5 destinații deosebite pentru vacanța cu copiii în România

Theodora Fintescu, redactor

Cauți destinații pentru vacanța cu copiii în România? Îți vom face câteva recomandări, subiective, e adevărat, dar care te-ar putea ajuta să ai o vacanță de vis alături de cei mici. Până la urmă, dincolo de destinația pe care o alegi, de peisaje, facilități și distracții, cel mai important este să nu uiți acasă un lucru esențial: buna dispoziție. În felul acesta, poți transforma orice excursie de familie într-o experiență de neuitat. 

Cu copiii în Delta Dunării

Dacă aveți copil mai mic de 5 ani, primul lucru pe care îl veți auzi când vă veți anunța prietenii că vă gândiți la o vacanță în Deltă va fi: ”O, dar e periculos! Poate cade din barcă, poate îl ciupesc țânțarii!” Trebuie să știți însă că niciodată nu este prea devreme pentru a vă duce copiii în Deltă. Nici când au 10 luni și vor dormi probabil, legănați de barcă, nici când au 2-3 ani și nu pot sta locului o clipă. Delta în sine este un spectacol fantastic și poți alege excursii scurte pe canale, de 1-2 ore, în așa fel încât cei mici să nu se plictisească. Dacă ajungeți până la Sfântul Gheorghe, aveți avantajul de a avea și Marea aproape, la 15- 20 de minute de mers pe jos. Intrarea în apă este lină, plaja are nisip fin, iar valurile în zona aceasta sunt foarte mici.

În Deltă vă puteți caza, în funcție de buget, fie în resorturi de lux, fie în pensiuni, în campinguri sau la localnici. Pentru că zona este frecventată de multe familii cu copii, veți găsi atât în resorturi, cât și la pensiuni, locuri de joacă amenajate pentru copii. În privința țânțarilor, nu ar trebui să vă faceți probleme prea mari. Puteți avea noroc să nu-i întâlniți chiar deloc, însă e bine să aveți la îndemână soluții împotriva lor și haine cu mânecă lungă. De asemenea, e bine să aveți la voi hanorace cu glugă, care vă vor prinde bine în timpul transportului cu barca. Puneți în bagaj și o trusă cu câteva medicamente esențiale, pentru adulți și copii, pentru că odată ce ați ajuns acolo va fi complicat să vă mai faceți aprovizionarea.

Cu copiii în Munții Apuseni

Cine vizitează o dată munții Apuseni, sigur va dori să revină. Deși nu foarte înalți, sunt munți spectaculoși, prin formațiunile cu care te întâmpină: izbucuri și ponoare, peșteri (peste 400), cascade, chei, lacuri. Pentru copiii iubitori de distracții în natură și pentru adulții amatori de plimbări este raiul pe pământ. Se pot face zilnic trasee mai ușoare sau mai dificile, în funcție de vârsta copilului și de rezistența pe traseu. Peisaje superbe, cai de o frumusețe aparte, pârâuri în care cei mici se pot distra, plăcinte delicioase făcute de localnici- sunt doar o parte dintre atracțiile munților Apuseni. Cazarea în Apuseni este pentru toate buzunarele, de la celebrul camping ”La grajduri”, la pensiuni luxoase cu piscină și jacuzzi. Nu ratați Peștera Urșilor, Peștera Ghețarul de la Scărișoara, Ghețarul de la Vârtop, Cascada Miresei, Dealul cu melci, Cetățile Ponorului.

Pentru peșteri, este indicat să aveți în rucsac hanorace și încălțăminte impermeabilă. Înainte de a pleca în vacanță, studiați starea drumurilor, eventual vorbiți cu gazdele la care urmează să vă cazați, pentru informații suplimentare. În acest moment există atât variante de acces în zonă foarte bune, dar și unele drumuri foarte proaste, pe care le puteți însă evita fiind corect informați.

Cu copiii în Maramureș

Gospodăriile maramureșene, peisajele, mâncarea delicioasă și posibilitățile nelimitate de a vă plimba pe dealuri fac din județul Maramureș o destinație excelentă pentru o vacanță cu copiii. De neratat este plimbarea la Cascada cailor, la care puteți ajunge pe jos sau cu telescaunul- o aventură pe care nu o vor uita ușor copiii. Cimitirul Vesel și Memorialul Durerii de la Sighet sunt destinații interesante pentru copiii mai mari, Memorialul fiind o adevărată lecție de istorie. Bârsana e un loc pe care îl vor aprecia mai ales părinții, o mănăstire cochetă și foarte îngrijită, în care niciun element nu e lăsat la întâmplare. Punctul culminant al unei vacanțe în Maramureș este plimbarea cu Mocănița, pe Valea Vaserului, pentru care trebuie să vă rezervați o zi întreagă.

Cu copiii la 2 mai

De ce tocmai 2 Mai? Desigur, e o recomandare subiectivă, dar iată care sunt argumentele: În 2 mai există un golf în care apa e mică și fără valuri, unde copiii, chiar și cei mici, se pot bălăci în voie, fără ca părinții să fie stresați. Plaja nu e foarte aglomerată acolo și comercianții ambulanți lipsesc. Curajoșii pot veni și cu cortul, în 2 mai existând câteva opțiuni bune de campare, chiar pe plajă. La fel se întâmplă și în Vama Veche, aflată la o aruncătură de băț, însă aici e mai multă gălăgie și petrecerile pe plajă se țin lanț. Dacă vă plac plimbările și v-ar plăcea o după- amiază pe o plajă liberă și liniștită, din 2 Mai ajungeți imediat cu mașina în Bulgaria, la Krapetz. Plaja e lungă, neamenajată în cea mai mare parte, și copiii se pot juca în voie, fără să fie nevoie să-i urmăriți permanent cu privirea și să aveți teama că se pierd printre oameni. Nu uitați să luați pașapoartele, copiii nu pot trece granița fără ele!

Cu copiii în Bucovina

Primul lucru care vă vine în minte când vă gândiți la Bucovina este, cel mai probabil, componenta istorică și religioasă a acestei zone. Însă majoritatea copiilor nu se vor extazia în fața istoriei și a arhitecturii deosebite, iar acest lucru este perfect normal. Dar dincolo de mănăstiri, unele dintre ele aflate chiar în patrimoniul Unesco, Bucovina înseamnă și peisaje spectaculoase, trasee turistice ce se pot face cu ușurință alături de copii, plimbare cu mocănița pe un traseu de 12 km, ateliere de diverse meșteșuguri. Câteva vizite care le-ar putea plăcea copiilor:

  • Muzeul Oului din Vama: se găsesc aici peste 7.000 de ouă de pe toate meridianele lumii. În colecţie există şi ouă rare, ca cele de emu, nandu, tinamu, broască ţestoasă, crocodil, flamingo, dar şi ouă cu dimensiuni foarte mici: de gecko, potârniche, rândunică, prepeliţă, alături de ouă de fazan, păun, raţă, gâscă, curcă, struţ etc.
  • Cetatea de Scaun: recent restaurat, locul este o încântare atât pentru adulți, cât și pentru copii. Proiecțiile spectaculoase și hologramele le vor arăta celor mici ce a însemnat viața voievozilor moldoveni, cu ce arme se lupta în acele vremuri, cum se îmbrăcau oamenii și, mai ales, cine a fost și ce a făcut Ștefan cel Mare.
  • Tiroliana de la Palma, din Pasul Ciumarna: este cea mai lungă tiroliană dintr-o bucată din România, are 1,1 km, și va fi cu siguranță o amintire greu de uitat pentru copii și adulți. Atenție, această aventură este permisă copiilor care au cel puțin 7 ani.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa