

Deşi simptomele dispar de regulă după o săptămână, există situaţii în care la 2 sau chiar 14 zile de la apariţia diareei pot să apară probleme renale foarte grave şi probleme hematologice, răspunzătoare pentru insuficienţa renală sau chiar decesul pacienţilor afectaţi de infecţia cu E.coli.

Citeşte şi:
Diareea cronică la copii: cauze și tratament
Ce facem când copilul este deshidratat
Diareea la bebeluşi: cauze şi tratament

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa