Destinaţii de vacanţă: Bled

bled

Dacă vă doriţi să încercaţi o experienţă nouă de vacanţă, orașul Bled din Slovenia este o variantă de luat în calcul!

Printre ofertele de vacanţă pe care le primiţi pe e-mail sau cele sugerate de prieteni se regăsesc mai mult ca sigur o serie de destinaţii populare, din vecinătatea ţării noastre. Tot relativ în vecinătate se află şi Bled, o şarmantă staţiune slovenă, în care puteţi să vă petreceţi câteva zile liniştite, în plină natură!

bled

De ce Bled?

Bled este o staţiune montană din Alpii Iulieni, aflată în apropiere de Ljubliana, capitala Sloveniei. Renumită pentru lacul glaciar Bled, care domină staţiunea şi în mijlocul căruia se află o mică insulă naturală pe care se găseşte biserica Sf. Maria, staţiunea a constituit încă din ultima parte a secolului 19 o destinaţie preferată de elita Imperiului Austro-Ungar, din care a şi făcut parte. Izvoarele termale existente în Bled şi posibilităţile de combinare a tratamentelor corporale cu activităţi recreative au făcut ca această staţiune să devină o zonă favorită de petrecere a timpului liber şi de efectuat băi curative nu numai în anotimpul cald, ci şi iarna.

Pe lângă acestea, la Bled peisajul este pur şi simplu fantastic. Fiind amplasată în Parcul Naţional Triglav, într-un decor care îţi taie pur şi simplu respiraţia, relaxarea şi energia căpătată în urma şederii aici sunt previzibile. Muntele se combină cu limpezimea lacului cu apă rece, dar nu atât de rece, încât să nu poţi să faci o baie răcoroasă vara. De aceea, nu e nicio surpriză când vezi în lunile de vară destul de mulţi înotători testând apa Bledului, dar şi mai mulţi care stau la plajă pe şezlonguri, pe marginea apei.

bled

Cum ajungeţi la Bled

Din Bucureşti şi până la Bled sunt aproximativ 1200 de kilometri, adică în jur de 14 ore de mers cu maşina. Drumul poate fi parcurs, cu escală, şi cu avionul, de la Bucureşti, Cluj, Iaşi, Sibiu şi Timişoara până la Ljubliana, capitala Sloveniei, care se află la 62 de kilometri de Bled. În acest caz, de la Ljubliana puteţi ajunge la Bled cu ajutorul unei maşini închiriate sau cu trenul, staţia Lesce-Bled fiind la 4 km de staţiunea propriu-zisă. De-acolo şi până la destinaţia finală puteţi merge cu un autobuz local, care circulă cu regularitate, sau, de ce nu, cu taxiul.

Cazarea în Bled

În Bled există multiple posibilităţi de cazare, în funcţie de bugetul disponibil al călătorului. Fie că vorbim de hoteluri cu tradiţie, de 4 sau de 5 stele, care dispun de piscină acoperită sau în aer liber şi de zonă de wellness sau spa, fie că ne gândim la pensiuni sau la business-uri de mici dimensiuni, în Bled orice turist îşi va găsi un loc în care să poposească după bunul plac. Deoarece în Parcul Naţional Triglav vin anual peste 2 milioane de turişti din toate colţurile lumii, structura de cazare din Bled este pregătită să găzduiască şi ea destul de mulţi călători, iar din acest motiv şi oferta este foarte diversificată. Recomandarea mea, testată personal, aşadar potrivită şi pentru copii, este House Klasika, o mică afacere de familie în care aveţi ocazia să simţiţi din plin ospitalitatea slovenă.

bled

Obiective de interes în Bled

În afara insulei naturale alcătuită din dolomită şi calcar, singura insulă de acest fel din Slovenia, un alt punct de atracţie îl reprezintă Castelul Bled, care este cel mai vechi castel din ţară şi care datează din anul 1100. Acesta se află la o înălțime de 130 de metri deasupra lacului si le oferă celor care se încumetă sa ajungă în vârful său o priveliște impresionantă.
Şi copiii se vor simţi foarte bine la Bled, nu numai voi. Pe lângă micile drumeţii pe care le puteţi face acolo (noi am explorat destul de mult împrejurimile şi am înconjurat lacul de câteva ori, pe jos), Parcul Naţional Triglav este fascinant şi o zonă cu posibilităţi infinite de a te conecta cu natura. Cele mai importante obiective de aici sunt vârful Triglav, 2864 de metri, iubit foarte mult de sloveni, care au şi amplasat o imagine a sa pe drapelul naţional, cascada Boka, cu 106 metri înălţime, sute de peşteri, spectaculosul lac Bohinj, cel mai mare lac natural din Slovenia, platoul Pokljuka sau valea râului Soca. Nu trebuie ratate nici bunătăţile gastronomice din Bled, un loc aparte ocupându-l cremşnitul preparat după o reţetă veche, care nu dă greş niciodată.

bled

Una dintre atracţiile din Bled este şi călătoria pe ape la bordul unei mici bărci de lemn, intitulată pletna. Cu o capacitate de maxim 20 de persoane, această barcă este vâslită de un pletnar, profesie inedită care s-a transmis din generaţie în generaţie. Se spune că cine nu a mers cu o pletna la Bled n-a prea vizitat staţiunea, aşa încât, dacă vreţi să simţiţi pe deplin puslul acestui loc unic, închiriaţi o astfel de barcă şi inhalaţi pe celebrul lac glaciar aerul Bled-ului.

Călătorie plăcută!

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()