Destinaţie de vacanţă: Sozopol

Raluca Dumitrică
sozopol

Sozopol, şarmantul orăşel maritim din sudul Bulgariei, e gata să vă cucerească!

Nu mai e un secret pentru nimeni că litoralul bulgăresc este una dintre destinaţiile preferate de vacanţă ale românilor. Aflată la o azvârlitură de băţ de ţară noastră, plaja bulgărească este suficient de ofertantă pentru o sumedenie de turişti, venind în întâmpinarea lor cu soluţii pentru toate bugetele, dorinţele şi tipurile de vacanţe imaginate. Un loc nu foarte comercial în peisajul maritim bulgăresc este Sozopol, care, deşi nu are notorietatea faimoaselor staţiuni Albena, Sunny Beach sau Nisipurile de Aur, are un şarm aparte şi promite să nu vă dezamăgească.

sozopol

Sozopol, o comoară mică din sudul litoralului bulgar

Sozopol, ridicat în secolul al VII-lea de colonişti greci, este unul dintre cele mai vechi oraşe de pe coasta bulgărească a Marii Negre. Numele iniţial al oraşului a fost Antheia, după care denumirea micii localităţi a fost schimbată în Apollonia (cu variantele Apollonia Pontica şi Apollonia Magna), urmând să fie cunoscut ulterior ca Sozopolis sau Sizepoli. Amprenta elenă şi cea otomană se văd şi astăzi în Sozopol, iar farmecul indiscutabil al acestui orăşel este îmbinarea într-o manieră şarmantă şi boemă a arhitecturii secolelor XVIII şi XIX (sunt vestigii în Sozopol, însă, şi din secolul V) cu atracţia clasică a litoralului. Astfel, combinaţia pitorească rezultată îl recomandă celor care caută într-o vacanţă la mare ceva mai mult decât o simplă lăfăire pe nisip.

Sozopolul este alcătuit din oraşul vechi, principalul punct de atracţie al celor care ajung în zonă, şi oraşul nou, care a luat o amploare extrem de mare în ultimii ani şi care atrage turişti tineri, dar şi multe familii cu copii mici. Celor două mari plaje din oraş, plaja Centrală, din oraşul vechi, şi plaja Harmani, din oraşul nou, li se adaugă plaja Kavatsi, aflată într-o zonă oarecum virgină de lângă Sozopol. Tote plajele sunt potrivite pentru copii, oferind apă limpede şi puţin adâncă, dar şi nisip fin.

Cum ajungeţi la Sozopol

Pitorescul Sozopol se află la aproximativ 35 de kilometri de marele Burgas, iar accesul la el se face cel mai uşor cu mașina, din Bucureşti până la destinaţie fiind 372 de kilometri.

sozopol

Cazare la Sozopol

Ca pe întreg litoralul bulgăresc, în Sozopol abundă locurile de cazare. De la resorturi de 5 stele (includ aici şi faimosul complex hotelier de la Duni-Sozopol), până la hoteluri populare de 2 sau de 3 stele, apartamente în regim hotelier şi vile self-catering, la Sozopol găseşti un loc de relaxare şi odihnă pentru toate buzunarele. Şi când spun asta, ma refer la preţuri care încep de la 80 de lei pe noapte pentru o cameră dublă, în vârf de sezon, dar care pot ajunge și la 400 de lei, in aceeasi perioadă. Un alt avantaj este că multe dintre aceste spaţii de cazare sunt fie nou renovate, fie nou construite, iar dimensiunile încăperilor sunt generoase, aspect demn de luat în calcul atunci când în concediu mergi alături de întreaga familie.

Obiective de interes în şarmantul Sozopol

Deşi am fi tentaţi să spunem că marea este singurul loc pentru care merită să mergi la Sozopol, iată că nu este chiar aşa! Oraşul vechi este suficient de romantic, încât să îl bateţi la pas, alături de partener, dar şi suficient de interesant pentru a fi cercetat îndeaproape alături de copii. Străduţele sale, printre care vă puteţi pierde sau în care puteţi rămâne blocaţi cu maşina din pricina îngustimii lor (mai bine vă aventuraţi pe jos!), sunt lecţii vii de istorie, arhitectură şi cultură. Aceste mici străzi te vor purta într-un timp al visării, dar şi al cunoaşterii. Plimbaţi-vă pe lunga faleză care bate oraşul vechi, opriţi-vă la unul dintre restaurantele aflate pe marginea mării şi admiraţi în sunetul valurilor peisajul de vis. Nu ocoliţi muzeele, micile galerii de artă, bisericile săpate în piatră şi splendidele case tradiţionale cu bovindou, caracteristice locului.

sozopol

Când marea şi arta se amestecă

Am avut norocul să ajung în Sozopol la finalul unui august torid, când era în toi Festivalul Internaţional de Arte Apollonia. Întreg orăşelul se transformase într-o scenă, iar, din loc în loc, pe străduţele principale şi nu numai, puteai zări reprezentaţii muzicale, mici performance-uri şi lucrări de artă atent dispuse. Cum anul acesta festivalul este la ceas aniversar, împlinind 30 de ani de activitate, mă bate gândul să trag şi eu o fugă la Sozopol, la sfârşitul verii. Cine mai vine?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa